Χωρίς καθυστέρηση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η κυβερνητική πρόταση για την κατάτμηση των πολύ μεγάλων εκλογικών περιφερειών, παρά τις αντιδράσεις που διατυπώθηκαν και κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο Πάνος Σκουρλέτης με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.
Κατάτμηση της Β’ Αθήνας σε τρεις εκλογικές περιφέρειες – τομείς και διαχωρισμό της Αττικής (Υπόλοιπο) σε δύο εκλογικές περιφέρειες είναι η πρόταση που παρουσίασε χθες κατά τη διάρκεια της συνάντησης και στην οποία επέμεινε ο Σκουρλέτης. Στόχος του υπουργείου, πάντως, είναι η κατάτμηση να εφαρμοστεί –όπως, άλλωστε, και η απλή αναλογική –από τις μεθεπόμενες εκλογές.
Σύμφωνα με την πρόταση, η Β’ Αθήνας σπάει σε Βόρειο (15 έδρες), Δυτικό (11 έδρες) και Νότιο Τομέα Αθηνών (18 έδρες). Οι δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών, πλην του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος διατηρείται ως εκλογική περιφέρεια Α’ Αθήνας, δεν σχηματίζουν διακριτή εκλογική περιφέρεια. Ετσι, οι μεν Δήμοι Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας και Γαλατσίου εντάσσονται στον Βόρειο Τομέα, οι δε λοιποί (Βύρωνα, Δάφνης – Υμηττού, Ζωγράφου, Ηλιούπολης και Καισαριανής) προστίθενται στην εκλογική περιφέρεια του Νότιου Τομέα Αθηνών. Παράλληλα, το Υπόλοιπο Αττικής χωρίζεται σε Ανατολική (10 έδρες) και Δυτική Αττική (4 έδρες).
«Παρουσιάσαμε μία εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση, η οποία περιλαμβάνει την κατάτμηση της Β’ Αθήνας, αλλά και της Περιφέρειας Αττικής. Ο στόχος μας είναι ένας: Να δώσουμε ένα σήμα ότι πρέπει σε αυτή τη “mega” περιφέρεια να αποκατασταθεί η σχέση των βουλευτών με την ίδια την κοινωνία και τους ψηφοφόρους» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.
Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ. Σχετικά με την πρόταση της ΝΔ για ψήφο των ομογενών, ο Πάνος Σκουρλέτης υποστήριξε πως ναι μεν η κυβέρνηση δεν είναι αρνητική, ωστόσο οποιαδήποτε συζήτηση επί του θέματος θα πρέπει να γίνει με βάση όσα ορίζει το Σύνταγμα. «Για παράδειγμα, αν πάρουμε την περίπτωση από την εμπειρία που έχουμε για τους ετεροδημότες, εκεί υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για τη συγκρότηση των αντίστοιχων εκλογικών τμημάτων και είναι γνωστό ότι οι ετεροδημότες δεν χάνουν το δικαίωμα του σταυρού. Ψηφίζουν για τον τοπικό βουλευτή τους, της εκλογικής τους περιφέρειας. Εδώ πώς θα γίνεται; Ενα ερώτημα στο οποίο κανείς δεν μπόρεσε να απαντήσει και εδώ φαίνεται ότι δεν ήταν τόσο προετοιμασμένοι και οι υπόλοιποι. Θα ψηφίζουν αυτοί οι άνθρωποι μόνο ως ψηφοφόροι για την επικράτεια; Και θα στερήσουμε αυτό που επιβάλλει το Σύνταγμα για το δικαίωμα του σταυρού;» ήταν το δικό του επιχείρημα.