Ρωσικά χρήματα κρυμμένα σε βρετανικά περιουσιακά στοιχεία που ξεπλένονται μέσω των χρηματοπιστωτικών θεσμών του Σίτι κάνουν κακό στις προσπάθειες τις κυβέρνησης να τηρήσει σκληρή στάση έναντι της επιθετικής εξωτερικής πολιτικής της Μόσχας. Αυτό ήταν το πόρισμα της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων που δόθηκε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα.
Το χρηματοπιστωτικό κέντρο της Βρετανίας επωφελήθηκε πολλά από την τεράστια έξοδο ρωσικών κεφαλαίων μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991 με το Λονδίνο να παραμένει η πρώτη επιλογή στη Δύση για τους ολιγάρχες και τους ρώσους αξιωματούχους που θέλουν να ζήσουν με πολυτέλεια. Ομως πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τεθεί επικεφαλής μιας διεθνούς διπλωματικής αντεπίθεσης εναντίον της Ρωσίας μετά την απόπειρα δολοφονίας του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ μια επίθεση για την οποία η κυβέρνηση κατηγορεί το Κρεμλίνο.
ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΖΗΜΙΑΣ. Η έκθεση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων θεωρεί πως τα ρωσικά χρήματα υπονομεύουν την βρετανική κριτική προς το Κρεμλίνο και υποστηρίζουν αυτό που αποκαλεί «εκστρατεία του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να σαμποταριστεί η διεθνής νομιμότητα και οι κανόνες που την διέπουν». Ο πρόεδρος της επιτροπής Τομ Τάγκεντχατ σχολίασε ότι «το μέγεθος της ζημιάς που μπορεί να προκαλούν αυτά τα “βρώμικα χρήματα” στα συμφέροντα της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής είναι τεράστιο μπροστά στα κέρδη από τις ρωσικές δοσοληψίες στο Σίτι». Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να κλείνει τα μάτια το Ηνωμένο Βασίλειο την ώρα που οι κλεπτοκράτες του προέδρου Πούτιν και εκείνοι που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα χρησιμοποιούν χρήμα που ξεπλένουν στο Λονδίνο για να διαφθείρουν τους συμμάχους μας, να εξασθενίζουν τις σχέσεις συνεργασίας μας και να διαβρώνουν την εμπιστοσύνη στους θεσμούς μας.
Η βρετανική Υπηρεσία Καταπολέμησης του Εγκλήματος στη Βρετανία ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ότι εκατοντάδες δισεκατομμύρια στερλίνες «που έχουν ξεπλυθεί» χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο το οποίο αποτελεί τον βασικό προορισμό όσων Ρώσων επιδιώκουν να νομιμοποιήσουν τα κέρδη τους από τη διαφθορά. «Η χρήση του Λονδίνου ως βάση για τα διεφθαρμένα κεφάλαια εκείνων που συνδέονται με το Κρεμλίνο συνδέεται πλέον με μια ευρύτερη ρωσική στρατηγική και έχει επιπτώσεις και στην εθνική μας ασφάλεια», τόνισε η επιτροπή.
ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ. Η συντηρητική πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σκλήρυνε πολύ περισσότερο τη στάση της έναντι της Μόσχας, μετά τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ στις 4 Μαρτίου. Απέλασε ρώσους διπλωμάτες και διεμήνυσε ότι θα καταδιώξει «τους εγκληματίες και τις διεφθαρμένες ελίτ» της Ρωσίας, ενώ οι βουλευτές ενέκριναν τροπολογία που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων για την «αποθάρρυνση» των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προσάπτει στη Μόσχα και τη «λογοδοσία» όσων τις διαπράττουν.
Αλλά, σύμφωνα με την επιτροπή, «ο πρόεδρος Πούτιν και οι σύμμαχοί του έχουν μπορέσει να συνεχίσουν να κρύβουν χρήματα και να ξεπλένουν βρώμικο χρήμα στο Λονδίνο». Γι’ αυτό προτείνεται η συνεργασία ιδιαίτερα με την ΕΕ και τις ΗΠΑ όχι μόνο για να απαγορευθεί η αγορά ρωσικών ομολόγων αλλά και η απαγόρευση σε ευρωπαϊκούς οίκους να εκκαθαρίζουν ρωσικά ομόλογα.
90 δισ. στερλίνες. Η Βρετανία έχει αρχίσει και λαμβάνει μέτρα για να ελέγξει τα τεράστια ρωσικά κεφάλαια που διακινούνται στο έδαφός της από τις αρχές του χρόνου. Τον Φεβρουάριο τέθηκαν σε ισχύ οι Διατάξεις Αδικαιολόγητου Πλουτισμού, σύμφωνα με τις οποίες οι Αρχές μπορούν να κατάσχουν τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν σε βρετανικό έδαφος πλούσιοι για τους οποίους υπάρχουν υπόνοιες ότι έχουν κέρδη από εγκλήματα. Ετσι, σε μια προσπάθεια να περιορισθούν οι ρώσοι ολιγάρχες, πλούσιοι πολίτες από άλλες χώρες καλούνται να εξηγήσουν στις βρετανικές αρχές πως απέκτησαν περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 50.000 στερλινών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο τα νούμερα είναι εντυπωσιακά: αξιωματούχοι υπολογίζουν ότι περίπου 90 δισεκατομμύρια στερλίνες που προέρχονται από έκνομες δραστηριότητες ξεπλένονται κάθε χρόνο στη χώρα.