Στον απόηχο της Ολομέλειας της Βουλής για την υπόθεση της Νovartis την Παρασκευή, αλίευσα μέσω των ανθρώπων μου πολλά και ενδιαφέροντα και λέω να σας τα παραθέσω. Εξάλλου οι μικρές στιγμές καμιά φορά αποτυπώνουν όλη τη σημειολογία της πολιτικής συγκυρίας. Κατ’ αρχάς, η
Αννα – Μισέλ Ασημακοπούλου είχε στριμώξει έξω από την Ολομέλεια τον
Νίκο Παππά και του τα έχωνε –από ό,τι κατάλαβα από την κινησιολογία –για ώρα. Η συζήτηση είχε ένταση αλλά όχι φωνές. Πολιτικό το θέμα που απασχόλησε, μην παρεξηγηθώ, και που έκανε τον
Παππά σχεδόν να απολογείται στη γαλάζια κυρία. Λέτε να ήταν κάτι για την ΕΡΤ;
Σεμινάρια και επιστροφές
Ο δε Κώστας Τασούλας της ΝΔ, από μακριά επίσης, ήταν σαν να παρέδιδε σεμινάριο στον Πάνο Σκουρλέτη. Οι δυο τους τα είπαν –για την ακρίβεια ο Τασούλας έλεγε και ο άλλος άκουγε –στην είσοδο του καφενείου. Το θέμα τους; Οχι η «Πολιτεία» του Πλάτωνα αλλά η ΔΕΗ. Ο Αντώνης Σαμαράς, πάλι, μόλις κατέβηκε από το βήμα της Βουλής μετά την ομιλία του, δέχθηκε από την πλειοψηφία της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας συγχαρητήρια και επιδοκιμαστικά λόγια, πράγμα που από ό,τι κατάλαβε η πηγή μου τον ευχαρίστησε τα μάλα. Λεπτομέρεια από τη σαμαρική παρουσία: ο Χρύσανθος Λαζαρίδης είχε φτάσει στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού στη Βουλή από νωρίς και οργάνωνε τα πάντα. Μια φορά στενός συνεργάτης, πάντα στενός συνεργάτης. Ο Σαμαράς αμέσως μετά απασφάλισε στη Βουλή κατά της κυβέρνησης, αποχώρησε από την Ολομέλεια και επέστρεψε μόνο κατά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κομματικός.
Υπνος και μαχαιρώματα
Στην αντίπερα όχθη, ο Πάνος Καμένος έλαμψε διά της απουσίας του, ενώ το μεσημέρι οι μόνοι που ήταν στην Ολομέλεια ήταν οι συριζαίοι βουλευτές. Την ίδια ώρα, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης μάλλον είχε ξεχάσει εντελώς τη Novartis και βρισκόταν σε μεγάλο οίστρο για το Σκοπιανό. Μάλιστα διέδιδε πως θα έβγαζε και δελτίο Τύπου διαφωνίας για το όνομα, κάτι που δεν έκανε. Ολη η μέρα του είχε ένταση και το βράδυ, μου μεταφέρθηκε, πήρε κι έναν υπνάκο στο εντευκτήριο. Βαριά η καλογερική του κοινοβουλευτικού βίου. Νωρίτερα ο πρόεδρος Λεβέντης, μόλις έμαθε το επεισόδιο της Θοδώρας Μεγαλοοικονόμου που ως γνωστόν συνεπλάκη με τον πολιτευτή της Ενωσης Κεντρώων Νίκο Μαστρογιάννη στο καφενείο της Βουλής, υποδύθηκε τον ανήσυχο και άρχισε να ρωτάει έξω από το γραφείο του «αν η Θοδώρα είναι καλά». Γενικά, αυτόπτης μάρτυρας μου είπε πως ο Λεβέντης έμοιαζε αρκετά χαρούμενος και ρωτούσε προφανώς με ψευδές ενδιαφέρον.
