Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βασιλικό γάμο; Παραφράζοντας τον Καβάφη, όλοι όσοι επένδυσαν στην ένωση του Χάρι με τη Μέγκαν εις σάρκα μίαν –από την ίδια τη βασιλική οικογένεια και τα μίντια μέχρι τους πωλητές σουβενίρ και τα γραφεία στοιχημάτων –αναμφίβολα είδαν το χαρμόσυνο γεγονός ως κάτι περισσότερο από «μια κάποια λύσιν»: δεν είναι και λίγα τα 500 εκατ. στερλίνες (572 εκατ. ευρώ) που εκτιμάται ότι απέφερε στη βρετανική οικονομία. Ωστόσο, η άψογα ενορχηστρωμένη τελετή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στον πύργο του Ουίνδσορ, είχε κι έναν άλλο στόχο: να συστήσει στον κόσμο το νέο πρόσωπο της βρετανικής μοναρχίας –αληθινό ή μη, θα φανεί στο μέλλον.
Το μεσημέρι του Σαββάτου όλοι βρίσκονταν στις θέσεις τους για να ζήσουν το βασιλικό παραμύθι: η απαστράπτουσα νύφη με τη δημιουργία του οίκου Givenchy, ο πανευτυχής γαμπρός με τη στολή του Συντάγματος Ιππικού Bluesand Royal, η συγκρατημένα χαμογελαστή βασίλισσα, ο πεθερός Κάρολος σε χρέη μπαμπά της νύφης, οι 5.000 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι, οι 1,9 δισ. τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο και οι 100.000 πολίτες που έφτασαν στο Ουίνδσορ από κάθε γωνιά της υφηλίου. «Ημέρες όπως αυτή επαναφέρουν το επίθετο Μεγάλη δίπλα στη Βρετανία» είπε ένας από αυτούς. Σε αντίθεση με το πολιτικό σύστημα της χώρας που διέρχεται τη χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών (η εξουσία της πρωθυπουργού αμφισβητείται, το Ουέστμινστερ συγκλονίζεται από σκάνδαλα σεξουαλικής παρενόχλησης και οι ενδοκυβερνητικές έριδες για το Brexit έχουν καταντήσει ανέκδοτο), ο θεσμός της μοναρχίας –ο οποίος τη δεκαετία του 1990 πέρασε τη δική του βαθιά κρίση –μοιάζει να είναι η μόνη σταθερά στη Βρετανία. Μια σταθερά που δείχνει σημάδια ανανέωσης. Η ένταξη της Μαρκλ στη βασιλική οικογένεια συνιστά από μόνη της υπέρβαση: είναι Αμερικανίδα, μιγάδα, διαζευγμένη, φεμινίστρια και τρία χρόνια μεγαλύτερη από τον Χάρι. Δεν είναι υπερβολή να πει κάποιος ότι οι νεόνυμφοι –ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ πλέον –ξαναέγραψαν το βασιλικό πρωτόκολλο: η Μέγκαν δεν ορκίστηκε «υπακοή» στον σύζυγό της, ακολουθώντας το παράδειγμα της πριγκίπισσας Νταϊάνας και της Κέιτ Μίντλτον, ενώ έσπασε τη βασιλική παράδοση μπαίνοντας μόνη στην εκκλησία (ο Κάρολος τη συνάντησε μόλις στα μισά του δρόμου για να την παραδώσει στον γαμπρό). Αντιστοίχως, ο Χάρι φόρεσε βέρα, σε αντίθεση με τους περισσότερους άνδρες γαλαζοαίματους, σε μια ένδειξη ισοτιμίας προς τη σύζυγό του. Επίσης, φόρεσε στρατιωτική στολή χωρίς να ξυριστεί όπως προβλέπει ο στρατιωτικός κανονισμός, λαμβάνοντας ειδική άδεια από τη βασίλισσα (και γιαγιά του).
