Την αύξηση των κονδυλίων που θα χορηγηθούν από τον προϋπολογισμό και το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για χώρες της Νότιας Ευρώπης που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση και που υποδέχονται τους περισσότερους μετανάστες προτείνει η Κομισιόν, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για να λάβουν περισσότερα κεφάλαια χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία. Τα κεφάλαια αυτά της ΕΕ για την Ελλάδα προτείνεται να αυξηθούν από τα 17,3 στα 21,6 δισ. ευρώ, για την Ιταλία από τα 35,1 στα 43,3 δισ. και για την Ισπανία από τα 31,2 στα 38,3 δισ.
Η πρόταση που παρουσιάστηκε χθες περιλάμβανε περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο αυτό το οποίο εκπονήθηκε πριν από ένα περίπου μήνα και έρχεται σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο καθώς υπάρχουν κίνδυνοι αναζωπύρωσης της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη λόγω των εξελίξεων στην Ιταλία.
Στα πλαίσια της παρουσίασης του προϋπολογισμού για τα έτη 2021-2027, η ΕΕ πρότεινε να κοπούν κεφάλαια από χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης και να δοθούν στις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Πρόκειται για κίνηση που αναμένεται να πυροδοτήσει νέες αντιδράσεις από χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία οι οποίες τα τελευταία χρόνια είχαν βασιστεί και στα κεφάλαια αυτά από τον προϋπολογισμό και το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ.
Τα διαρθρωτικά κεφάλαια για την περίοδο 2021-2027 θα ανέλθουν σε 373 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα Γίρκι Κατάινεν, η πολιτική συνοχής θα βοηθήσει τα επόμενα χρόνια όλες τις περιφέρειες της ΕΕ να επενδύσουν στην καινοτομία και να εκσυγχρονίσουν τη βιομηχανία τους.
Η αύξηση των κεφαλαίων που αναμένεται να λάβουν οι χώρες της Νότιας Ευρώπης οφείλεται στην υιοθέτηση νέου τρόπου υπολογισμού των ποσών αυτών ώστε να συνυπολογίζεται η ανεργία σε κάθε χώρα καθώς και ο αριθμός των μεταναστών που υποδέχονται. Μέχρι τώρα υπολογιζόταν μόνο η ανάπτυξη της οικονομίας με αποτέλεσμα να λαμβάνουν αυξημένα κεφάλαια χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης οι οποίες παρουσίαζαν ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ.
Πλέον όμως οι διαφορές σε άλλους δείκτες των οικονομιών των χωρών αυτών με τις οικονομίες της Νότιας Ευρώπης είναι σημαντικές. Για παράδειγμα, η ανεργία σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία τρέχει με διψήφια ποσοστά ενώ σε χώρες όπως είναι η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία δεν ξεπερνά το 5%, σημειώνει το Reuters. Επίσης η Ελλάδα και η Ιταλία αποτελούν σήμερα τις μεγαλύτερες πύλες εισόδου μεταναστών στην Ευρώπη, ενώ πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έχουν αρνηθεί να φιλοξενήσουν μετανάστες.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Κομισιόν, η πολιτική συνοχής διακρίνει τρεις κατηγορίες περιφερειών της ΕΕ. Τις λιγότερο ανεπτυγμένες, τις περιφέρειες που βρίσκονται σε φάση μετάβασης και τις περισσότερο ανεπτυγμένες. Τα νέα κριτήρια υπολογισμού των κεφαλαίων είναι η ανεργία, περιλαμβανομένης και της ανεργίας των νέων, το επίπεδο εκπαίδευσης, η κλιματική αλλαγή και η υποδοχή και ενσωμάτωση μεταναστών.