Ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ επιβεβαίωσε επισήμως ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα βρίσκεται πλέον το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» (Republika Ilindenska Makedonija) σε δήλωσή του έπειτα από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Γκιόργκι Ιβανόφ και τους αρχηγούς των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων.
Ο κ. Ζάεφ πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του αποδέχεται τη χρήση του νέου ονόματος erga omnes, δηλαδή για εσωτερική και διεθνή χρήση, αλλά προτείνει η εφαρμογή του erga omnes να γίνει σταδιακά, κατά τη διάρκεια της ενταξιακής διαδικασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
Ο κ. Ζάεφ πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά έχει αποδεχθεί το αίτημά του για τη διενέργεια δημοψηφίσματος και ότι ο ίδιος πιστεύει ότι το νέο όνομα θα ενισχύσει την ταυτότητά της. Σημείωσε δε ότι η χώρα του δεν έχει εδαφικές βλέψεις και διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδος . Είπε επίσης ότι και το νέο προταθέν όνομα θα μπορεί να μεταφράζεται στα αγγλικά (θα είναι, όπως διευκρίνισε, Republic of Ilinden Macedonia), ενώ η γλώσσα θα είναι «μακεδονική» και οι συντμήσεις θα είναι mk/MKD (πάντα κατά την πρόταση της πΓΔΜ για ένα πακέτο συμφωνίας).
Οχι σε αλλαγή Συντάγματος
Ωστόσο, κατά την έξοδό του από τη συνάντηση, ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO – DPMNE Χρίστιαν Μισκόφσκι απέρριψε το ενδεχόμενο αλλαγής του Συντάγματος για την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας.
Ο δε Πρόεδρος Ιβανόφ επιφυλάχθηκε να απαντήσει, λέγοντας ότι θα αναμένει να δει γραπτή πρόταση, αλλά οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι δεν είναι θετικός στο νέο όνομα που έχει πέσει στο τραπέζι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται την άλλη εβδομάδα να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ με τον Μάθιου Νίμιτς. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κοτζιάς θα βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και την προσεχή Τετάρτη θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Η απάντηση
«Καλωσορίζουμε την αποδοχή από πλευράς ΠΓΔΜ ότι λύση στο ονοματολογικό δε μπορεί να υπάρξει χωρίς την υιοθέτηση ονομασίας erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις έναντι όλων» αναφέρει σε ανακοίνωση του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται επίσης:
«Ωστόσο, ενθαρρύνουμε τους γείτονές μας να συνεχίσουμε από κοινού να εργαζόμαστε για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, όπως ακριβώς προβλέπει και η δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς.
Τέλος επισημαίνουμε ξανά ότι η λύση αυτή καθώς και οι προβλέψεις κατά του αλυτρωτισμού πρέπει να κατοχυρωθούν με Συνταγματική Αναθεώρηση».