Τον «χάρτη» με τα προβλήματα στον χώρο των δικαστηρίων ετοιμάζονται να παρουσιάσουν αύριο οι δικηγόροι της Αθήνας, θέλοντας να καταδείξουν με τον τρόπο αυτόν πως δεν μπορεί να εξαγγέλλεται η δημιουργία νέων Πρωτοδικείων –και μάλιστα μονομερώς, χωρίς προηγούμενη, όπως λένε, συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς –όταν δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τα κενά και οι ελλείψεις στα υπάρχοντα δικαστήρια σε προσωπικό και υποδομές.

Δεν είναι μόνο οι ελλείψεις σε δικαστές, εισαγγελείς και δικαστικούς υπαλλήλους που δυσχεραίνουν τους ρυθμούς απονομής της Δικαιοσύνης. Δεν είναι μόνο η έλλειψη υποδομών σε δικαστικές αίθουσες και μηχανοργάνωση, που θα μπορούσαν να συνδράμουν ουσιωδώς στην ταχύτερη απονομή του δικαίου στη χώρα μας. Είναι και οι κατά γενική ομολογία κακές –άθλιες τις χαρακτηρίζουν κάποιοι –συνθήκες λειτουργίας των δικαστηρίων λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων και κονδυλίων για να καλυφθούν στοιχειώδεις ανάγκες πολιτών και δικαστικών λειτουργών, όπως για παράδειγμα η συντήρηση των ασανσέρ.

Οι προϊστάμενοι των δικαστηρίων, όπως επισημαίνουν δικαστικές πηγές, κατ’ επανάληψη έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στις αρμόδιες Αρχές, αλλά στην πράξη τα όποια αιτήματά τους μένουν μόνο στα χαρτιά.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΡΙΧΟΤΟΜΗΣΗ. Υπό αυτές τις συνθήκες τόσο ο ΔΣΑ όσο και η Ενωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων της Αθήνας έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους στην εξαγγελλόμενη τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου της Αθήνας. Και μπορεί χθες να ανακοινώθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης η ηλεκτρονική κατάθεση εισαγωγικών δικογράφων κύριας και προσωρινής δικαστικής προστασίας σε όλα τα διοικητικά δικαστήρια της χώρας, με στόχο την απλούστευση των διαδικασιών και την εξυπηρέτηση χιλιάδων δικηγόρων, αλλά όπως επισημαίνεται από την πλευρά των νομικών, ο δρόμος για να κλείσει η «ψαλίδα» με τα μεγάλα και καθημερινά προβλήματα είναι πολύ μεγάλος.

Η Ενωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων, χωρίς να παραγνωρίζει ότι «τα προβλήματα είναι γνωστά χρόνια», απευθύνεται θεσμικά προς τον αρμόδιο υπουργό Σταύρο Κοντονή, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως αντί του εξαγγελλόμενου εγχειρήματος περί διάσπασης του Πρωτοδικείου «θα έπρεπε πρωτίστως τυχόν κονδύλια να διατεθούν για την αναβάθμιση του υπάρχοντος Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο μέσω της διοίκησής του αιτείται διαρκώς (και τη λαμβάνει) οικονομικής ενίσχυσης από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, είτε αυτή αφορά υλικοτεχνική υποστήριξη, όπως παραδείγματος χάριν τα κλιματιστικά, η πλειοψηφία των οποίων έχουν αγοραστεί και συντηρούνται από έξοδα του ΔΣΑ στην Ευελπίδων».

Το ίδιο συνέβη και προ ημερών όταν ζητήθηκε η συνδρομή του ΔΣΑ για την αγορά μηχανήματος προτεραιότητας σε συγκεκριμένη υπηρεσία του Πρωτοδικείου Αθηνών που λειτουργεί επί της οδού Δέγλερη και κατά πληροφορίες ο Σύλλογος έχει ήδη κινήσει τις αναγκαίες διαδικασίες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας και συζήτησαν τα περί τριχοτόμησης του Πρωτοδικείου. Εξαγγελία που σύμφωνα με τα δύο μέρη έγινε χωρίς κανέναν προηγούμενο διάλογο με όσους είτε εργάζονται είτε συναλλάσσονται με το Πρωτοδικείο, τόσο των δικηγόρων όσο και υπαλλήλων και δικαστικών λειτουργών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής επισημάνθηκε «η άθλια κατάσταση σε υποδομές των δικαστηρίων, αλλά και η τραγική έλλειψη προσωπικού, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη ότι πρέπει να επεκταθεί η ψηφιακή καταγραφή των πρακτικών και στις ποινικές δίκες».

Τέλος, συμφωνήθηκε η συγκρότηση μόνιμης επιτροπής η οποία θα εξετάζει τα προβλήματα που ανακύπτουν στη λειτουργία των δικαστηρίων στην Αθήνα, με σκοπό την άμεση επίλυσή τους, στην οποία θα επιδιωχθεί η συμμετοχή και η εκπροσώπηση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.