Την ώρα που η Ευρώπη ανησυχεί προσπαθώντας να κατανοήσει τις επιπτώσεις που θα προκύψουν από τη λαϊκιστική πολιτική της κυβέρνησης που ετοιμάζεται να δημιουργηθεί στην Ιταλία, με συνεργασία του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της ακροδεξιάς Λέγκας, τα δύο κόμματα ζήτησαν από τους υποστηρικτές τους να ψηφίσουν εάν εγκρίνουν το συμφωνηθέν πρόγραμμα.
Το 90% των περίπου 45.000 μελών των Πέντε Αστέρων ψήφισαν διαδικτυακά την Παρασκευή, ενώ η Λέγκα έστησε χθες 1.000 κέντρα σε όλη τη χώρα με χάρτινα ψηφοδέλτια που ανέφεραν τα 10 βασικά σημεία του κυβερνητικού προγράμματος. Η ψηφοφορία ήταν συμβολική και δεν πρόκειται, ασχέτως αποτελέσματος, να ταράξει την ευαίσθητη πολιτική ισορροπία μεταξύ των δύο κομμάτων.
Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίστηκαν όλο το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να επιλυθούν τα θέματα στα οποία είχαν διαφορές αλλά και να καταλήξουν στο όνομα του πρωθυπουργού που αναμένεται να παρουσιάσουν σήμερα στον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ρεπούμπλικα» πιθανότερος υποψήφιος για την πρωθυπουργία είναι ο 54χρονος καθηγητής Νομικής Τζουζέπε Κόντε. Η εφημερίδα ανέφερε πως ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών (που περιλαμβάνει και θέματα μετανάστευσης), ενώ ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο το υπουργείο Ανάπτυξης. Ο πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών Τζανπιέρο Μάσολο προαλείφεται για το υπουργείο Εξωτερικών και ο Τζανκάρλο Τζορτζέτι για το Οικονομικών.
Ενώ σήμερα αναμένεται να μάθουμε επισήμως το όνομα του πρωθυπουργού αλλά και τη μορφή της νέας κυβέρνησης –με περισσότερους υπουργούς από τα Πέντε Αστέρια, μια και αυτό το κόμμα είχε πάρει μεγαλύτερο ποσοστό και είχε αναδειχθεί πρώτο στις εκλογές της 4ης Μαρτίου –η Ευρώπη συνεχίζει να ανησυχεί σφόδρα για την πορεία της Ιταλίας και της οικονομίας της, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη στην ευρωζώνη.
ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ. O υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ προειδοποίησε χθες ότι η σταθερότητα της ευρωζώνης μπορεί να απειληθεί, αν η επόμενη ιταλική κυβέρνηση δεν σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για το χρέος και το έλλειμμα. «Αν η νέα κυβέρνηση έπαιρνε το ρίσκο να μη σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για το χρέος, το έλλειμμα και για την εξυγίανση των τραπεζών, όλη η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης μπορεί να απειληθεί» προειδοποίησε ο Λεμέρ μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή. «Ολοι στην Ιταλία πρέπει να καταλάβουν ότι το μέλλον της Ιταλίας είναι στην Ευρώπη και πουθενά αλλού, και για να είναι το μέλλον αυτό στην Ευρώπη υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρούνται. Οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ιταλία ισχύουν όποια κι αν είναι η κυβέρνηση. Σέβομαι την κυρίαρχη απόφαση του ιταλικού λαού, αλλά υπάρχουν δεσμεύσεις που ξεπερνούν τον καθένα μας». Και κατέληξε: «Θα δούμε ποιες αποφάσεις θα λάβουν οι ιταλοί αξιωματούχοι, επαναλαμβάνω πόσο σημαντικό είναι να τηρηθούν οι δεσμεύσεις αυτές μακροπρόθεσμα ώστε να εξασφαλιστεί η κοινή μας σταθερότητα».
Από το τελικό κείμενο της κυβερνητικής συμφωνίας απαλείφθηκε η αναφορά στην πρόταση να ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να χαρίσει περίπου 250 δισ. ευρώ χρέους στην Ιταλία καθώς και η πρόταση να δημιουργηθούν μηχανισμοί ώστε η χώρα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Ομως στο κείμενο γίνεται επίθεση στην ΕΕ, ζητείται η επανεξέταση του προϋπολογισμού της ΕΕ καθώς και των κανόνων που διέπουν την «ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση», δηλαδή κυρίως τους δημοσιονομικούς περιορισμούς για τις εθνικές κυβερνήσεις.