Κλίμα
Πιο ειρηνική ατμόσφαιρα επικράτησε στο γραφείο της Φώφης Γεννηματά, το οποίο επισκέφθηκε ο Βαγγέλης Βενιζέλος, μετά την ομιλία της.
Το τετ α τετ δεν κράτησε πολύ, αλλά μου μεταφέρθηκε πως έγινε σε πολύ καλό κλίμα, απόψεις αντηλλάγησαν που λένε και οι παλιοί, ενώ υπήρξε σύγκλιση τόσο για της διαδικασία στη Βουλή όσο και την αντίδραση για το Σκοπιανό. Η συνάντηση, να σημειωθεί, έγινε με πρωτοβουλία της
Φώφης που μάλλον διαβάζει τον κινέζο φιλόσοφο
Σουν Τζου και τις τεχνικές στρατηγικής του.
«Οχι» στην επιστολική
Ειρήσθω εν παρόδω, από την Πειραιώς εξηγούσαν πως είναι αρνητικοί στα περί επιστολικής ψήφου – που ετέθη από τους κυβερνητικούς ως θέμα – επειδή το εν λόγω εγχείρημα είναι δύσκολο και χρονοβόρο στην προετοιμασία και την εφαρμογή του.
Προϋποθέτει, έλεγαν, ότι οι Ελληνες του εξωτερικού θα πρέπει να έχουν ενημερώσει πολύ νωρίτερα και να ψηφίσουν πριν από τις εθνικές εκλογές, ώστε να ανοιχτούν τα ψηφοδέλτιά τους μαζί με εκείνα των καλπών της εθνικής επικράτειας. Παράλληλα, επεσήμαιναν πως υπάρχει και ζήτημα με το αδιάβλητο της διαδικασίας σε αυτή τη μέθοδο, εξού και πολύ λίγες χώρες την έχουν υιοθετήσει. Επίσης θεωρούν ότι η επιστολική ψήφος είναι μια υπεκφυγή του ΣΥΡΙΖΑ για να μη γίνει τίποτα.
Eυθύνη
Ως γνωστόν παράγουμε περισσότερα κόμματα από όσα μπορούμε να καταναλώσουμε αλλά εγώ οφείλω να σας πω ότι το Σάββατο είχαμε και την πρώτη προγραμματική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Ευθύνης. Μίλησε ο ακούραστος Αλέκος Παπαδόπουλος που σημείωσε πως «η πολιτική δεν έχει σχέση με τους πολιτικούς, έχει σχέση με τη χώρα, και οι επιλογές που πρέπει πλέον ο λαός να κάνει, θα πρέπει να έχουν σχέση με πρόσωπα που να μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες αυτές τάσεις».
Μανιφέστο
Η χθεσινή επέτειος για τα 74 χρόνια από τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου στους Κορυσχάδες θα μείνει στην Ιστορία. Κατά πρώτον, αφού οι Νίκος Βούτσης (φωτογραφία) και Κώστας Μπακογιάννης υπέγραψαν συμφωνία για την αναβάθμιση των Μουσείων Εθνικής Αντίστασης στους Κορυσχάδες και την Παλαιά Βίνιανη. Κατά δεύτερον, αφού ακούστηκε εδώ ένα μανιφέστο εθνικής συμφιλίωσης από τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας που γενικά του αρέσει να συμφιλιώνει. Ο φέρελπις σαραντάρης μίλησε και για τη χαμένη άνοιξη των Κορυσχάδων – ως γνωστόν εδώ έγινε το 1944 η πρώτη Εθνοσυνέλευση από την ΠΕΕΑ (Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης) – και επικαλέστηκε το παράδειγμα δύο θείων του που δολοφονήθηκαν στον Εμφύλιο. «Ο ένας βρήκε το τέλος στα χέρια δεξιών και ο άλλος στα χέρια αριστερών. Συμπατριώτες οι μεν, συμπατριώτες οι δε» είπε (συμφιλιωτικά).