Turyap, Mobilia, Hellas Golden Alliance Investment. To real estate της ελληνικής πρωτεύουσας περνά σε ξένα χέρια, ενώ παράλληλα επενδυτές από τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Ασία αγοράζουν διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας επιδρώντας -ακούσια ή σκοπίμως- στην ελληνική κτηματομεσιτική αγορά.
Ποια είναι η ανθρωπογεωγραφία των «πολιτών του κόσμου» που κάνουν απόβαση στη χώρα μας και πώς αναδιαμορφώνουν την αστική πραγματικότητα;
«Υπάρχει πια έλλειψη καλών διαθέσιμων ακινήτων σε περιοχές της μεσαίας τάξης λόγω ξένων επενδυτών και airbnb» λέει στα «ΝΕΑ» ο Πατρίκ Τκατσένκο, γάλλος ιδιοκτήτης του Mobilia, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Ελλάδα εδώ και 25 χρόνια.
Μας διευκρινίζει πως πριν από λίγα χρόνια οι Ευρωπαίοι ήταν εκείνοι που τόνωσαν την πεθαμένη ελληνική αγορά. Τώρα όμως το τοπίο αλλάζει. Οση ώρα κουβεντιάζουμε, μπαινοβγαίνουν στο γραφείο του κάμποσοι πελάτες που διαπραγματεύονται στα γαλλικά, στα αγγλικά και σπανιότερα στα ελληνικά. «Το βλέπετε πως κάνω εκστρατεία ισοδύναμη του ΕΟΤ» σχολιάζει γελώντας. «Μόνο που αυτή τη στιγμή όλα τα διαμερίσματα νοικιάζονται airbnb με αποτέλεσμα να μην έχουμε τίποτα άδειο σε καλή τιμή. Εμείς όμως θέλουμε να αφήσουμε τα διαμερίσματα στα Ελληνόπουλα» προσθέτει η Ελεν Σανιέ, συνιδιοκτήτρια του Mobilia. Και οι δυο επιμένουν ότι το airbnb είναι μια μόδα, της οποίας έχουν πέσει θύματα οι Αθηναίοι, καθώς τα κέρδη δεν είναι πια τα αναμενόμενα από τη στιγμή που η προσφορά στις πλατφόρμες έχει αυξηθεί. «Ποιος θα τα νοικιάσει όλα αυτά; Κάποιοι βγάζουν καλό εισόδημα και παρασέρνουν και τους υπόλοιπους. Αλλά δεν συμφέρει πάντα» καταλήγει ο Πατρίκ.

Ποιο είναι το προφίλ των επενδυτών;

Ολοι μας μιλούν για επενδυτές τριών κατηγοριών. Ασιάτες και Αραβες –κατά κύριο λόγο επιχειρηματίες –που επενδύουν για τη βίζα και επιλέγουν ακίνητα απόδοσης που είναι ήδη νοικιασμένα είναι οι πρωταγωνιστές της πρώτης κατηγορίας. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν όσοι αναγκάζονται να αφήσουν τη χώρα τους –λόγω φόβου –όπως οι Τούρκοι. Υπάρχει και η κατηγορία της «ευχαρίστησης», όπως αποκαλούν οι μεσίτες τους ευρωπαίους επενδυτές. «Γάλλοι, Βέλγοι, Ιταλοί, Ελβετοί που λατρεύουν την Ελλάδα αγοράζουν σπίτια σε παραθαλάσσια μέρη για να κάνουν αρχικά διακοπές, αλλά με απώτερο στόχο να μείνουν μόνιμα όταν πάρουν σύνταξη» διευκρινίζει ο ιδιοκτήτης του γαλλικού μεσιτικού γραφείου Mobilia.

