Προσπαθήστε να θυμηθείτε πόσες ήταν οι φορές εκείνες που νιώσατε έναν κόμπο στο λαιμό σας να ανεβαίνει, βουρκώσατε αλλά καταπιεστήκατε και τελικά σφίξατε τα δόντια προκειμένου τελικά να μην ξεσπάσετε σε κλάματα.
Πιθανόν τότε να σκεφτήκατε ότι καταφέρατε να ελέγξετε τα συναισθήματά σας και να πιστώσατε στον ευατό σας παρόμοιες περιστάσεις ως «νίκες» αυτοελέγχου. Οι ειδικοί φάινεται να έχουν ωστόσο διαφορετική άποψη επόι του θέματος αφού υποστηρίζουν πως όταν καταπιέζουμε την ανάγκη μας να κλάψουμε όχι μόνο δεν κάνουμε καλό στην διάθεσή μας αλλά αντίθετα τη χειροτερεύουμε.
Σχετικές έρευνες δείχνουν πως το κλάμα κάνει καλό στην υγεία μας, αφού μας βοηθά στην συναισθηματική αποφόρτιση. Τα δάκρυα φαίνεται να λειτουργούν σαν ένας μηχανισμός που μας βοηθάει να εκφράσουμε έντονα συναισθήματα και να αποφορτιστούμε και να αποκτήσουμε ισορροπία.
Στηρίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα: Τα δάκρυα μετά από μια συναισθηματική φόρτιση, μας προστατεύουν από διάφορα μικρόβια, χάρη σε μία πρωτεΐνη που περιέχουν, την λυσοζύμη.
Μας κάνουν προσαρμοστικούς: Το κλάμα μας υπενθυμίζει την ικανότητά μας να ανεχόμαστε καταστάσεις και να αντιμετωπίζουμε τον πόνο. Τα δάκρυα είναι ένας τρόπος να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα συναισθήματά μας, ενώ ταυτόχρονα μας προστατεύουν από την κατάθλιψη.
Απελευθερώνουν τις τοξίνες: Όπως ακριβώς και ο ιδρώτας, έτσι και τα δάκρυα απελευθερώνουν τοξίνες που έχουν δημιουργηθεί από την ένταση.