Τελικός Τσάμπιονς Λιγκ με άρωμα Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μια σύναξη άσων που θα πρωταγωνιστήσουν στο Μουντιάλ της Ρωσίας που ξεκινά σε τρεις εβδομάδες, μια πρόβα τζενεράλε στο Ολιμπίνσκι του Κιέβου.
Ούτε πέντε, ούτε δέκα. Είκοσι ένας ποδοσφαιριστές που θα εκπροσωπήσουν δώδεκα χώρες στα ρωσικά γήπεδα ανήκουν στα ρόστερ των δύο φιναλίστ, της Ρεάλ Μαδρίτης και της Λίβερπουλ!
Η Βασίλισσα μοιάζει με μεικτή Παγκοσμίου Κυπέλλου. Νάβας (Κόστα Ρίκα), Μαρσέλο, Κασεμίρο (Βραζιλία), Βαράν (Γαλλία), Αχράφ (Μαρόκο), Κρος (Γερμανία), Μόντριτς, Κόβασιτς (Κροατία), Ρονάλντο (Πορτογαλία), Ράμος, Νάτσο, Καρβαχάλ, Ισκο, Ασένσιο, Λούκας Βάθκεθ (Ισπανία). Απέναντί τους ο Μοχάμεντ Σαλάχ (Αίγυπτος), ο Φιρμίνο (Βραζιλία), ο Μανέ (Σενεγάλη), οι Αλεξάντερ – Αρνολντ και Χέντερσον (Αγγλία), ο Μινιολέ (Βέλγιο).
Ολοι συμφωνούν πως τα όσα θα παρακολουθήσουμε το Σάββατο το βράδυ θα αποτελέσουν προπομπό αυτών που θα δούμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Πολλά γκολ με ανοιχτές άμυνες ή ποδόσφαιρο τακτικής;
Φαβορί είναι τα πολλά τέρματα, όπως επίσης η Ρεάλ για τη νίκη, σύμφωνα τουλάχιστον με τα γραφεία στοιχημάτων.
Δεκαεπτά από τους 24 παίκτες που έχει στο ρόστερ της η Ρεάλ Μαδρίτης έχουν αναδειχθεί στο παρελθόν πρωταθλητές Ευρώπης. Η Λίβερπουλ αντιπαραθέτει τον Εμρέ Τσαν που απλά πήρε το μετάλλιό του ως μέλος της Μπάγερν το 2013.
Τρίτος συνεχόμενος τελικός, τέταρτος την τελευταία πενταετία, ανίκητη στην εποχή του Τσάμπιονς Λιγκ σε τελικούς, η Ρεάλ θυμίζει μέρες δεκαετίας 1950. Με νίκη η Βασίλισσα θα γίνει η πρώτη ομάδα μετά την Μπάγερν (1974-1976) με τρεις σερί νίκες. Η ίδια όμως έχει στο βιογραφικό της πέντε σερί επιτυχίες εκείνη τη μυθική δεκαετία του 1950 του Ντι Στέφανο. Και μην ξεχνάμε επίσης τα 12 τρόπαιά της.
Πώς αντιμετωπίζεται αυτό το φαινόμενο; Παλιές δόξες της Λίβερπουλ συμβουλεύουν: ο ήρωας του τελικού του 2005 στην Κωνσταντινούπολη, ο Στίβεν Τζέραρντ, συστήνει στους παίκτες να αδράξουν τη στιγμή. Ο Αλαν Κένεντι, που είχε πετύχει το γκολ στην τελευταία ήττα της Ρεάλ σε τελικό, το 1981 με 1-0 από τη Λίβερπουλ, λέει πως όλα είναι θέμα θάρρους. Και ο Κένι Νταλγκλίς, τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης το 1978, το 1981 και το 1984 πιστεύει πως το μυστικό κρύβεται στον τρόπο αντίδρασης όταν αυξάνεται η πίεση.
Η Λίβερπουλ έφτασε στον τελικό και διεκδικεί τον έκτο τίτλο στην ιστορία της παίζοντας ένα ανορθόδοξο ποδόσφαιρο, ασκώντας μεγάλη πίεση ψηλά, στον αντίπαλο και επενδύοντας στην τριπλέτα – φωτιά Σαλάχ – Φιρμίνο – Μανέ. Το ερώτημα είναι αν ο Κλοπ θα επιμείνει στον ποδοσφαιρικό ανταρτοπόλεμο ή θα δώσει εντολή στους παίκτες του να παίξουν πιο συντηρητικά.
