Δεν είναι μόνο η φιλοσοφία της σχολής που υπηρετεί, και το ποδοσφαιρικό αίμα που κυλά στις φλέβες του. Δεν είναι καν η μεταγραφική συζήτηση των ημερών που φέρνει στο προσκήνιο μια σειρά από υποψήφιους κεντρικούς αμυντικούς με «ηγετικά χαρακτηριστικά» για το επόμενο ρόστερ. Είναι μάλλον κάτι σαν το πρώτο γράμμα στο αλφάβητο του Πέδρο Μαρτίνς. «Α» όπως λέμε «Αμυνα» ή, ακόμα καλύτερα, «Α» όπως λέμε πρόκριση στους ομίλους του… Γιουρόπα Λιγκ.
Ναι, ο Πορτογάλος το πιστεύει ακράδαντα πως ξεκινώντας από την αρχή τον Ολυμπιακό, το πρώτο πράγμα που θέλει να δημιουργήσει είναι μια αίσθηση ασφάλειας. Μια σωστή ανασταλτική συμπεριφορά. Ενας κόμπακτ σχηματισμός που θα μάθει πρώτα να στέκεται πίσω από την μπάλα και να έχει υπομονή, και σταδιακά βάζοντας δουλειά θα περάσει και στα επόμενα. Στα αυτονόητα, για την επίτευξη του μεγάλου στόχου της επόμενης σεζόν. Της επιστροφής στην κορυφή του πρωταθλήματος. Ο τίτλος όμως είναι μαραθώνιος, μια διαδρομή που φτάνει ώς τον Μάιο του 2019. Αλλος ο ορίζοντας, άλλος ο χρόνος δημιουργίας. Η σεζόν ξεκινά από την Ευρώπη και τα προκριματικά του Europa. Η κατάκτηση του πρώτου στόχου της σεζόν έχει άλλα χαρακτηριστικά και αναμφισβήτητα διαφορετικό χρονοδιάγραμμα. Κάτι σαν κούρσα ταχύτητας, πριν προλάβεις να είσαι έτοιμος όσο θέλεις. Διαδικασία που την περνάς έτοιμος όσο χρειάζεται. Εξού λοιπόν και το δόγμα Μαρτίνς, που σημειωτέον αναμένεται σήμερα στη χώρα μας για έναν νέο κύκλο συζητήσεων με τη διοίκηση, αλλά και έναν νέο κύκλο εργασιών για την έναρξη της προετοιμασίας (15/6).
Εμπειρία
O νέος προπονητής του Ολυμπιακού έχει συμμετάσχει στο Γιουρόπα Λιγκ με τρεις διαφορετικές ομάδες στην καριέρα του. Ηταν εκεί με τη Μαρίτιμο (2012-13), τη Ρίο Αβε (2014-15) και πέρυσι με την Γκιμαράες (2017-18), με την οποία μάλιστα συγκατοίκησε στο ίδιο γκρουπ με τη φιναλίστ του θεσμού Μαρσέιγ, αλλά και με τη Ζάλτσμπουργκ που έφτασε ώς τους ημιτελικούς (αποκλείστηκαν από τους Μασσαλούς). Στα προκριματικά έχει συμμετάσχει με Μαρίτιμο και Ρίο Αβε έχοντας καταφέρει να τις οδηγήσει και τις δύο στους ομίλους. Με την πρώτη μάλιστα απέκλεισε τον Αστέρα Τρίπολης, ενώ με τη δεύτερη την Γκέτεμποργκ που, ως γνωστόν, όπως κάθε ομάδα της Σκανδιναβίας, έχει ένα τρόπον τινά πλεονέκτημα τα καλοκαίρια, μιας και τα πρωταθλήματα σε αυτές τις χώρες είναι σε εξέλιξη. Ποιο ήταν το βασικό χαρακτηριστικό για αυτές τις δύο προκρίσεις; Οτι δέχτηκε σε τέσσερα ματς όλο κι όλο ένα γκολ (Αστέρας – Μαρίτιμο 1-1 στις 2/8/12). Δύο προκρίσεις με τρεις ισοπαλίες πήρε, δύο προκρίσεις σκοράροντας μόλις δύο φορές. Γιατί; Διότι είχε ασφαλίσει την εστία του.
Αυτός είναι ο οδηγός επιτυχίας σε επίπεδο προκριματικών ανεξαρτήτως αγωνιστικών κυβικών. Αυτός είναι και ένας πρώτος ρεαλιστικός «τακτικός» στόχος για μια ομάδα που θα ξεκινήσει από την αρχή. Από την άμυνα ξεκινούν όλα. Εκεί όπου ο Ολυμπιακός, τη σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε, βρέθηκε με παθητικό 28 στη Σούπερ Λίγκα, που όμοιό του δεν είχε εδώ και 15 χρόνια. Είχαν οι Ερυθρόλευκοι την πρώτη επίθεση στη Σούπερ Λίγκα (60 γκολ), αλλά την πέμπτη πιο αποτελεσματική άμυνα (!). Την ίδια στιγμή το πρωτάθλημα το πήρε η ΑΕΚ με την τρίτη καλύτερη επίθεση (47 γκολ), αλλά με την καλύτερη άμυνα (12).
Φυσικά ο Ολυμπιακός έχει διαφορετικό ποδοσφαιρικό DNA από τους Κιτρινόμαυρους. Ο δε Πέδρο Μαρτίνς από την ημέρα της επίσημης παρουσίασής του μίλησε ξεκάθαρα για ποιοτικό και γρήγορο ποδόσφαιρο. Ολα αυτά όμως θέλουν σίγουρα τον χρόνο τους. Προφανώς δεν μπορούν να συμβούν σε μία νύχτα. Θέλει πολλή δουλειά όταν ξεκινάς από την αρχή. Και βέβαια θέλει πρωτίστως την υπεράσπιση των κεκτημένων που σίγουρα θα διευκολύνουν τη διαδρομή.