Μια καταγγελία, η κινητοποίηση τριών φιλοζωικών συλλόγων (ο ένας του εξωτερικού) και η δράση ενός ευαισθητοποιημένου επιστήμονα οδήγησαν στην επιτυχημένη οργάνωση μιας δύσκολης επιχείρησης. Χρειάστηκε κάτι παραπάνω από ένα εξάμηνο για να επουλωθούν οι πληγές και να βρεθεί ασφαλές σπιτικό. Ετσι, ο «γεροντάκος» σκύλος των Χανίων έγινε το «καθαρματάκι» της γερμανικής πόλης Μπέκουμ και, τελευταία, άρχισε τα… ταξίδια, καθώς η μουσούδα του φιγουράρει επισήμως σε γραμματόσημα! Περίπου αυτά συνοψίζουν την ιστορία του Φράνκι, του μούργου από την Κρήτη που αργοπέθαινε ως αδέσποτος στην κωμόπολη Γαλατάς, αλλά υιοθετήθηκε από ζευγάρι Γερμανών.
«Αυτό είναι το ‘καθαρματάκι’ μου από την Ελλάδα» γράφει στα social media η Κάθι Σουμάχερ, η οποία συγκινήθηκε από την περιπέτεια του παρατημένου σκύλου (έχει πατημένα τα οκτώ χρόνια) και του άνοιξε το σπίτι της στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας. «Τον ονομάσαμε Φράνκι από τον Φρακενστάιν λόγω της όψης του όταν τον πρωτοβρήκαμε. Το ζευγάρι Γερμανών τον αγάπησαν τόσο που έκαναν παραγγελία στο Ταχυδρομείο για μια σειρά γραμματοσήμων» λέει η επικεφαλής του συλλόγου «ΚΥΝ-ωνία» και του Souda Shelter Project, Ελισάβετ Ηλιάκη, η οποία έτρεξε τις διαδικασίες, μαζί με τον χανιώτικο σύλλογο «Η προστασία των ζώων» και τον γερμανικό Tierfreunde Kreta (Φίλοι των Ζώων Κρήτης).
Ολα ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν κάτοικος του Γαλατά τηλεφώνησε στην «Προστασία των ζώων» λέγοντας ότι εμφανίστηκε ένας παραμορφωμένος σκύλος με κολάρο αλλά «χωρίς μάτια, ούτε αυτιά, ούτε μαλλιά που αποτελεί εστία μόλυνσης για το χωριό». Η γυναίκα ζητούσε έναν κτηνίατρο για να γίνει ευθανασία (!),υποστηρίζουν οι εθελοντές. Ο σκύλος είχε φλεγμονή στα μάτια και τροφική αλλεργία και αρχικά φιλοξενήθηκε στο κτηνιατρείο του Χαράλαμπου Ξανθουδάκη ενώ οι φιλόζωοι ήξεραν ότι θα ήταν δύσκολο να του βρουν οικογένεια (είχε πάψει προ πολλού να είναι πιτσιρίκος ενώ έχασε το ένα μάτι).
Η Ελισάβετ Ηλιάκη τον μετέφερε στο Καταφύγιο της Σούδας και μέσω του γερμανικού συλλόγου διέδωσε το μαρτύριο του «γεροντάκου», όπως τον φώναζε: «Αυτή η ιστορία είναι ένα μήνυμα σε όσους μας κατηγορούν για παράνομη διακίνηση και εμπόριο ζώων».