Τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικλ Πενς είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σε μια κίνηση υψηλής διπλωματικής σημασίας και βαρύνουσας συνομιλίας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο, Τσίπρας και Πενς μίλησαν για όλα τα ανοικτά θέματα αλλά αυτό που κυριάρχησε ήταν το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.
Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε στον Μάικλ Πενς τη σταθερή θέση της Ελλάδας για λύση στην υπόθεση της ονομασίας της γειτονικής χώρας αλλά με προαπαιτούμενο την αποδοχή από μέρους της του erga omnes μέσα από συνταγματική αλλαγή.
Μόνο έτσι θα μπορέσει να «ξεκλειδώσει» και η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αλλά και η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες που κάνουν οι δύο κυβερνήσεις για να λυθεί το ακανθώδες διμερές πρόβλημα, στηρίζει τις κινήσεις του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς και υπογράμμισε ότι μπορούν να επιστρέψουν στις θέσεις που ο κ. Νίμιτς έχει καταθέσει. Ουσιαστικά δηλαδή στα πέντε ονόματα που έχει προτείνει από τα οποία, όμως, δύο το Gorna και Nova Macedonijia είναι αυτά που έχουν συζητηθεί εκτενώς τις τελευταίες εβδομάδες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος συνεχάρη τον κ. Τσίπρα για τον εποικοδομητικό του ρόλο στην διαπραγματευτική διαδικασία, σημειώνοντας όμως παράλληλα πως ο παράγοντας του χρόνου πρέπει να ληφθεί υπόψη.
«Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς μίλησε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα για να εκφράσει την εκτίμησή του για τον ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει, μαζί με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στις προσπάθειες επίλυσης της μακρόχρονης διένεξης του ονοματολογικού. Συμφώνησαν ότι οι δύο πλευρές έχουν μια ιστορική ευκαιρία να επιλύσουν αυτό το ζήτημα και ότι ο χρόνος πρέπει ληφθεί υπόψη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο κ. Πενς εξέφρασε την στήριξη του στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι δύο χώρες για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής ονομασίας, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η επίλυση του ονοματολογικού θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
«Ο αντιπρόεδρος ενθάρρυνε τον πρωθυπουργό Τσίπρα να συνεχίσει να συνεργάζεται με τον πρωθυπουργό Ζάεφ για μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. Η επίλυση αυτού του ζητήματος θα προωθήσει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή», καταλήγει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.