Εντάξει, να συνεννοηθούμε προκαταβολικά. Ξεχάστε τον τίτλο και τη φωτογραφία και σκεφτείτε στ’ αλήθεια την απάντηση στο ερώτημα: Ποιος ήταν ο 4ος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού στο φετινό πρωτάθλημα με τις περισσότερες τελικές προσπάθειες; Ποιος στάθηκε πίσω από τον Ανσαριφάρντ των 17 γκολ (67 τελικές), τον Φορτούνη (10 γκολ, 54 τελικές) και τον Μάριν (7 γκολ σε 37 τελικές), που μαζί πέτυχαν τα 34 από τα 60 γκολ των Πειραιωτών στον φετινό μαραθώνιο; Αν δεν το βρήκατε, είστε σίγουρα ειλικρινείς. Αν το βρήκατε παρά τις… δεσμεύσεις; Μάλλον πρέπει να φέρνετε σε κάτι σαν ποδοσφαιρική εγκυκλοπαίδεια.
Και, τέλος πάντων, για να μην το κουράζουμε αδίκως. Ναι, ο Σισέ. Ο Παπ Αμπού Σισέ.
Με 28 τελικές
Ο σενεγαλέζος κεντρικός αμυντικός, που ήταν όχι μόνο κάτι σαν άνοιξη μες στον χειμώνα μιας δύσκολης σεζόν, αλλά και που γέμισε τη στατιστική του με επιτεύγματα τα οποία δεν παραπέμπουν στη θέση του μέσα στο γήπεδο. Ολοκλήρωσε την πρώτη διαδρομή του στη Σούπερ Λίγκα με 28 τελικές προσπάθειες (!), έχοντας μάλιστα μόλις 17 συμμετοχές στις 30 αγωνιστικές. Δηλαδή κάτι σαν 1,65 τελικές ανά παιχνίδι. Αριθμός εξωφρενικός αν σκεφτεί κανείς τη θέση όπου αγωνίζεται, πόσω δε μάλλον αν προκύψουν και οι απαραίτητες συγκρίσεις. Φτάνει να σας πούμε ότι όλοι οι άλλοι στόπερ των Ερυθρολεύκων (Μποτία 3, Ενγκελς 10, Νικολάου 7, Βούκοβιτς 1) είχαν μαζί 21 τελικές προσπάθειες. Ο Σισέ όμως σε 1.587′ στο χορτάρι, ενώ οι άλλοι μαζί σε 3.311′.
Περιορίζοντάς το όμως στον Ολυμπιακό, μάλλον δεν αποτυπώνεται όσο εμφατικά πρέπει αυτή η επίδοση του Σενεγαλέζου. Ακριβώς 28 τελικές είχαν μαζί οι Βαρέλα (20) και Κρέσπο (8) όπου στη σούμα μέτρησαν 4.591′ μπροστά από την εστία του ΠΑΟΚ. Οσο για τους κεντρικούς αμυντικούς της πρωταθλήτριας ΑΕΚ; Εκεί όλοι μαζί (Βράνιες 10, Τσιγκρίνσκι 4, Τσόσιτς 2, Λαμπρόπουλος 4, Τζανετόπουλος 1) έφτασαν την επίδοση του Ολυμπιακού πλην… Σισέ. Και μιας και μπήκαμε σε τούτο το παιχνίδι: ο Σενεγαλέζος θα ήταν δεύτερος σε τελικές προσπάθειες στα Γιάννινα για τον ΠΑΣ πίσω από τον Κόντε, δεύτερος στην Ξάνθη πίσω από τον Γέντρισεκ, θα ήταν πιο «εκτελεστής» στον Πανιώνιο από τον βασικό σέντερ φορ της ομάδας Ντουρμισάι (23 τελικές), θα ήταν τρίτος στην ίδια κατηγορία για λογαριασμό του Παναθηναϊκού, όταν ο δεύτερος Μολίνς τελείωσε το πρωτάθλημα με 29. Είναι εκτός… πραγματικότητας ο τρόπος με τον οποίο ο Παπ Αμπού Σισέ συμμετέχει στο επιθετικό παιχνίδι του Ολυμπιακού, και ας μη φάνηκε σε μια σεζόν που ελάχιστα πήγαν καλά. Ο 23χρονος πέτυχε μάλιστα και τέσσερα γκολ, δείχνοντας ότι και η αποτελεσματικότητά του είναι επίσης υψηλή για τη φύση της θέσης του. Είπαμε όμως τέτοιες στατιστικές λεπτομέρειες μάλλον χάθηκαν στη μετάφραση μιας σεζόν που δεν θέλουν να τη σκέφτονται πια στο μεγάλο λιμάνι. Αντίθετα, ο Πέδρο Μαρτίνς που έχει ήδη «ξεσκονίσει» το ρόστερ, είναι προφανές πως και τη σημείωσε αυτήν την ιδιαίτερη στατιστική επίδοση και λογικά θα την έχει κατά νου όταν θα ανοίξει τον φάκελο με τις «κομπίνες» στις στημένες μπάλες για την επόμενη σεζόν. Είναι όπλο και μάλιστα μεγάλης εμβέλειας το να διαθέτεις έναν έξτρα… φορ σε κόρνερ και φάουλ γύρω από την αντίπαλη περιοχή.
Οι κεφαλοσφαιριστές
Και για να μην το ξεχάσουμε: Δεν σας ενημερώσαμε πως από τις 28 αυτές τελικές προσπάθειες, ο Σισέ τις 19 τις έκανε με το κεφάλι επικρατώντας στον αέρα. Με μπόι 1,97 άλλωστε δεν είναι ακριβώς εύκολη υπόθεση να τον αντιμετωπίσεις στον αέρα. Ο δεύτερος καλύτερος με το κεφάλι στον Ολυμπιακό; Ο Καρίμ Ανσαριφάρντ με 11 τελικές προσπάθειες αεροπορίας. Ο Σισέ βεβαίως σε αυτή την κατηγορία κράτησε το… καλύτερο, διότι δεν ήταν απλώς ο πιο ικανός της ομάδας του αλλά ολόκληρης της Σούπερ Λίγκας. Θέλετε καταμέτρηση στις τελικές με το κεφάλι για τη Σούπερ Λίγκα 2017-18; Κόντε (ΠΑΣ 18), Πρίγιοβιτς (ΠΑΟΚ, 17), Μανιάς (Αστέρας 16), Βαρέλα (ΠΑΟΚ 16), Ιγκλέσιας (Αστέρας 13), Γέντρισεκ (Ξάνθη 13), Αραούχο (ΑΕΚ 12), Γιακουμάκης (Λεβαδειακός 12), Μπανανά (Πανιώνιος 12), Μπούτνικ (Ξάνθη 12). Απλά κυρίαρχος…