Eως τον Ιούνιο θα πρέπει να έχει θεσμοθετήσει η κυβέρνηση τις αλλαγές που αφορούν στο νομοθετικό πλαίσιο του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αλλά και του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης των επιχειρηματικών οφειλών. Μάλιστα προαπαιτούμενο αποτελεί ότι θα πρέπει εντός του Ιουνίου να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες ώστε να ενισχυθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες με νέους υπαλλήλους υποστήριξης μέσω του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2017 προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να μειωθεί το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των εκκρεμών αιτήσεων του νόμου Κατσέλη που σήμερα λιμνάζουν στα ειρηνοδικεία.

Στο πλαίσιο των αλλαγών για τον νόμο Κατσέλη ως προαπαιτούμενο αναφέρεται η αυστηροποίηση του νόμου, η θεσμοθέτηση του μηχανισμού ο οποίος θα ελέγχει σε αρχικό στάδιο τις αιτήσεις που δεν πληρούν τους όρους με στόχο τη μείωση του χρόνου μεταξύ της κατάθεσης της αίτησης υπαγωγής και της έκδοσης δικαστικής απόφασης. Παράλληλα το επικαιροποιημένο Μνημόνιο σημειώνει ότι τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και η Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους θα παρέχουν σε τριμηνιαία βάση πληροφορίες στα θεσμικά όργανα σχετικά με την απορρόφηση των κρατικών επιδοτήσεων που αφορούν τον νόμο Κατσέλη όπως είναι η επιδότηση δόσης του δανειοληπτών κ.τ.λ.

Αναφορικά με τις τράπεζες, στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο παρατείνεται η λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώς τα τέλη του 2022. Μάλιστα αναφέρεται ότι «η ανεξαρτησία του ΤΧΣ θα τηρηθεί πλήρως, η διακυβέρνησή του θα ενισχυθεί και θα λειτουργεί με εμπορικούς όρους και χωρίς καμία πολιτική ή άλλη παρέμβαση. Η ανεξαρτησία της διαχείρισης, της λήψης αποφάσεων και των εμπορικών συναλλαγών των τραπεζών θα τηρηθεί πλήρως και οι τράπεζες θα συνεχίσουν να λειτουργούν αυστηρά σύμφωνα με τις αρχές της αγοράς». Αναφορικά με τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών συμφωνήθηκε ότι οποιαδήποτε πιθανή αντικατάσταση μελών διοικητικού συμβουλίου και ανώτατων διευθυντικών στελεχών των τραπεζών να πραγματοποιηθεί χωρίς οποιαδήποτε πολιτική ή άλλη παρέμβαση. Οι διορισμοί θα γίνονται σύμφωνα με την καλύτερη διεθνή πρακτική και θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει το ΤΧΣ. Μετά την επανεξέταση και την ανασύσταση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, το ΤΧΣ μέσω του εκπροσώπου του στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και ως ενεργός μέτοχος θα επιβλέπει τις επιδόσεις των διοικήσεων και θα τις αξιολογεί τακτικά, χρησιμοποιώντας, εφόσον απαιτείται, εξωτερικό εμπειρογνώμονα.

Για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και των αγορών θα πρέπει έως τον Ιούνιο η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια σειρά από ενέργειες. Ανάμεσά τους, η σύναψη σύμβασης με τον οργανισμό τυποποίησης προκειμένου να ξεκινήσει έως τον Ιούνιο του 2018 την εναρμόνιση των 372 τεχνικών προδιαγραφών που περιλαμβάνει η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, η αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, η έκδοση εγκυκλίου για τη λειτουργία των επιχειρηματικών πάρκων, οι αλλαγές στην τιμολόγηση των βιβλίων, η ψήφιση των αλλαγών στο εταιρικό δίκαιο, αλλά και η υποβολή σχεδίου διατάξεων για συγχωνεύσεις και εξαγορές, με σκοπό την ψήφιση νόμου έως τον Οκτώβριο του 2018.