Το πιο σκληρό πρόσωπο του ΕΣΥ αποκαλύπτουν οι καταγγελίες επιστημόνων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου: έξι στους δέκα ασθενείς με διαβητικό πόδι φθάνουν στον ακρωτηριασμό την ώρα που η τοποθέτηση δεύτερου αγγειογράφου θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του ποσοστού αυτού.
Επιπροσθέτως, από την ερχόμενη Δευτέρα κλείνουν και τα χειρουργεία αφού δεν επαρκούν οι κλίνες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείες (ΜΕΘ).
Υπό τα δεδομένα αυτά οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ κάνουν λόγο πλέον για κυβερνητικό «εμπαιγμό» εξαιτίας του ντόμινο προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Συγκεκριμένα, ο Πανεπιστημιακός Χειρουργικός Τομέας του Νοσοκομείου του Ρίου –από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας –αποφάσισε ομόφωνα σε συνεδρίασή του την περασμένη Τετάρτη «να αναστείλει επ’ αόριστον από την Δευτέρα 21 Μαΐου όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις πλην των επειγουσών περιπτώσεων».
Ηδη έχει ενημερωθεί το ΕΚΑΒ ώστε να διακομίζουν τους ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία της περιφέρειας εωσότου το Πανεπιστημιακό του Ρίου επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας ενώ ενημερώνονται και οι προγραμματισμένοι ασθενείς για τις επερχόμενες αναβολές επεμβάσεων.
Η απόφαση αυτή ελήφθη εξαιτίας των ελλείψεων κρεβατιών στη ΜΕΘ με αποτέλεσμα «την κάλυψη του χώρου της ανάνηψης των χειρουργικών ασθενών από διασωληνωμένους, που κανονικά έπρεπε να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ» αλλά και λόγω του ανεπαρκούς αναισθησιολογικού εξοπλισμού και της αριθμητικής ανεπάρκειας του νοσηλευτικού προσωπικού.
Θλίψη δε προκαλεί η διαπίστωση του διευθυντή του Χειρουργικού Τομέα καθηγητή Παναγιώτη Μέγα σε έγγραφό του προς τη διοίκηση του Νοσοκομείου και της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ότι «όλα αυτά συμβαίνουν στο μεγαλύτερο τριτοβάθμιο νοσοκομείο της Περιφέρειας, το οποίο με μακροχρόνιες προσπάθειες κατάφερε να αναβαθμίσει με διεθνή και εθνική αναγνώριση την κλινική και ακαδημαϊκή προσφορά του».
Και προσθέτει ότι «οι χειρουργοί όλων των ειδικοτήτων και οι αναισθησιολόγοι δηλώνουν αποφασισμένοι να διαφυλάξουν την αξιοπρέπεια των ασθενών τους, το επίπεδο του επιστημονικού τους έργου και την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στον ανώτατο βαθμό».
Σφοδρή είναι η αντίδραση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), καθώς σε νέα ανακοίνωσή της επιλέγει να ανεβάσει τους τόνους. «Είναι πρόκληση την ώρα που πανελλαδικά παραμένουν κλειστές 150 κλίνες ΜΕΘ από τις 750 (ενώ οι ανάγκες απαιτούν πολλές περισσότερες) λόγω των δραματικών ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό, η κυβέρνηση να κομπάζει για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος».
Επιπλέον, οι νοσοκομειακοί γιατροί χαρακτηρίζουν «εκκωφαντική» τη σιωπή τόσο του υπουργείου Υγείας όσο και της Διοίκησης της 6ης ΥΠΕ, δεδομένου ότι παρά τις εκκλήσεις των γιατρών και των λοιπών εργαζομένων «δεν έχουν κάνει καμία ενέργεια έως τώρα για να δοθεί οριστική λύση».
Εν τω μεταξύ, σοκ προκαλούν οι καταγγελίες του επιστημόνων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου για άσκοπους ακρωτηριασμούς διαβητικών ασθενών. Συγκεκριμένα, σε πρόσφατη επιστημονική ημερίδα οι καθηγητές και το ιατρικό προσωπικό του Τμήματος Επεμβατικής Ακτινολογίας υποστήριξαν ότι ένα μεγάλο ποσοστό ακρωτηριασμών σε διαβητικά πόδια θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν λειτουργούσε δεύτερος αγγειογράφος.
Αρνητική μάλιστα εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το Γενικό Νοσοκομείο Αγιος Ανδρέας διαθέτει έναν ολοκαίνουργιο αγγειογράφο αλλά δεν έχει επεμβατικό τμήμα καθώς δεν έχει στελεχωθεί. Σημειώνεται ότι εν μέσω αυτής της κρίσιμης περιόδου το νοσηλευτικό ίδρυμα έμεινε ακέφαλο.
Στην επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ο τέως, πλέον, διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου Θεόδωρος Πισιμίσης κάνει λόγο για «ρουσφέτια» που εκθέτουν την κυβέρνηση, ενώ αναφέρεται σε ομάδα ανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ που «συνδιοικεί» το νοσοκομείο. Εγκαλεί, δε, τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη ότι «δεν μπορεί να βγάλει το αμπέχονο του συνδικαλιστή και να βάλει το κοστούμι του υπουργού». Αξίζει να προστεθεί ότι προ ημερών είχε προηγηθεί η παραίτηση (και) της υποδιοικήτριας Ειρήνης Κωνσταντοπούλου.