Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε χθες εις βάρος του Ισραήλ ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσεΐν, κατά την έναρξη έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, κατηγορώντας το πως κρατά 1,9 εκατομμύρια ανθρώπους στη Γάζα «φυλακισμένους σε μια τοξική παραγκούπολη από τη γέννηση μέχρι τον θάνατό τους». Εξίσου αυστηρή, ωστόσο, ήταν και η απάντηση της ισραηλινής πρεσβευτού Αβίβα Ραζ Σέχτερ. Ο διπλωματικός πόλεμος που πυροδότησε η σφαγή της περασμένης Δευτέρας στη Γάζα, ο θάνατος 60 Παλαιστινίων από ισραηλινά πυρά ενόσω εγκαινιαζόταν λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, σε κλίμα ενθουσιασμού, η νέα αμερικανική πρεσβεία που θέλησε ο Ντόναλντ Τραμπ στην Ιερουσαλήμ, εξακολουθεί να μαίνεται σε ποικίλα μέτωπα, από τη Γενεύη μέχρι την Κωνσταντινούπολη: ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προήδρευσε χθες έκτακτης συνόδου του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, με φόντο μεγάλη αντιισραηλινή διαδήλωση.
Το Ισραήλ στερεί συστηματικά από τους Παλαιστινίους τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, δήλωσε στη Γενεύη ο Αλ Χουσεΐν, καταγγέλλοντας το Ισραήλ για «παράνομη χρήση ισχύος» και «εντελώς δυσανάλογη» απάντηση στους παλαιστίνιους διαδηλωτές στη Γάζα. Το Συμβούλιο «επέστρεψε στη χειρότερη μορφή αντιισραηλινής εμμονής», απάντησε η Σέχτερ, χαρακτηρίζοντας «πολιτικά υποκινούμενο» το ψήφισμα που ζητεί διεθνή ανεξάρτητη έρευνα για τους δεκάδες νεκρούς.
Η ισραηλινή πρεσβευτής επέμεινε στη γνωστή γραμμή: το Ισραήλ προσπάθησε να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες, καθώς υπερασπιζόταν τα σύνορά του απέναντι σε «τρομοκράτες», ο ΟΗΕ (και όχι μόνο) αφήνεται να εξαπατηθεί «από τον κυνικό τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί η Χαμάς τον ίδιο τον λαό της». Μιλώντας πάντως σε μέλη της εβραϊκής κοινότητας στις ΗΠΑ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ομολόγησε πως το Ισραήλ δεν κατάφερε να ελαχιστοποιήσει, εν μέσω του χάους, τις απώλειες, και κάποιοι Παλαιστίνιοι χτυπήθηκαν από λάθος. Οπως σημείωνε τις προάλλες στη «Monde» ο Κριστόφ Αγιάντ, «η σφαγή της Δευτέρας προκάλεσε σημαντική ζημιά στην εικόνα του Ισραήλ. Και το πιο επικίνδυνο είναι πως η χώρα δεν το συνειδητοποιεί. Η στήριξη της κυβέρνησης Τραμπ δίνει στο Ισραήλ την αίσθηση μιας ισχυρής διπλωματικής στήριξης, είναι όμως μια επισφαλής ψευδαίσθηση. Στη παγκόσμια κοινή γνώμη το Ισραήλ είναι πιο απομονωμένο από ποτέ».
Κάτι η νηστεία του Ραμαζανιού που ξεκίνησε προχθές, κάτι η παρέμβαση της Αιγύπτου, που άνοιξε εκτάκτως, για όλο τον ιερό μήνα, το πέρασμα της Ράφα ώστε να «απαλύνει τα δεινά» των κατοίκων της Γάζας, οι διαδηλώσεις ήταν και χθες πιο υποτονικές στα σύνορα του παλαιστινιακού θυλάκου με το Ισραήλ. Η ατμόσφαιρα ωστόσο παρέμενε τεταμένη τόσο στη Γάζα όσο και στην Κωνσταντινούπολη, με τον Ερντογάν να πρωτοστατεί, ενόψει και των πρόωρων εκλογών που έχει προκηρύξει για τις 24 Μαΐου, στις λεκτικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.
Οι σχέσεις των δύο χωρών, που προχώρησαν τις τελευταίες ημέρες σε αμοιβαίες απελάσεις διπλωματών, έχουν βυθιστεί στη χειρότερη κρίση τους από το 2010. Κηρύσσοντας χθες την έναρξη της συνόδου του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλέτ Τσαβούσογλου κάλεσε τα μουσουλμανικά κράτη να εμποδίσουν άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ μεταφέροντας την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ. Συγκεκριμένα μέτρα όμως δεν αναμένονταν: ο αραβομουσουλμανικός κόσμος είναι διχασμένος, με το Ριάντ και τους συμμάχους του να προκρίνουν αντί του Παλαιστινιακού, την εχθρότητά τους για το Ιράν.