Στον περιπατητικό τουρισμό ποντάρει η Κύθνος προκειμένου να αυξήσει τις ελεύσεις τουριστών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμος πραγματοποίησε πρόσφατα ειδική εκδήλωση για τα μονοπάτια του νησιού, με στόχο την προβολή τους στους λάτρεις της φύσης και των περιπατητικών διαδρομών.
Πράγματι, η Κύθνος, έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που την καθιστούν μοναδική και προσφέρεται για πεζοπορία. Πεζοπορώντας στα μονοπάτια της Κύθνου, έχει κανείς την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τις ρίζες, την ιστορία, την φυσική ομορφιά και τον πολιτισμό της. Γραφικοί οικισμοί, μοναδικές παραλίες, ιαματικές πηγές, αρχαιολογικοί χώροι, βυζαντινά μνημεία, σπήλαιο, παρθένο τοπίο, ξωκλήσια, ανεμόμυλοι, κρήνες και αγροτικά κτίσματα με πέτρινα αλώνια, είναι μερικά από τα στοιχεία που θα συναντήσει κατά την πεζοπορία του.
Η Κύθνος διαθέτει ένα πλούσιο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών. Κάποιες απ’ αυτές είναι σηματοδοτημένες ενώ τις υπόλοιπες μπορείτε να τις αναζητήσετε στους νέους ενημερωμένους χάρτες και στον πεζοπορικό οδηγό, που κυκλοφορούν. Οι διαδρομές ποικίλλουν σε βαθμό δυσκολίας λόγω του ανάγλυφου του εδάφους. Κάποιες ακολουθούν παλαιά αγροτικά μονοπάτια, διασχίζουν ρεματιές και καταλήγουν σε παραλίες.
Άλλες καταλήγουν σε αρχαιολογικούς χώρους ή σε εντυπωσιακά παρατηρητήρια. Ενδεικτικά, αναφέρονται κάποιες από τις πιο αξιόλογες και δημοφιλείς διαδρομές. Η Διαδρομή 1, προς το Κάστρο της Ωριάς, με τα ερείπια του οικισμού, που καταστράφηκε το 1570 μ.Χ. και την εκκλησία της Παναγίας της Κυραλεούσας να δεσπόζει στην κορυφή, και η θέα απ’ αυτό το σημείο είναι εντυπωσιακή. Η Διαδρομή 2, προς την παραλία Λεύκες, η οποία διασχίζει, αρχικά, τον παραδοσιακό οικισμό της Δρυοπίδας και με σημεία ενδιαφέροντος, κατά μήκος της διαδρομής, τα, ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, «πλυσταριά», χτισμένα το 1852, χαρακτηρισμένα ως μνημεία νεωτέρας εποχής. Τέλος, η Διαδρομή 6, προς την αρχαία πρωτεύουσα του νησιού, το Βρυόκαστρο, που κατοικήθηκε από τον 10 αι. π.Χ. έως τον 7 αι. μ.Χ., στην οποία δεσπόζουν τα ιερά αρχαίων ναών όπως του Απόλλωνα, της Αρτέμιδος, της Αφροδίτης και της Δήμητρας και με υπέροχη θέα προς την παραλία της Κολώνας.
Ιδανικές εποχές για πεζοπορία είναι το φθινόπωρο και η άνοιξη, καθώς οι υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες, μπορεί να σας δυσκολέψουν.
Η Κύθνος είναι ένα Κυκλαδονήσι ανάμεσα σε Κέα και Σέριφο (Δυτικές Κυκλάδες) σε απόσταση 3 ωρών από το λιμάνι του Πειραιά και μόλις 1 ώρας και 40 λεπτών από το λιμάνι του Λαυρίου. Διοικητικά ανήκει στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ονομάζεται και Θερμιά (τα Θερμιά), τουλάχιστον από τον 12ο αιώνα οπότε και αναφέρεται ως «Επισκοπή Κέας και Θερμιών». Το όνομα αυτό οφείλεται στις θερμές πηγές που υπάρχουν μέχρι και σήμερα στον όρμο των Λουτρών. Τα λουτρά της Κύθνου απολάμβανε ο βασιλιάς Όθωνας και η βασίλισσα Αμαλία (1837-1862).
Η Κύθνος έχει μήκος ακτογραμμών περίπου 104 χιλιόμετρα, με 92 όρμους, ορμίσκους και παραλίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι προσβάσιμες οδικά. Στο νησί υπάρχουν δύο μεσόγεια χωριά, η Χώρα ή Μεσαριά και η Δρυοπίδα ή Σύλλακας. Επιπλέον υπάρχουν τρείς κύριοι παραθαλάσσιοι οικισμοί: το κύριο λιμάνι, ο Μέριχας, τα Λουτρά με τις ιαματικές πηγές και η Παναγία Κανάλα με την ομώνυμη εκκλησία.