Με τα βλέμματα στραμμένα στην Ιταλία και την αναταραχή στις αγορές, το Eurogroup στη σημερινή του συνεδρίαση αναμένεται να τοποθετηθεί με ιδιαίτερα θετικά σχόλια για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας ανάμεσα στους δανειστές και στην ελληνική κυβέρνηση. Στο σημείο αυτό, τελειώνουν τα καλά νέα και το μεγάλο παζάρι για το χρέος και τη μεταμνημονιακή εποπτεία μπαίνει στην τελική ευθεία.
Γερμανία και ΔΝΤ φέρονται ότι έχουν κάνει ορισμένα βήματα προσέγγισης αναφορικά με τη διευθέτηση του χρέους και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πάρουν σήμερα μια πρόγευση, χωρίς να υπάρχουν προσδοκίες για άμεσο κλείδωμα της όποιας λύσης.
Το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει ότι «ο χρόνος τελειώνει» για την ενεργοποίηση του προγράμματός του και μέχρι και την περασμένη εβδομάδα η ζυγαριά έγερνε προς τη βελούδινη αποχώρηση του Ταμείου, χωρίς δηλαδή να ενεργοποιήσει το εν αναμονή πρόγραμμα για την Ελλάδα, με παράλληλη όμως παραμονή του στην ισχυρή μεταμνημονιακή παρακολούθηση της Ελλάδας.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Βερολίνο εμφανίζεται να προτιμά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα προκειμένου να αποφύγει την ανάγκη έγκρισης προληπτικής γραμμής πίστωσης για την Ελλάδα, ένα ενδεχόμενο το οποίο, παρά τις αλλεπάλληλες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι είναι εκτός κάδρου, παραμένει στο τραπέζι.
Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας χθες στη Βουλή, αναγνώρισε ότι θα υπάρχει ενισχυμένη παρακολούθηση μετά το τέλος του προγράμματος, αλλά όχι προληπτική γραμμή. «Δεν ξέρετε ότι διαπραγματευόμαστε μια ενισχυμένη παρακολούθηση και όχι πιστοληπτική γραμμή στήριξης;» ανέφερε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.
ΤΟ ΦΙΤΙΛΙ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ. Οι πιέσεις από την πλευρά των δανειστών για λήψη προληπτικής γραμμής πίστωσης, αναφέρουν πληροφορίες, επανήλθαν δριμύτερες στο τραπέζι των συνομιλιών μετά τον κίνδυνο εκρηκτικών καταστάσεων στις αγορές. Το φιτίλι των αγορών σιγοκαίει εξαιτίας της προοπτικής συγκυβέρνησης Λέγκας και Κινήματος Πέντε Αστέρων στην Ιταλία, με ριζοσπαστικό πρόγραμμα έναντι των δημοσιονομικών κανόνων της ευρωζώνης. Χθες οι αποδόσεις των δεκαετών ιταλικών ομολόγων έφτασαν έως και το 2,455%, όταν μία εβδομάδα νωρίτερα κινούνταν στην περιοχή του 1,9%, συμπαρασύροντας ανοδικά τις αποδόσεις και των ελληνικών ομολόγων (κινούνται στη ζώνη του 4,4%-4,5%, όταν είχαν υποχωρήσει έως και στο 3,6% στις αρχές Φεβρουαρίου), κλείνοντας έτσι την πόρτα των εκδόσεων νέων τίτλων.
Σε αυτό το σκηνικό, οι δανειστές έχουν έναν παραπάνω λόγο να ανησυχούν για το τι θα συμβεί μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος στις 20 Αυγούστου και δεν φέρονται καθόλου διατεθειμένοι να αφήσουν τα πράγματα στην τύχη τους. Εκτός από την κλειδωμένη ισχυρή μεταμνημονιακή εποπτεία, οι επιλογές στο τραπέζι φαίνονται δύο: είτε η συμμετοχή του ΔΝΤ θα δώσει διαπιστευτήρια βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους είτε το δίχτυ ασφαλείας θα χτιστεί στη βάση μιας υβριδικής προληπτικής γραμμής πίστωσης. «Οι θεσμοί προτιμούν την προληπτική γραμμή, το θέμα είναι εάν θα τη ζητήσει η Ελλάδα και εάν θέλει να την ψηφίσει η Γερμανία» αναφέρει πηγή με γνώση των διεργασιών.
Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Στο μέτωπο της ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης, ανατροπές δεν φαίνονται στον ορίζοντα, εκτός και εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να παίξει καθυστερήσεις. Δεν υπάρχει καμία τέτοια ένδειξη μέχρι σήμερα. Η εντολή που έχει δοθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στους υπουργούς είναι να τελειώνουν με τα προαπαιτούμενα πριν από το Μουντιάλ και το χρονικό ορόσημο για την υλοποίηση και των 88 προαπαιτουμένων έχει τεθεί για τις 14 Ιουνίου. Τα συναρμόδια υπουργεία προετοιμάζουν το τελευταίο πολυνομοσχέδιο του τρίτου προγράμματος του ESM, το οποίο σχεδιάζεται να έχει ψηφιστεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, στη βάση όσων συμφωνήθηκαν σε τεχνικό επίπεδο με τους δανειστές.
Στη σημερινή συνεδρίαση, το Eurogroup αναμένεται να επικυρώσει το Staff Level Agreement και το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, στέλνοντας μήνυμα τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων. Σύμφωνα με την ατζέντα της συνεδρίασης, το Eurogroup θα ενημερωθεί αναφορικά με την πρόοδο επί της τέταρτης αξιολόγησης από τους επικεφαλής του κουαρτέτου μετά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Αθήνα. Επιπλέον, αναφέρεται στην ατζέντα, «το Eurogroup θα συνεχίσει τις συζητήσεις σχετικά με τη στρατηγική για το χρέος».
Η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης πρόκειται να οδηγήσει στη σταδιακή εκταμίευση της τελευταίας δόσης του προγράμματος. Το ύψος της δόσης αναμένεται στο ποσό των 12 δισ. ευρώ, χωρίς όμως να έχει οριστικοποιηθεί ακόμα. Σε εκκρεμότητα παραμένει και η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.
Τα κεφάλαια αυτά, είχε ανακοινωθεί αρχικά, θα εκταμιεύονταν τον Μάρτιο, αλλά ύστερα από αλλεπάλληλες αναβολές η τελευταία προθεσμία αναφέρει εκταμίευσή τους έως τις 15 Ιουνίου, εφόσον νωρίτερα πιστοποιηθούν οι στόχοι μείωσης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες (3,4 δισ. ευρώ τον Μάρτιο) και απρόσκοπτης διενέργειας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε πανελλαδικό επίπεδο.