Η κούρσα για τη διαδοχή του Μάριο Ντράγκι στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει αρχίσει να «ζεσταίνεται», με τις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά να εποφθαλμιούν, όπως όλα δείχνουν, τη θέση περισσότερο από ποτέ.
Σε νέες του δηλώσεις στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν έδωσε ξανά σήμα ότι είναι ανοικτός στο να διαδεχτεί τον Ντράγκι όταν ολοκληρωθεί η θητεία του τελευταίου στα τέλη του 2019. Σήμα ότι μπορεί να ενδιαφέρεται για την προεδρία της ΕΚΤ έστειλε εξάλλου ο απερχόμενος κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας Ερκι Λικάνεν. Υποψήφιοι για τη θέση θεωρούνται ακόμη μεταξύ άλλων ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας Βιλερουά ντε Γκαλό, της Ιρλανδίας Φίλιπ Λέιν, αλλά και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με έρευνα που έχει κάνει το Bloomberg.
Η δημοσιοποίηση πιθανών υποψηφιοτήτων για την κορυφαία θέση της ΕΚΤ έχει ξεκινήσει νωρίτερα από όσο θα ήθελαν οι ίδιοι οι υποψήφιοι και οι χώρες που τους στηρίζουν. Αυτό το παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Βάιντμαν κάνοντας λόγο για δημόσιες συζητήσεις που έχουν αρχίσει «υπερβολικά νωρίς» όπως είπε.
Επειδή οι αλλαγές αυτές όμως είναι σημαντικές, κάθε κίνηση μπαίνει άμεσα στο μικροσκόπιο. Ηδη η Ισπανία έχει καταφέρει να κερδίσει τη θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αφού το χρίσμα πήρε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λουις ντε Γκίντος. Η τοποθέτηση αυτή ενός Νοτιοευρωπαίου στη θέση του αντιπροέδρου της τράπεζας αυξάνει τις προοπτικές για να καταλάβει τη θέση του προέδρου ένας Βορειοευρωπαίος. Αίσθηση προκάλεσε ακόμη το γεγονός ότι στη θέση αυτή τοποθετήθηκε (πρώην) υπουργός Οικονομικών, καθώς εντολή της ΕΚΤ είναι να έχει την ανεξαρτησία της πολιτικά.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Βάιντμαν στον όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke Mediengrouppe εξέφρασε την εκτίμηση ότι «κάθε μέλος του διοικητικού συμβουλίου (της ΕΚΤ) θα πρέπει να έχει την επιθυμία να συνεισφέρει στη νομισματική πολιτική και με διαφορετικό ρόλο». Οι δηλώσεις αυτές ερμηνεύτηκαν ως νέα εκδήλωση ενδιαφέροντος του Βάιντμαν για την προεδρία της ΕΚΤ.
Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Λικάνεν στον τηλεοπτικό σταθμό YLE TV1 της Φινλανδίας. «Δεν θα κάνω εκστρατεία (για κάποια θέση). Μπορεί να υπάρχουν περιστάσεις όπου θα ερωτηθείς: “Θα κάνεις το καθήκον σου;”. Τότε κάποιος θα πρέπει να το εξετάσει» είπε. Ο Βάιντμαν από την πλευρά του θεωρείται ως «γεράκι» της ΕΚΤ αφού έχει ταχθεί πολλές φορές υπέρ του τερματισμού του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και της υιοθέτησης πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής. Η επόμενη συνάντηση των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουνίου.