Σε βέρτιγκο βρίσκεται η Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Μία ημέρα μετά την καταδρομική έφοδο πενήντα οπαδών της στο προπονητικό κέντρο και τον ξυλοδαρμό ποδοσφαιριστών και προπονητών, η Δικαστική Αστυνομία (PJ) προέβη σε τέσσερις συλλήψεις υψηλόβαθμων στελεχών της ως υπόπτων για «ενεργητική διαφθορά».
Στην ανακοίνωσή της η PJ αναφέρει πως στην επιχείρηση με την κωδική ονομασία Cashball ενήργησαν 40 στελέχη της που πραγματοποίησαν έρευνες σε δεκάδες σπίτια και σε έναν αθλητικό σύλλογο (Σπόρτινγκ).
Σύμφωνα με τον Τύπο, οι συλληφθέντες είναι ύποπτοι για χειραγώγηση έξι αγώνων στο ποδόσφαιρο αλλά και στο χάντμπολ, δωροδοκώντας διαιτητές και παίκτες.
Ενας από τους συλληφθέντες είναι ο Αντρε Ζεράλδες, τιμ μάνατζερ της Σπόρτινγκ και δεξί χέρι του προέδρου Μπρούνο ντε Καρβάλιο.
Η επίθεση των οπαδών σε συνδυασμό με τις αποκαλύψεις για σκάνδαλα δωροδοκίας και χειραγώγησης αγώνων έχει φέρει στο προσκήνιο τη Σπόρτινγκ.
Ο πρόεδρος της χώρας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουσα δήλωσε πως η κλιμάκωση της βίας και η διαφθορά απειλούν να καταστρέψουν το ποδόσφαιρο στην Πορτογαλία.
«Αντιμέτωποι με τη βαρύτητα τού τι συνέβη πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό το κλίμα που δημιουργήθηκε εδώ και αρκετό καιρό… δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Αυτή η κλιμάκωση θα καταστρέψει το πορτογαλικό ποδόσφαιρο. Ηρθε η ώρα να τη σταματήσουμε», υπογράμμισε ο αρχηγός του πορτογαλικού κράτους.
Τον Ιανουάριο, οι εισαγγελείς ονόμασαν τον επικεφαλής της Μπενφίκα Λουίς Φιλίπε Βιεϊρά και τον αντιπρόεδρο του συλλόγου Φερνάντο Ταβάρες ως υπόπτους διαφθοράς.
Ο ξυλοδαρμός των ποδοσφαιριστών της Σπόρτινγκ από πενήντα οπαδούς αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Ο Ολλανδός Μπας Ντοστ, ο καλύτερος επιθετικός των Λεόντων, χρειάστηκε έξι ράμματα στο κεφάλι. «Δεν έχω λόγια, δεν περίμενα αυτή την κατάσταση, είναι κάτι που μου προκαλεί δυσφορία και είμαστε όλοι σοκαρισμένοι. Είναι ένα δράμα για όλους μας», δήλωσε στον Τύπο της χώρας του.
Επίθεση δέχτηκαν επίσης ο προπονητής Ζορζέ Ζεζούς, οι Αργεντινοί Μάρκος Ακούνια και Ροντρίγκο Μπατάλια, ο Κροάτης Γιόζιπ Μίσιτς.
Η άμεση κινητοποίηση των Αρχών είχε ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό και τη σύλληψη 23 υπόπτων, την κατάσχεση πέντε οχημάτων ενώ έχουν καταθέσει για την υπόθεση 36 άτομα, ανάμεσά τους ποδοσφαιριστές, προπονητές και παράγοντες της Σπόρτινγκ.
Οι παίκτες θα απέχουν από τις προπονήσεις και σήμερα. Παρά τη φημολογία πως δεν θα αγωνίζονταν την Κυριακή στον τελικό του Κυπέλλου με την Αβες, οι παίκτες αποφάσισαν να κατέβουν στον αγώνα ύστερα από συνάντηση με την Ενωσή τους.
«Με την επιφύλαξη των αποφάσεων που θα λάβει ο καθένας, οι υπογράφοντες θα τιμήσουν το επαγγελματικό τους στάτους παίζοντας στο τελικό του πορτογαλικού Κυπέλλου στις 20 Μαΐου», ανέφερε η ανακοίνωση των παικτών.
Μετά τον τελικό για τον οποίον κάποιοι πολιτικοί συνιστούν να γίνει κεκλεισμένων των θυρών, οι εξελίξεις αναμένεται να είναι δραματικές. Πολλοί από τους παίκτες θα κινηθούν δικαστικά εναντίον της Σπόρτινγκ και θα επιδιώξουν τη λύση της συνεργασίας τους.
Η αρχή της κρίσης
Η κατάσταση στον σύλλογο άρχισε να ξεφεύγει μετά την ήττα στην τελευταία αγωνιστική από τη Μαρίτιμο που την έριξε στην τρίτη θέση και την έθεσε εκτός Τσάμπιονς Λιγκ.
Οι οπαδοί είχαν προειδοποιήσει πως θα αντιδράσουν αλλά κανείς δεν περίμενε τα όσα συνέβησαν την Τρίτη το απόγευμα στο προπονητικό κέντρο. «Είμαι περήφανος που είμαι οπαδός της Σπόρτινγκ, αλλά σήμερα, για πρώτη φορά ντρέπομαι που βρίσκομαι στον ίδιο σύλλογο με αυτούς τους φιλάθλους», δήλωσε ο πρώην υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιγκέλ Ποϊάρες Μαδούρο.
Τα επεισόδια στο πορτογαλικό ποδόσφαιρο δεν είναι κάτι νέο. Πριν από έναν χρόνο οπαδοί της Πόρτο απείλησαν να σκοτώσουν τον διαιτητή Αρτούρ Σοάρες Ντίας αν το αποτέλεσμα του αγώνα της ομάδας τους που θα ακολουθούσε δεν τους ικανοποιούσε.
Με εισβολή στα προπονητικά κέντρα έχουν «απαντήσει» στα άσχημα αποτελέσματα των ομάδων τους πρόσφατα οπαδοί της Μπράγκα, της Μπενφίκα και της Κοΐμπρα.