Για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, χρειάζονται διευκρινίσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αισθάνθηκε την ανάγκη να διευκρινίσει το ακριβές στάδιο της διαπραγμάτευσης με τον ομόλογό του Ντιμιτρόφ για το όνομα της ΠΓΔΜ. «Εμείς ολοκληρώσαμε τη δουλειά μας» τόνισε ο Κοτζιάς στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας. «Στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα συνεδριάζει ήδη ομάδα ειδικών από τα Σκόπια, την Αθήνα και τον ΟΗΕ. Επεξεργάζονται τα κείμενα από νομικής και τεχνικής απόψεως και θα κάνουν τις προτάσεις και διορθώσεις. Οι υπουργοί Εξωτερικών θα τα ελέγξουν ξανά και θα τα επιδώσουν στους πρωθυπουργούς». Αυτό σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση έχει ολοκληρωθεί, οι πολιτικές δεσμεύσεις έχουν αναληφθεί. Η επεξεργασία από τους εμπειρογνώμονες και τους νομικούς είναι επουσιώδης τεχνική λεπτομέρεια –η ανακοίνωση της συμφωνίας και η ανάληψη τελικής ευθύνης ανήκουν στους πρωθυπουργούς.
ΔΕΔΟΜΕΝΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ. Παρά τις κυβερνητικές δηλώσεις αυτοσυγκράτησης στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών θεωρεί τη συμφωνία δεδομένη –με αυτή την αφετηρία έκανε και τις δηλώσεις του στο Βερολίνο. «Αυτή η συμφωνία με τους βόρειους γείτονες δεν έγινε για να μπουν στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, φυσικά το θέλουν και εμείς τους υποστηρίζουμε» είπε ο Κοτζιάς. «Εγινε πρωτίστως γιατί υπηρετεί το δικό μας και το δικό τους εθνικό συμφέρον» πρόσθεσε. Υπηρετεί επίσης «τη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή μας και το μέλλον της ΕΕ». Για τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών «η συμφωνία δεν είναι λύση σκοπιμότητας. Αλλά είναι μια συμφωνία που έπρεπε να γίνει προ αρκετών δεκαετιών». Αφησε να εννοηθεί ότι αυτήν τη γραμμή επιχειρηματολογίας θα ακολουθήσει και στην ελληνική Βουλή, επιρρίπτοντας στις προηγούμενες κυβερνήσεις αδυναμία να επιλύσουν το χρονίζον πρόβλημα.
ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΜΕΡΚΕΛ. Το γερμανικό ενδιαφέρον είναι έντονο, εκφράστηκε με τη στήριξη της καγκελαρίου κατά τη σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων. Το τελευταίο διάστημα η Ανγκελα Μέρκελ έχει επιδοθεί σε «ακτιβισμό» τηλεφωνημάτων με Αθήνα και Σκόπια. «Η Γερμανία δεν ενεπλάκη στη διένεξη για το όνομα» διευκρίνισε χθες ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. «Μόνον όταν μας ζητήθηκε, επιδράσαμε στους εταίρους της διαπραγμάτευσης παραγωγικά και εξισορροπητικά» εξήγησε ο Μάας. Θεωρεί το γερμανικό ενδιαφέρον προφανές. «Πρόκειται για την άμεση γειτονιά μας και οι διενέξεις εκεί δεν πρέπει να υποτιμώνται» είπε. Η πορεία των μεταρρυθμίσεων των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να στηριχθεί με την προοπτική ένταξής τους στην ΕΕ.
Με το Σκοπιανό στην πρώτη γραμμή, τα διμερή ζητήματα πέρασαν σε δεύτερη μοίρα στη συνάντηση γνωριμίας του Κοτζιά με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας. Πάντως ο Μάας είχε έναν καλό λόγο για την έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια. «Μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο, η ελληνική οικονομία πρέπει να αποκτήσει μια προοπτική» είπε.