Το θάρρος, λένε, είναι η πιο σημαντική από όλες τις αρετές επειδή χωρίς αυτό, δεν μπορείς να είσαι συνεπής σε καμία άλλη αρετή. Οι σκηνές που είδαμε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, με τον ξυλοδαρμό του Γιάννη Μπουτάρη μάς έδειξαν όλες τις πλευρές. Τη θρασυδειλία, την τσάμπα μαγκιά, την άγνοια του τι σημαίνει κρατάω ένα παιδί στην αγκαλιά. Και μια γυναίκα, η Καλυψώ Γούλα, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης που έβαλε το κορμί της μπροστά για να προστατεύσει το θύμα απέναντι σε δεκάδες μαινόμενους «άνδρες». Αυτό λέμε θάρρος.
Ούτε «πάρε ζακέτα, θα κρυώσεις», ούτε «έλα να φάμε όλοι μαζί σαν οικογένεια πια». Τίποτα απ’ όλα αυτά, τα τόσο συνήθη στην αγία ελληνική οικογένεια, δεν ακούει ο Μάικλ Ροτόντο, ένας Αμερικανός που θα έπρεπε τιμής ένεκεν να του απονείμουν την ελληνική υπηκοότητα. Οι γονείς του 30χρονου προσέφυγαν στο δικαστήριο για να τον αναγκάσουν να φύγει από το σπίτι όπου έμεναν όλοι μαζί και κέρδισαν. Τι θα κάνει τώρα ο Μάικλ; Δεν σταματάει τον αγώνα: έφεση.
Το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Χειρουργικής για παχυσαρκία και μεταβολικές διαταραχές έγινε στην Αθήνα. Οι νέες μέθοδοι και οι ανακαλύψεις για μια από τις πιο διαδεδομένες παθήσεις της εποχής μας παρουσιάστηκαν και το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο. Εξίσου ενδιαφέρουσα όμως ήταν η εναρκτήρια ομιλία του επίτιμου καθηγητή Χειρουργικής Βασίλη Γολεμάτη, που υπενθύμισε αυτό που τείνουμε να ξεχνάμε. Οτι δηλαδή «η αρχαία ελληνική ιατρική ήταν η πρώτη που απελευθερώθηκε από την κυριαρχία της μαγείας, του μύθου και της θρησκείας». Αλλο αν μετά, φτιάχτηκαν άλλοι «μύθοι»…

Σε αυτόν τον δρόμο δεν έχει ξαναπερπατήσει ποτέ πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ. Νέο πεδίο δόξης λαμπρό, η συνεργασία του Μπαράκ και της Μισέλ Ομπάμα με το τηλεοπτικό δίκτυο Netflix. To πρώην προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ υπέγραψε συμφωνία για την παραγωγή σειρών και ταινιών, βασισμένων στις εμπειρίες τους στο Λευκό Οίκο. Κάτι μας λέει ότι το «House of Cards» θα μοιάζει παιδική σειρά. Ο Κέβιν φεύγει, ο Μπαράκ έρχεται…
«Η μόνη εμμονή που όλοι επιζητούμε: η αγάπη. Ο κόσμος πιστεύει ότι όταν ερωτευόμαστε, ολοκληρωνόμαστε. Πιστεύει στην πλατωνική ένωση των ψυχών. Πιστεύω το αντίθετο. Πιστεύω ότι είσαι ολοκληρωμένος πριν ερωτευτείς. Η αγάπη σε κομματιάζει. Είσαι ολόκληρος και ξαφνικά ανοίγεις στα δύο». Στο «Ζώο που ξεψυχά» ο Φίλιπ Ροθ ήταν για άλλη μια φορά καυστικά ανθρώπινος – εκείνος που είχε βάλει στόχο να απελευθερώσει την αμερικανική λογοτεχνία από τον καθωσπρεπισμό. Ο Αλεξάντερ Πορτνόι και ο Νέιθαν Ζούκερμαν θα μας τον θυμίζουν πάντα. Οπως έλεγε: «Ολοι γράφουμε Ιστορία, είτε μας αρέσει είτε όχι».
Κάποτε προσκυνούσαμε βασιλιάδες. Σήμερα την ομορφιά. Εχουμε περάσει από μύρια κύματα. Ολα αυτά και πολλά άλλα αποτυπώνει η έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» που εγκαινιάζεται σήμερα, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 150 χρόνια από τη θεμελίωση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Το ωραίο, μια συνεχώς εξελισσόμενη πραγματικότητα: καλλιτεχνική έκφραση, ερωτική έμπνευση, θέση και αντίθεση, δρόμος για την ελευθερία και την αυτογνωσία. Εκείνο που είχε πει ο Πλάτωνας στο Συμπόσιο: «Ο άνθρωπος αξίζει να ζει, να βλέπει το καθαυτό ωραίο».