Σε ένα ιδιότυπο ντιμπέιτ εξελίχθηκε η χθεσινή παρουσία του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, αν και σε διαφορετική ώρα, στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, με φόντο την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας μετά τον προσεχή Αύγουστο και τη λήξη του τρίτου προγράμματος.
Επί της ουσίας, αν και υπάρχουν οι δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία κυβέρνησης και πιστωτών, αποκωδικοποιώντας τις ομιλίες τους, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί έστειλαν σαφή –και στη βάση μιας προεκλογικής ατζέντας –μηνύματα προς την επιχειρηματική τάξη της χώρας, τους εργαζομένους και συνολικά την κοινωνία.
Κυρίως όμως αναδείχθηκαν δύο διαφορετικές προτάσεις για την πορεία της οικονομίας, ενώ τοποθετήθηκαν και για τον χρόνο των εκλογών. Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η πολιτική σταθερότητα σήμερα είναι κρίσιμος παράγοντας για την έξοδο από την κρίση και την ανάκαμψη της οικονομίας και γι’ αυτό «οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, με τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με οδηγό τη φράση «στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα» υποστήριξε ότι η Ελλάδα μπαίνει ξανά σε εκλογικό κύκλο με τρεις εκλογές στον ορίζοντα των επόμενων δεκαέξι μηνών.
ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ. Η βασική διαφορά που αναδείχθηκε αφορά τη μετά τον Αύγουστο εποχή, καθώς ο μεν Πρωθυπουργός μίλησε για εντυπωσιακή πορεία της Ελλάδας και οριστική έξοδό της από τα Μνημόνια, ο δε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε τέταρτο Μνημόνιο, και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπεραμύνθηκε του επιχειρήματος ότι η Ελλάδα ανακάμπτει δυναμικά και αναφερόμενος στους οικονομικούς δείκτες σημείωσε τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση των εξαγωγών, την επανάκαμψη των επενδύσεων κ.ά. Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε μια πολύ αρνητική εικόνα της ελληνικής οικονομίας και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο ΑΕΠ, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα, αντί να συγκλίνει, αποκλίνει από την ΕΕ, ενώ εμβληματικές επενδύσεις είναι παγωμένες και οι αποκρατικοποιήσεις υλοποιούνται με ρυθμούς χελώνας.
Ο Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα για μείωση της φορολογίας με την οριστική μετάβαση σε μια νέα κανονικότητα και σε μια νέα μέρα για τη χώρα και τις δημιουργικές της δυνάμεις. Εκανε λόγο για μείωση των φορολογικών βαρών με παράλληλη ενίσχυση των αναπτυξιακών ρυθμών και αύξηση της απασχόλησης, ενώ υπεραμύνθηκε του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου, στο επίκεντρο του οποίου –όπως είπε –είναι ο βιομηχανικός τομέας.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, που εμφανίστηκε αποφασισμένος να μην «παίξει» το παιχνίδι της πόλωσης και του διχασμού, όπως είπε, κατέθεσε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων, όπου κεντρική θέση έχει η μείωση των φόρων και των εισφορών, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου μισθού, με παράλληλη συμφωνία εργαζομένων και εργοδοτών.
Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΚΑΙ Η ΕΝΤΑΤΙΚΗ. Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε, προκαλώντας ποικίλα ερωτήματα, ότι θα ήταν λάθος και ανοησία να θεωρήσουμε ότι με το ημερολογιακό τέλος του προγράμματος θα μας περίμεναν όλοι να μας δανείσουν με επιτόκια αντίστοιχα με της Γερμανίας για παράδειγμα. «Σε αντίθεση με την είσοδό μας στα Μνημόνια, η έξοδός μας από αυτά δεν θα τα αλλάξει όλα στη ζωή μας απότομα και θεαματικά…» σχολίασε και συνέχισε: «Οταν βγάζεις έναν ασθενή από την Εντατική, ακόμη κι αν είναι αθλητής, δεν τον βάζεις να τρέξει κατοστάρι. Πρέπει να δώσουμε χρόνο σταθερότητας και ασφάλειας…».
Από την άλλη πλευρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι όλη η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα θα υπόκειται σε ένα καθεστώς πολύ αυστηρής μεταμνημονιακής εποπτείας που καμία σχέση δεν έχει με ό,τι συνέβη στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο. Παράλληλα έστειλε μήνυμα στην επιχειρηματική ελίτ που, όπως είπε, λειτούργησε σε μια κλειστή οικονομία προστατευμένη από τον ανταγωνισμό, εκμεταλλευόμενη πελατειακές σχέσεις με την εξουσία. «Αυτό το μοντέλο δεν έχει θέση στην Ελλάδα της επόμενης μέρας» τόνισε.
Για νέο κίνδυνο αστάθειας ενόψει και των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων ανησυχεί ο ΣΕΒ και ο πρόεδρός του Θεόδωρος Φέσσας κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις σε «εθνική συνεννόηση».
Συνέστησε «συνολική αλλαγή νοοτροπίας για να αποτραπεί ένας νέος κίνδυνος αστάθειας ενόψει και των επερχομένων εκλογικών αναμετρήσεων. Μη φτάσουμε στην πηγή και δεν πιούμε νερό» είπε χαρακτηριστικά ο Φέσσας από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης, αναφερόμενος στην προσπάθεια της χώρας να εξέλθει στη μεταμνημονιακή εποχή.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ συνεχάρη επίσης τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια, αλλά ταυτόχρονα άσκησε δριμεία κριτική για την υπερφορολόγηση, τη διατήρηση του ελλειμματικού εμπορικού ισοζυγίου αλλά και τη μη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, οι οποίες παραμένουν στα χαρτιά.
Αίσθηση προκάλεσε επίσης η παρέμβαση Φέσσα για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ζητώντας την απελευθέρωσή της από τον «κρατισμό». «Ας επιτρέψουμε τη λειτουργία και ιδιωτικών πανεπιστημίων» σημείωσε επιχειρηματολογώντας με την προσέλκυση επενδύσεων από την «αφρόκρεμα των ξένων πανεπιστημίων».