Τον Ιανουάριο του 2013, μια τριπλή δολοφονία στην καρδιά του Παρισιού συγκλονίζει την κοινή γνώμη. Τρεις γυναίκες από το Κουρδιστάν, στελέχη του PΚΚ (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν), βρέθηκαν νεκρές σ’ ένα διαμέρισμα της οδού Λαφαγιέτ. Ανάμεσά τους η Σακινέ Τζανσίζ. Ενα σύμβολο του κουρδικού έθνους. Συνιδρύτρια του PΚΚ, που ανήκε στον στενό κύκλο του Οτζαλάν. Τη δεκαετία του ’80 φυλακίστηκε και βασανίστηκε στις φυλακές του Ντιγιάρμπακιρ. Φεμινίστρια διάσημη, ηγείτο επί δεκαετίες του γυναικείου τομέα του PKK. Στη συνέχεια έγινε ο κύριος σύνδεσμος των κούρδων μαχητών στην Ευρώπη. Ενα χτύπημα που τίναξε στον αέρα το τότε κατευναστικό κλίμα μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων.
Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Λορ Μαρσάν υπήρξε ανταποκρίτρια στην Τουρκία της εφημερίδας «Le Figaro» και του περιοδικού «Le Nouvel Observateur». Παρακολούθησε από πολύ κοντά την αιματηρή όσο και μυστηριώδη αυτή υπόθεση, από το Παρίσι, την Κωνσταντινούπολη, μέχρι πίσω στο Ντιγιάρμπακιρ. Και γνωρίζει σε βάθος τα εσωτερικά της γειτονικής μας χώρας. Στο βιβλίο καταγράφει με ύφος πολιτικού θρίλερ τις λεπτομέρειες των γεγονότων, παρουσιάζοντας τα αναπάντητα ερωτήματα που προκύπτουν από την τριπλή εν ψυχρώ δολοφονία. Αν και η γραφή της βασίζεται στη δομή του ρεπορτάζ, διαθέτει το νεύρο εκείνο που, σαν σε θρίλερ, κρατά τον αναγνώστη σε αναμμένα κάρβουνα. Οπως μαθαίνουμε από την έρευνα των κουρδικών δικτύων, προέκυψε ένας κύριος ύποπτος: ο αινιγματικός Ομέρ Γκιουνέι, του οποίου το παρελθόν και οι επιδιώξεις ήταν άδηλες. Και που δεν πρόλαβε να δικαστεί, καθώς πέθανε από όγκο στον εγκέφαλο.
Πώς ήρθατε σε επαφή με αυτή την υπόθεση;
Ποιες ήταν οι πρώτες εντυπώσεις σας μετά το αιματηρό γεγονός;
Αρχικά υπήρχε ένας κυκεώνας υποθέσεων: άλλοι έλεγαν ότι υπεύθυνη για τις δολοφονίες ήταν μια φράξια του PΚΚ, ενώ οι περισσότεροι κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι τις είχε προκαλέσει η τουρκική πλευρά. Ποιο κομμάτι της όμως; Αν προέρχονταν από την επίσημη κυβέρνηση, υπήρχε μια μεγάλη αντίφαση, διότι είχαν ήδη ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις. Πάνω σ’ αυτό το σημείο αρκετοί ισχυρίζονταν ότι με αυτόν τον απόλυτα βίαιο τρόπο η τουρκική πλευρά ήθελε να πιέσει τους Κούρδους για πλήρη αποδοχή των όρων της. Υπήρχαν πολλά ερωτήματα και όπως ήταν φυσικό, ψαχνόμασταν. Παρακολούθησα από κοντά την εξέλιξη των γεγονότων, όπως και τις κηδείες των γυναικών στο Ντιγιάρμπακιρ. Οταν γύρισα πίσω στη Γαλλία, συμμετείχα στο δικαστικό κομμάτι των ερευνών.
Οι εκλογές
Εχει αποσαφηνιστεί εάν υπεύθυνη για τις δολοφονίες ήταν η ΜΙΤ ή ο φερόμενος ως δράστης, ο Ομέρ Γκιουνέι;
Ο Γκιουνέι παραμένει ο κύριος ύποπτος. Ηταν να δικαστεί πέρυσι στη Γαλλία αλλά μερικούς μήνες πριν πέθανε από όγκο στον εγκέφαλο. Ηταν γνωστό από καιρό το σοβαρό ιατρικό του πρόβλημα αλλά οι διαδικασίες δεν επισπεύσθηκαν.
Πράγματι, υπάρχουν στοιχεία και γεγονότα που οδηγούν κατευθείαν στη ΜΙΤ. Δίκη όμως δεν έγινε ποτέ και εν συνεχεία δεν φάνηκε να υπάρχει καμία πολιτική βούληση από πλευράς γαλλικής κυβέρνησης να το πάει πιο μακριά.
Ξέρουμε ότι ο Ομέρ Γκιουνέι δούλευε ως πράκτορας, αλλά σε ποιο ακριβώς γραφείο αναφερόταν δεν έχει αποσαφηνιστεί.
Είχε δώσει πολλές πληροφορίες για μέλη της κουρδικής κοινότητας στο Παρίσι, όπως αποκαλύφθηκε ύστερα από άρση του τηλεφωνικού απορρήτου. Επίσης, όταν προσπάθησε να δραπετεύσει από τη φυλακή, είχε δηλώσει σε φίλους του την πρόθεσή του να επικοινωνήσει με τα κεντρικά της ΜΙΤ.
Ολες αυτές οι συνδιαλέξεις έχουν ηχογραφηθεί επίσημα.
Να σημειώσουμε εδώ πως και πριν από την επέμβαση στην Αφρίν τα πράγματα είχαν δυσκολέψει πάρα πολύ για τους Κούρδους.
Τι προβλέπετε για τις επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία;
Laure Marchand
Τριπλή δολοφονία στην οδό Λαφαγιέτ 147
Μτφ. Μανώλης Πιμπλής
Εκδ. Στερέωμα, 2018, σελ. 227
Τιμή: 15 ευρώ