«Μπορεί να γίνει, μπορεί να αναβληθεί, μπορεί και να ματαιωθεί»: αυτό ήταν, συνοπτικά, το μήνυμα που έστειλε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ, υποδεχόμενος στον Λευκό Οίκο τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζάε Ιν, αναφορικά με την εν δυνάμει ιστορική συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για τις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη ανάμεσα στον ίδιο και στον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν. Εμειναν έτσι όλοι να αναρωτιούνται αν ο αμερικανός πρόεδρος πραγματικά κάνει πίσω ή αν κάνει απλώς τη δική του κίνηση στην παρτίδα πόκερ που μοιάζει να έχει στηθεί ανάμεσα στις δύο ή και τις τρεις χώρες –τέσσερις αν συμπεριλάβουμε και την Κίνα, την οποία ο αμερικανός πρόεδρος πιέζει σταθερά να «βοηθήσει».
Ο στόχος της επίσκεψης του Μουν Τζάε Ιν στην Ουάσιγκτον ήταν ξεκάθαρος: να πείσει τον αμερικανό πρόεδρο ότι η διπλωματική πρόοδος είναι εφικτή και η Σύνοδος της Σιγκαπούρης ένα στοίχημα που αξίζει. Η Ουάσιγκτον, από την πλευρά της, ήθελε να διερευνήσει κατά πόσο ο Κιμ υιοθετεί μια σκληρότερη στάση όσον αφορά την αποπυρηνικοποίηση από ό,τι της έλεγε μέχρι τώρα η Σεούλ. Γιατί υπάρχουν αρκετά στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ που θεωρούν ότι ο Μουν, μέσα στην αδημονία του να βελτιωθούν οι σχέσεις με την Πιονγκγιάνγκ, υπερέβαλε όσον αφορά την προθυμία του Κιμ να διαπραγματευτεί καλή τη πίστει τη διάλυση του πυρηνικού του οπλοστασίου.
Τελικά, η είδηση βγήκε πριν καν ξεκινήσει η συνάντηση –με τον Τραμπ να δηλώνει πως ο Λευκός Οίκος συνεχίζει τις προετοιμασίες για τη Σύνοδο, αλλά υπάρχει «σημαντική πιθανότητα» να μην προχωρήσει όπως προγραμματίζεται αν δεν πληρωθούν κάποιες προϋποθέσεις. «Αν δεν γίνει, ίσως γίνει αργότερα» δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος επαναλαμβάνοντας την αξίωσή του για αποπυρηνικοποίηση της Πιονγκγιάνγκ. Ο Μουν έσπευσε από την πλευρά του να επαινέσει τον Τραμπ ότι έχει ήδη επιτύχει «θεαματική θετική αλλαγή» με τη Βόρεια Κορέα. Νωρίτερα, κατά τη συνάντηση που είχε με δύο σκληροπυρηνικά μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης, τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον, ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος τους κάλεσε να επιταχύνουν τις προετοιμασίες για τη Σύνοδο. «Εμείς, ο λαός της Νότιας Κορέας, περιμένουμε πολλά από εσάς. Σας παρακαλώ να μας φροντίσετε» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Κύρια υπεύθυνη για την καχυποψία της Ουάσιγκτον είναι η ξαφνική στροφή που έκανε η Βόρεια Κορέα την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από μήνες σταθερής προόδου, καταγγέλλοντας τις κοινές αεροπορικές ασκήσεις Νότιας Κορέας – ΗΠΑ, αναστέλλοντας τις συνομιλίες με τη Νότια Κορέα και απειλώντας να ματαιώσει τη συνάντηση κορυφής της Σιγκαπούρης αν οι ΗΠΑ επιμείνουν στον «μονομερή πυρηνικό αφοπλισμό» της.
Σύμφωνα με τους «New York Times», ο αμερικανός πρόεδρος «αιφνιδιάστηκε και θύμωσε» με τις απειλές αυτές. Ο ίδιος βέβαια θέλησε και χθες να καθησυχάσει την Πιονγκγιάνγκ, επαναλαμβάνοντας πως ο Κιμ θα είναι ασφαλής και η χώρα του θα ευημερήσει αν απαρνηθεί το πυρηνικό της οπλοστάσιο. Την περασμένη εβδομάδα είχε ήδη διαβεβαιώσει τη Βόρεια Κορέα πως το «λιβυκό μοντέλο» μονομερούς αποπυρηνικοποίησης που αξίωσε ο Τζον Μπόλτον εξοργίζοντάς τη δεν βρίσκεται πάνω στο τραπέζι –παράλληλα, ωστόσο, είχε απειλήσει τον Κιμ πως αν δεν προχωρήσει σε αποπυρηνικοποίηση, τότε θα έχει όντως τη μοίρα του λίβυου ηγέτη.
Η συνέχεια μένει να φανεί. Η στρατιωτική υπηρεσία του Λευκού Οίκου, πάντως, έκοψε ήδη ένα επετειακό νόμισμα ενόψει της συνάντησης στη Σιγκαπούρη, που περιγράφεται ως «ειρηνευτικές συνομιλίες» με τον «ανώτατο ηγέτη» Κιμ Γιονγκ Ουν. Και η άφιξη, χθες, στη Βόρεια Κορέα περίπου 25 δημοσιογράφων δυτικών και κινεζικών Μέσων που προσκλήθηκαν να παρακολουθήσουν το σχεδιαζόμενο κλείσιμο των εγκαταστάσεων πυρηνικών δοκιμών του Πουνγκιέ-ρι θεωρήθηκε ως ένας καλός οιωνός.