Γιατί οι Κινέζοι επιλέγουν την Ελλάδα;

Απευθύνουμε το ερώτημα στον Σιντιάν Λαν, στον κινέζο ιδιοκτήτη του Hellas Golden Alliance Investment. «Διότι το ποσό που υποχρεούνται να επενδύουν για να πάρουν την άδεια παραμονής είναι μικρότερο από εκείνο που θα έπρεπε να διαθέσουν σε άλλες χώρες. Επιπλέον στην Ελλάδα ο επενδυτής μπορεί να φέρει μαζί του τρεις γενιές: τους γονείς του, τον σύντροφό του και τα παιδιά του». Αναφερόμενος στις περιοχές που προτιμούν οι Κινέζοι, υπογραμμίζει πως «θέλουν να βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, Γλυφάδα, Φάληρο, Πόρτο Ράφτη» και πως «επιμένουν να αγοράζουν σε καλές περιοχές για να αισθάνονται ασφαλείς, καθώς μόλις προσγειώνονται λαμβάνουν μηνύματα από την κινεζική πρεσβεία για τα μέρη που θα πρέπει να αποφεύγουν». Το πιο ενδιαφέρον είναι πως τους αρέσει να αγοράζουν οικόπεδα, καθώς στην πατρίδα τους δεν είναι εφικτό δεδομένου ότι «η γη ανήκει στην κυβέρνηση», όπως μας εξηγεί ο Σιντιάν Λαν.
Οσο για τους τούρκους επενδυτές;
Ο φόβος δεν τους αφήνει να μας μιλήσουν επώνυμα. Στις ερωτήσεις μας απαντά η Θεοδώρα Ηλίεβα, ιδιοκτήτρια του Turyap –franchise της τουρκικής εταιρείας. «Οι Τούρκοι θέλουν να έχουν το ένα πόδι στην Ελλάδα, γιατί στη χώρα τους αισθάνονται ανασφάλεια. Εχουμε πουλήσει ακίνητα σε επιχειρηματίες, αλλά και σε φοιτητές και δημοσιογράφους. Πρόσφατα αγόρασε και μια παρουσιάστρια της τουρκικής τηλεόρασης. Οι Τούρκοι δεν αγαπούν τα βόρεια προάστια, προτιμούν τα νότια και έχουν την τάση να αγοράζουν συνήθως δύο σπίτια, το ένα για να μείνουν και το άλλο για να το εκμεταλλευτούν και να έχουν ένα εισόδημα».

Στη Σύρο Μεσω Πεκίνου

Ο Λου Φου ζει κυρίως στο Πεκίνο, αλλά είναι μέτοχος της εταιρείας Crystal Water που εδρεύει στην Αθήνα. Εχει κάνει επένδυση ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ στο νησί της Σύρου. Κατασκευάζει ένα συγκρότημα 42 πολυτελών κατοικιών που προωθούνται στην κινεζική αγορά και όχι μόνο. Ηταν από τους πρώτος που θέλησαν να ασχοληθούν με την Golden Visa στην Κίνα. Πηγαινοέρχεται πολύ συχνά, όχι μόνο για επαγγελματικούς λόγους -όπως διασαφηνίζει –άλλα και λόγω της αγάπης του προς τον ελληνικό πολιτισμό.

ΕναςΓάλλοςστην Κέα

Ο Μισέλ Ζαλάν επέλεξε να επενδύσει στην Ελλάδα γιατί ήθελε να έχει μια «σταθερή βάση» στην Αθήνα και ένα εξοχικό σε νησί. Προτιμά τη χώρα μας γιατί «οι άνθρωποι είναι ευγενικοί, και δεν υπάρχει αίσθηση κινδύνου» όπως λέει στα «ΝΕΑ». Γάλλος αλγερινής καταγωγής –εργάζεται στο Παρίσι –έχει αγοράσει σπίτι στην Κέα και ένα μικρό διαμέρισμα στην Αθήνα, τα οποία όταν δεν τα «απολαμβάνει», τα νοικιάζει. Το σπίτι στην Κέα του κόστισε 200.000 ευρώ, ενώ το διαμέρισμα μόλις 25.000 ευρώ!