Ο μέσος της Ρεάλ Τόνι Κρος που έχει παίξει πολλές φορές ως αντίπαλος του Κλοπ όταν αγωνιζόταν στην Μπάγερν και ο δεύτερος ήταν προπονητής της Ντόρτμουντ, συστήνει προσοχή: «Τον ξέρω τον Κλοπ, τον έχω αντιμετωπίσει πολλές φορές, ξέρω τις ομάδες του και είμαι βέβαιος πως θα είναι δύσκολο και περίπλοκο το ματς στο Κίεβο».
Θα σφάξουν μοσχάρια!
Ο Κλοπ έχει ωστόσο να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό πρόβλημα. Αν πιστέψουμε την αιγυπτιακή εφημερίδα «Al Masry al Youm», ο πρώτος σκόρερ της ομάδας, ο Μοχάμεντ Σαλάχ με 44 γκολ φέτος σε όλες τις διοργανώσεις, νηστεύει από τις 17 Μαΐου, όταν ξεκίνησε το Ραμαζάνι και θα συνεχίσει να προπονείται με άδειο στομάχι μέχρι την ημέρα του τελικού.
Η εφημερίδα αποκαλύπτει επίσης πως η οικογένειά του, όπως συνηθίζει να κάνει πριν από μεγάλα παιχνίδια του Σαλάχ, θα σφάξει τρία μοσχάρια για να τον ευλογήσουν!
Οσον αφορά τον τελικό, προσπαθεί να μην αφήσει την πίεση να τον επηρεάσει και αντιμετωπίζει το παιχνίδι όπως όλα τα άλλα ματς.
Για πάντα νέος
Ο αντίθετος πόλος, ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ και βεβαίως της φετινής διοργάνωσης, ο Κριστιάνο Ρονάλντο προπονείται με γεμάτο στομάχι, ακολουθώντας την ειδική δίαιτα που του επιτρέπει να δηλώνει πως η βιολογική του ηλικία είναι τα 23 έτη.
Στον τελικό του Κιέβου ο CR7 μπορεί να γράψει Ιστορία. Αν σκοράρει θα γίνει ο πρώτος παίκτης που θα έχει πετύχει γκολ σε τέσσερις τελικούς.
Υπόκλιση Σούνες στον Σαλάχ
Η παλιά δόξα της Λίβερπουλ Γκρέιαμ Σούνες βλέπει σημάδια πτώσης στην απόδοση του Πορτογάλου και συστήνει στον Κλοπ να μη χτίσει ένα αγωνιστικό πλάνο στην εξουδετέρωσή του.
«Συνέχεια είναι στο έδαφος διαμαρτυρόμενος για φάουλ. Είναι ακόμα ικανός για μεγάλα πράγματα, αλλά δεν είναι στο ίδιο επίπεδο όπως ήταν πριν από 12 μήνες».
Στο ερώτημα Σαλάχ ή Ρονάλντο, ένας από τους κορυφαίους γκολτζήδες στην ιστορία της Λίβερπουλ, ο Ιαν Ρας των 346 γκολ απαντά «Σαλάχ»: «Αυτό που μου αρέσει σ’ αυτόν είναι η ταπεινότητά του. Αν κάποιος βρίσκεται σε καλύτερη θέση, του δίνει την μπάλα. Αν η Λίβερπουλ κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ, θα αξίζει το βραβείο του καλύτερου παίκτη».
Αγωνιστικά διλήμματα αντιμετωπίζουν και οι δύο προπονητές. Ο Γκάρεθ Μπέιλ κατά την προσφιλή του τακτική επανήλθε σε φουλ φόρμα προς το τέλος της σεζόν και διεκδικεί θέση στην ενδεκάδα. Το δίλημμα του Κλοπ είναι σαφώς μικρότερο. Ο Εμρέ Τσαν επανήλθε στις προπονήσεις και μπορεί να βοηθήσει στο τελευταίο του παιχνίδι με τη Λίβερπουλ, πριν πάρει μεταγραφή για τη Γιουβέντους.