Αθήνα και Σκόπια βρίσκονται κοντά σε συμφωνία. Το εσκεμμένο χαμήλωμα του πήχη εκ μέρους του έλληνα Πρωθυπουργού αποτελεί (και) τακτικό ελιγμό προκειμένου να μη φανεί ότι η κυβέρνηση φέρνει την αντιπολίτευση και την κοινωνία προ τετελεσμένων. Το ίδιο ασφαλώς ισχύει και ως προς τον δύσθυμο επί του θέματος κυβερνητικό εταίρο. Συνάμα, η ελληνική πλευρά παίρνει τις προφυλάξεις της έναντι του ενδεχόμενου ενός ναυαγίου ώστε να μην το χρεωθεί.
Αναμένονται συνεπώς άμεσα πρωτοβουλίες για την αναζήτηση συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στο εσωτερικό των δύο χωρών. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, είναι εξαιρετικά αβέβαιο. Στη δική μας περίπτωση, η όψιμη απόπειρα διαβούλευσης στο ανώτερο επίπεδο δυσκολεύει σημαντικά την εξεύρεση ενός συμβιβασμού μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΚΙΝΑΛ. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που η αξιωματική αντιπολίτευση προκειμένου να αποτρέψει τις διαρροές προς εθνικιστικούς σχηματισμούς αλλά και πιεζόμενη από ενδοκομματικές δυναμικές προκρίνει μια επαμφοτερίζουσα θέση (ακόμη και σε αντιδιαστολή με την πολιτική του Βουκουρεστίου). Συνεπώς, θα ήταν έκπληξη αν υιοθετηθεί μία εθνική στρατηγική, ενώ και οι συσχετισμοί στο Κοινοβούλιο μοιάζουν σήμερα σχετικά οριακοί.
Ως προς τη συμφωνία με τη FYROM, τρεις παρατηρήσεις: υπάρχει ο κίνδυνος να καταλήξει σε ενδιάμεση συμφωνία ν. 2, εφόσον ορισμένα θεμελιώδη θέματα παραπεμφθούν στο μέλλον· η φόρμουλα πρέπει να διασφαλίζει πως τυχόν απόκλιση θα έχει αυτόματα αρνητικές συνέπειες στην ενταξιακή πορεία σε ΕΕ και ΝΑΤΟ χωρίς να απαιτείται ελληνικό βέτο ώστε κατ’ επέκταση το ζήτημα να καταστεί πολυμερές από διμερές. Ευχής έργον θα ήταν –παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες –η αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας να προχωρήσει γρήγορα. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν αποκλείεται ανάλογα και με τις εξελίξεις στην περιοχή (διεύρυνση των συνθηκών αστάθειας, κλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία, οικονομική διείσδυση της Κίνας) να πιεστεί σε μεταγενέστερο χρόνο η Αθήνα για να συνηγορήσει σε συνολική λύση υπό την ανάγκη αντιμετώπισης προκλήσεων ασφαλείας και γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων.
Ο δρ. Κωνσταντίνος Φίλης είναι διευθυντής Ερευνών ΙΔΙΣ, συγγραφέας του βιβλίου «Τουρκία, Ισλάμ, Ερντογάν»
Τελευταία Νέα