Οκτώ ημέρες πριν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε στο γραφείο του στη Bουλή τον αμερικανό πρεσβευτή. Το ραντεβού ζήτησε ο Τζέφρι Πάιατ και στην ατζέντα της συζήτησης βρέθηκε και η πορεία της συμφωνίας για την αναβάθμιση των F-16. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια; Ο αρμόδιος γαλάζιος τομεάρχης Βασίλης Κικίλιας ήταν επίσης παρών στη συνάντηση, φεύγοντας για λίγο από την κοινοβουλευτική επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων που συνεδρίαζε εκείνη την ώρα σε παρακείμενη αίθουσα. Λίγο αργότερα, η ΝΔ συναινούσε στην αναβάθμιση των made in USA μαχητικών αεροσκαφών.
Αν έχει μια αξία, από σημειολογικής σκοπιάς, ένα ραντεβού της προηγούμενης Παρασκευής είναι γιατί φαίνεται να αναδεικνύει εκείνο που οι περισσότεροι εικάζουν: οι ξένοι εταίροι –ευρωπαίοι και μη –έχουν διαύλους επικοινωνίας με την ελληνική αξιωματική αντιπολίτευση. Και πλέον τους χρησιμοποιούν όλο και συχνότερα.
Από την Πειραιώς αποδίδουν το ενδιαφέρον των ξένων στη διαπίστωση, στην οποία τείνουν να καταλήξουν αρκετοί απ’ αυτούς, πως «η κυβέρνηση είναι πια σε αποδρομή». Και το εμφανίζουν ως μια σαφή ένδειξη ότι «ο Μητσοτάκης εκλαμβάνεται πλέον ως ο επόμενος πρωθυπουργός». Πιθανόν. Υπάρχει, όμως, κι η άλλη όψη. Εκείνη που θέλει το κόμμα που προηγείται στις δημοσκοπήσεις να δέχεται πιέσεις από το εξωτερικό. Τελικά, τι πραγματικά συμβαίνει;
Σύμφωνα με πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν όσα διημείφθησαν πίσω από την κλειστή πόρτα, ο γαλάζιος αρχηγός εξήγησε στον πρεσβευτή πως «η συμφωνία ως πλαίσιο δεσμεύει τη ΝΔ, τα επιμέρους στοιχεία της δεν τη δεσμεύουν». Σε ελεύθερη απόδοση; Το ποσό που συμφωνήθηκε και οι ημερομηνίες αποπληρωμής τη δεσμεύουν, οι μεσάζοντες που μπορεί να επιλέξει ο νυν υπουργός Εθνικής Αμυνας όχι. Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι ο αμερικανός διπλωμάτης «άκουγε πολύ προσεκτικά και κρατούσε σημειώσεις».
ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΕΛΚ. Τα μητσοτακικά τετ α τετ συνεχίστηκαν και την εβδομάδα που πέρασε. Ο πρόεδρος της ΝΔ βρέθηκε στη Σόφια για τη Σύνοδο του ΕΛΚ. Το νούμερο ένα θέμα συζήτησης μεταξύ των κεντροδεξιών ηγετών εκεί ήταν η διεύρυνση της Ενωσης στα Δυτικά Βαλκάνια. Εξού και ο Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον βούλγαρο πρωθυπουργό και προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μπόικο Μπορίσοφ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρώτος έθεσε το ζήτημα των Σκοπίων στον δεύτερο. Κι ο δεύτερος του είπε ότι προσβλέπει σε συνεργασία με την ελληνική πλευρά γενικά, αλλά και ειδικά για το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων. Το ίδιο, αναφέρουν γαλάζια στελέχη, συνέβη και στο ραντεβού που είχε προηγηθεί με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Ζόζεφ Ντολ. «Το κλίμα ήταν θερμό κι ο Μητσοτάκης» έλεγαν «έθετε τα θέματα».
Παράγοντες που παρακολούθησαν τη συγκεκριμένη σύνοδο στη Σόφια σημειώνουν πως στους κόλπους της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς «φαίνεται να επικρατεί μια διάθεση αναβίωσης της ατζέντας Θεσσαλονίκη του Κώστα Σημίτη για τα Δυτικά Βαλκάνια». Πιστεύουν, ωστόσο, ότι «προσκρούει όχι μόνο στο Σκοπιανό αλλά και στην αντίσταση της κοινής γνώμης αρκετών ευρωπαϊκών χωρών που δεν επιθυμεί την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ». Γι’ αυτό υποστηρίζουν ότι στην ουσία ο αρχηγός της ΝΔ «δεν δέχεται πιέσεις από τους Ευρωπαίους να συναινέσει σε οποιαδήποτε λύση φέρει η ελληνική κυβέρνηση στη Βουλή».
Σε έναν βαθμό τα παραπάνω επιβεβαιώνουν και όσοι γνωρίζουν τι συζητείται στις Βρυξέλλες. Οπως αναφέρουν, «οι Ευρωπαίοι είναι χλιαροί προς το παρόν για το Σκοπιανό. Επειδή θέλουν και δεν θέλουν διεύρυνση. Το ίδιο περίπου ισχύει και στο ΝΑΤΟ». Σπεύδουν, ωστόσο, να διευκρινίσουν με νόημα ότι «αν υπάρξει συμφωνία δύσκολα ο Μητσοτάκης θα μπορέσει να τη σαμποτάρει»
ΤΑ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΝΤΑ. Παρόμοια, σύμφωνα πάντα με τις παραπάνω πηγές, μοιάζει να είναι και η στάση τους αναφορικά με τα συμφωνηθέντα με την Ελλάδα. «Αυτό που παγίως λένε οι Ευρωπαίοι είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει κτήμα της, να ενστερνιστεί το πρόγραμμα. Πράγμα που σημαίνει ότι όποιος και αν είναι στην εξουσία δεν θα αμφισβητήσει αυτά που έχουν συμφωνηθεί» σημειώνουν. Κατά την εκτίμησή τους δε, «δεν πιέζουν τον Μητσοτάκη, υπό την έννοια ότι κανείς δεν πιέζει κάποιον για να κάνει τα αυτονόητα». Ως είθισται, δηλαδή, στην πολιτική η αλήθεια είναι ζήτημα οπτικής γωνίας.