Αν ήμασταν στην Αμερική θα το ονομάζαμε «value for money». Μια επιλογή, δηλαδή, που αξίζει τα λεφτά της. Ο Νίκος Νταμπίζας στην πρώτη του θητεία στον Παναθηναϊκό τα άξιζε και με το παραπάνω. Οι μεταγραφικές του επιλογές το πρώτο καλοκαίρι είχαν μεγάλο ποσοστό επιτυχίας. Η δουλειά του εντός ομάδας και αποδυτηρίων ήταν καταλυτική. Η συνεργασία του με τον Γιάννη Αναστασίου άψογη.
Κατάφερε σε λίγο χρονικό διάστημα να πείσει τον κόσμο που τον αμφισβητούσε, λόγω του «κόκκινου» παρελθόντος του, πως ο επαγγελματισμός που τον συνοδεύει σε έναν νέο ρόλο της ποδοσφαιρικής του σταδιοδρομίας ξεπερνά κάθε συναίσθημα που μπορεί να είχε όταν έπαιζε ποδόσφαιρο. Αλλος ο ποδοσφαιριστής Νταμπίζας, άλλος ο τεχνικός διευθυντής Νταμπίζας.
Γρήγορα αντιλήφθηκαν όλοι πως ο «Ντάμπι» ήταν εκεί για να βοηθήσει ουσιαστικά τον Παναθηναϊκό. Και πως η επιλογή του είχε γίνει έπειτα από συγκεκριμένο… report.
Η πρώτη πώληση
Από τις πρώτες του κιόλας μέρες στον Παναθηναϊκό και γνωρίζοντας το «σφιχτό» μπάτζετ και την ανάγκη για χρήματα, ο Νίκος Νταμπίζας προχώρησε στην πρώτη πώληση. Αυτή ήταν του Ορέστη Καρνέζη και αμέσως στη θέση του «προωθήθηκε» ο Στέφανος Καπίνο, ο οποίος πουλήθηκε έναν χρόνο αργότερα.
Οι μεταγραφικές του επιτυχίες ήταν πολλές. Κατάφερε να πάρει τον Νίκο Καρέλη έναντι 140.000 ευρώ από την Αμκαρ. Ο Παναθηναϊκός τον πούλησε 2,8 εκατομμύρια, βγάζοντας καθαρό κέρδος περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Εφερε τον Αμπέντ και τον Κλωναρίδη, παίκτες που βοήθησαν τα μέγιστα εκείνη την πρώτη σεζόν που ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το Κύπελλο, εξασφάλισε δύο φορές τον δανεισμό του Γκόρντον Σίλντεφελντ, η καλή του επαφή με τον Τσιάρτα έφερε τον Νάνο, ενώ τον Ιανουάριο του 2014 ήταν εκείνος που έπεισε τον Μλάντεν Πέτριτς να φορέσει τα πράσινα.
Ολοι τους, άλλοι περισσότερο κι άλλοι λιγότερο, άφησαν θετικό πρόσημο στην πορεία τους στον Παναθηναϊκό. Ακόμα και ο Γιώργος Κουτρουμπής, ο οποίος επίσης αποτέλεσε επιλογή Νταμπίζα, όπως και ο Φιγκερόα, που μάλιστα πουλήθηκε έναντι περίπου 700.000 ευρώ, παρά τη μεγάλη του ηλικία.
Αυτοπεποίθηση
Οσοι τον γνώρισαν στον συγκεκριμένο ρόλο μιλούν για έναν άνθρωπο με μπόλικη φιλοδοξία και ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Εναν… καριερίστα με θάρρος να παίρνει δύσκολες αποφάσεις, όπως εκείνη που είχε πάρει με τον Αλφάρο, τον ισπανό εξτρέμ που είχε φέρει ο Παναθηναϊκός για να υπογράψει.
Το όνομά του είχε ενθουσιάσει τον κόσμο, όμως οι ιατρικές εξετάσεις απογοήτευσαν το ιατρικό επιτελείο του Παναθηναϊκού, με τον Νταμπίζα να μην το σκέφτεται δεύτερη φορά. «Η μεταγραφή δεν προχωράει» είπε κοφτά, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για όσα θα άκουγε, όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, που τα media μιλούν για φιάσκο.
Ενας άνθρωπος που μπορεί στην πιάτσα να είχε τη φήμη του «μπαμπούλα των αποδυτηρίων», όμως ήταν ιδιαιτέρως χαμηλών τόνων έξω από αυτά. Αντιδημοσιογραφικός, ήπιος, με κουβέντες μετρημένες και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας από επιλογή. Είναι χαρακτηριστικό πως τη βραδιά της κατάκτησης του Κυπέλλου του 2014, όλη η ομάδα γιόρτασε την «κούπα» στα μπουζούκια, αλλά ο Νταμπίζας επέλεξε να πάρει τον Δημήτρη Σαραβάκο και να πάνε για φαγητό, σχεδιάζοντας… την επόμενη σεζόν.
Μια σεζόν, ωστόσο, που σύντομα τον έφερε μακριά από τον Παναθηναϊκό. Ο Γιάννης Αλαφούζος, από τις αρχές φθινοπώρου του 2014 άρχισε να τον κατηγορεί για έλλειψη επικοινωνίας. «Δεν μου σηκώνει το τηλέφωνο» είχε ακουστεί να λέει ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Στις 11 Νοεμβρίου 2014 η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοίνωσε το τέλος της συνεργασίας της με τον πιο επιτυχημένο τεχνικό διευθυντή της περιόδου Αλαφούζου. Αυτή του η επιτυχία τον φέρνει 3 1/2 χρόνια μετά και πάλι στον Παναθηναϊκό, από τη στιγμή που τις όποιες παρεξηγήσεις με τον Αλαφούζο τις έλυσαν οι δυο τους.