Αλλά και η ίδια η τελετή ήταν έτσι σχεδιασμένη ώστε να συμβολίζει τον εκσυγχρονισμό της μοναρχίας: το να ακούς το «Stand by me» του Μπεν Ε. Κινγκ και το «This little light of mine» –γνωστό και ως ύμνος των πολιτικών δικαιωμάτων –της Ετα Τζέιμς από χορωδία γκόσπελ μέσα σε ένα κάστρο που χτίστηκε από τον Γουλιέλμο τον Κατακτητή, μπορείς να το πεις και σουρεαλιστικό. Το τελευταίο τραγούδι ακούγεται συχνά στις αφροαμερικανικές εκκλησίες, έτσι, έστω και για λίγο, το παρεκκλήσι του Ουίνδσορ θύμιζε εκκλησία στο Χάρλεμ. Σε αυτό συνετέλεσε και το παθιασμένο κήρυγμα του Μάικλ Κάρι, του πρώτου μαύρου προκαθημένου της Επισκοπικής Εκκλησίας. «Πρέπει να ανακαλύψουμε τη λυτρωτική δύναμη της αγάπης. Οταν το κάνουμε, θα μπορέσουμε να φτιάξουμε από τον παλιό κόσμο έναν νέο κόσμο. Η αγάπη είναι ο μόνος τρόπος» είπε μνημονεύοντας τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Κάποιοι σκλάβοι στην Αμερική πίστεψαν στη δύναμη της αγάπης, η οποία μπορεί να φέρει την αλλαγή, πρόσθεσε, παρουσία της μητέρας της Μέγκαν, Ντόρια Ράγκλαντ, μαύρης απογόνου σκλάβων. Το ασυνήθιστο για βασιλικούς γάμους 14λεπτο κήρυγμά του έδειξε να ξενίζει ή και να ενοχλεί κάποιους από τους 600 προσκεκλημένους: ο τηλεοπτικός φακός συνέλαβε τη βασίλισσα να κοιτά σαστισμένη, ενώ ορισμένοι χαχάνιζαν. Στο Twitter, πάντως, οι περισσότεροι εξέφρασαν τον θαυμασμό τους –μεταξύ τους ο πρώην ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ: «Λίγο ακόμη και θα με είχε κάνει να πιστέψω (στον Θεό)».
Ο Κόρμπιν, οι μπίρες και τα προφυλακτικά
Ο γάμος έμοιαζε να είναι βγαλμένος από χολιγουντιανό σινερομάντζο: το άγχος του Χάρι περιμένοντας τη Μέγκαν στην εκκλησία, το «είσαι υπέροχη» που ψέλλισε όταν την αντίκρισε, τα δάκρυα χαράς της μητέρας τής νύφης, το παθιασμένο φιλί των νεονύμφων μετά το μυστήριο, η πανηγυρική βόλτα στο Ουίνδσορ με άμαξα, οι λαμπεροί καλεσμένοι (μεταξύ τους η Οπρα Γουίνφρι, το ζεύγος Κλούνι – Αλαμουντίν και το ζεύγος Μπέκαμ). Η βέρα της Μέγκαν ήταν από χρυσάφι Ουαλίας, δώρο της Ελισάβετ, η οποία της έδωσε ακόμη –για λίγες μόνο ώρες –τη στολισμένη με διαμάντια τιάρα που ανήκε στη βασίλισσα Μαίρη. Το δε πέπλο της νύφης είχε μήκος πέντε μέτρων και ήταν κεντημένο με λουλούδια από τις 53 χώρες της Κοινοπολιτείας (από την Κύπρο επελέγη το κυκλάμινο το κυπριακό).
Το γαμήλιο πνεύμα επηρέασε αρκετούς στη Βρετανία: την παραμονή του γάμου, μικροί μαθητές πήγαν στα σχολεία ντυμένοι πρίγκιπες και πριγκίπισσες, κάποιοι φορούσαν μπλουζάκια με τις φωτογραφίες του ζεύγους, μια παμπ λανσάρισε την μπίρα Harry and Meghan, μια εταιρεία κυκλοφόρησε προφυλακτικά με την επωνυμία Crown Jewels. «Ο βασιλικός γάμος αντιμετωπίστηκε ως κάτι που σπάει τη ζοφερή μονοτονία των κακών ειδήσεων» μου είπε ο βασιλικός ανταποκριτής του BBC Τζόνι Ντάιμοντ. Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκε η πρωθυπουργός Τερίζα Μέι στέλνοντας τις «θερμότερες ευχές» της στους νεόνυμφους μέσω Twitter, σε αντίθεση με τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος αγνόησε επιδεικτικά τον βασιλικό γάμο και την ώρα του μυστηρίου ευχήθηκε σε ένα κομματικό στέλεχος που αναδείχθηκε υποψήφια βουλευτής.