Σε ζατρίκιο της διεθνούς πολιτικής σκηνής θα μετατραπεί το 21ο Παγκόσμιο Κύπελλο που κάνει σέντρα στη Ρωσία σε λιγότερο από έναν μήνα (14 Ιουνίου – 15 Ιουλίου).
Μια διοργάνωση που θα ανιχνεύσει τις λεπτομέρειες του αποτυπώματος του νέου Ψυχρού Πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ενα Κύπελλο που θα αποτελέσει το ψυχομέτρημα για τις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία.
Οι αντοχές των χωρών θα τοποθετηθούν στο αμόνι μία ημέρα πριν από τη σέντρα των αγώνων, όταν τα 206 μέλη της FIFA θα κληθούν να ψηφίσουν ποια ή ποιες χώρες θα διοργανώσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο 2026.
Το Μαρόκο, μια αραβική, μουσουλμανική χώρα της Βόρειας Αφρικής απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ και τους συμμάχους του σ’ αυτή την προσπάθεια, τον Καναδά και –παραδόξως –το Μεξικό.
Ενα μπρα ντε φερ που έγερνε προς την πλευρά των Αμερικανών μέχρι τη στιγμή που επενέβη ο αμερικανός πρόεδρος. Οι ευθείες απειλές του προς αυτούς που δεν θα στηρίξουν την υποψηφιότητα της χώρας του και των συμμάχων της, λέγοντας χαρακτηριστικά «θα σας παρακολουθούμε στενά», πιθανόν να προκαλέσουν τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Το Μαρόκο ανήκει στη Συνομοσπονδία της Αφρικής που εκπροσωπείται στην ψηφοφορία από 54 ψήφους, τις μισές απ’ όσες χρειάζονται για την πλειοψηφία.
Η ζώνη της ώρας στην οποία ανήκει επιτρέπει επίσης τη μετάδοση των αγώνων σε prime time ζώνη στην Ευρώπη και την Αφρική, μεγιστοποιώντας τα έσοδα της FIFA από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.
Οποιο κι αν είναι ωστόσο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, θα έχει αντίκτυπο στους αγώνες του Μουντιάλ της Ρωσίας, καθώς Μαρόκο και Μεξικό είναι μεταξύ των φιναλίστ.
Στο νέφος των αστερίσκων πρέπει να συγκαταλεχθεί η απουσία από την τελετή έναρξης του Μουντιάλ δεκάδων αρχηγών κρατών από τη Δύση, εν αντιθέσει με τους ομολόγους τους της Λατινικής Αμερικής, αλλά και τα πρόσφατα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.
Ενα Παγκόσμιο Κύπελλο που θα δοκιμαστεί το σημείο τήξης του.