Σημάδια ανάκαμψης αρχίζει να εμφανίζει η πολύπαθη αγορά ακινήτων. Υστερα από μια δεκαετία κατάρρευσης των τιμών τους τελευταίους μήνες έλληνες και ξένοι επενδυτές εκδηλώνουν ενδιαφέρον τόσο για την αγορά κατοικίας όσο και για επαγγελματικά ακίνητα.
Από την αρχή του έτους οι επενδύσεις στα ακίνητα υπερβαίνουν τα 158 εκατ. ευρώ. Το 40% των κεφαλαίων αυτών προέρχονται από τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ), οι οποίες το 2017 τοποθέτησαν στην ελληνική αγορά ακινήτων πάνω από 200 εκατ. ευρώ. Αντικείμενο επένδυσης για τις ΑΕΕΑΠ και τα εγχώρια και ξένα funds που αναζητούν ευκαιρίες στην ελληνική αγορά ακινήτων αποτελούν τα ακίνητα που «κρύβονται» στα χαρτοφυλάκια των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) των τραπεζών, τα οποία υπολογίζονται σε 4-5 δισ. ευρώ.
Νέοι ξενοδοχειακοί όμιλοι έχουν εισέλθει στην τουριστική αγορά, όχι μόνο στα νησιά αλλά και στην Αθήνα, η οποία προσελκύει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για ακίνητα επαγγελματικής αλλά και οικιστικής χρήσης, ειδικά στο πλαίσιο των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb.
«Η κτηματαγορά παραμένει ακόμα αδύναμη, αλλά η ψυχολογία της έχει αρχίζει να αλλάζει» είναι ένα από τα συμπεράσματα της χθεσινής συζήτησης «Στρογγυλής Τράπεζας» (7ο Executive Leaders’ Meeting) που πραγματοποίησε η Prodexpo.
Ακίνητα στο κέντρο της πρωτεύουσας και στα νότια προάστια έχουν γίνει ανάρπαστα λόγω του φαινομένου Airbnb και της Golden Visa. «Ξένοι θέλουν να αγοράσουν ακίνητα αλλά δεν υπάρχει προϊόν» σημειώνουν τα στελέχη της αγοράς, για να προσθέσουν ότι η ζήτηση είναι μεγάλη για επαγγελματικά ακίνητα όπου τα ενοίκια καταγράφουν άνοδο, κυρίως σε εμπορικές και τουριστικές περιοχές, ενώ επανήλθε ο ξεχασμένος «αέρας». Οι αποδόσεις των καταστημάτων και γραφείων υψηλών προδιαγραφών βρίσκονται στα επίπεδα του 7%. Το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε γραφεία 75 έως 80 τετραγωνικών μέτρων.
Παράλληλα, εκτιμάται ότι τα ακίνητα που συνδέονται με κόκκινα δάνεια τα οποία θα διατεθούν στην αγορά θα τη συντηρήσουν τα επόμενα χρόνια. Επίσης, όπως ανέφερε ο Δημήτρης Ανδρίτσος, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Property Services, οι πλειστηριασμοί ακινήτων έχουν φέρει στις τράπεζες πολλούς «κόκκινους» δανειολήπτες και στρατηγικούς κακοπληρωτές. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας στους τέσσερις οφειλέτες που ήταν για χρόνια εξαφανισμένοι άρχισε να εμφανίζεται να απαντά στα τηλέφωνα και να συζητεί με τις τράπεζες τις δυνατότητες ρύθμισης των δανείων του. Το γεγονός ότι η πλειονότητα των ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό καταλήγουν στα χέρια των τραπεζών είναι κακή ένδειξη για την αγορά, επεσήμανε ο Γιώργος Κορμάς, διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Real Estate, προσθέτοντας παράλληλα ότι το κόστος τακτοποίησής τους είναι σημαντικό καθώς πρόκειται για μπλεγμένα ακίνητα με πολλούς ιδιοκτήτες και πολεοδομικές παραβάσεις.