Δεν… κρατιούνται. Παναθηναϊκός (88-72) και Ολυμπιακός (89-56) ανυπομονούσαν να βρεθούν αντίπαλοι στους τελικούς και το έδειξαν χθες σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα όπου «σκούπισαν» τους αντιπάλους τους φτάνοντας με εμφατικό τρόπο στο 3-0.

Ετσι την Κυριακή αρχίζουν οι τελικοί από το ΟΑΚΑ, με τους Πράσινους να έχουν το πλεονέκτημα έδρας και τον πρώτο λόγο για να διατηρήσουν το στέμμα του πρωταθλητή.

Καλάθης και Στρέλνιεκς πέτυχαν ατομικά ρεκόρ πόντων και οδήγησαν εκ του ασφαλούς τις ομάδες τους στη νίκη – πρόκριση.

Καλάθης μαινόμενος

Στην Πυλαία ο ΠΑΟΚ επέλεξε από την πρώτη στιγμή να δώσει τα σουτ στον Νικ Καλάθη (ίσως θεωρώντας ότι, εκτός του ότι δεν είναι και ο καλύτερος σουτέρ στα τρίποντα, ενδεχομένως θα ήταν επηρεασμένος και από το τροχαίο το οποίο είχε πριν από δύο ημέρες) και αυτός τον «σκούπισε».

Με ρεσιτάλ που συνδυάστηκε με προσωπικό ρεκόρ καριέρας στην Α1 (27 πόντοι) και εκπληκτική στατιστική (5/7 δίποντα, 5/9 τρίποντα, 2/5 βολές, 9 ασίστ, 5 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο και 5 λάθη) ο Νικ Καλάθης πήρε από το χέρι τον Παναθηναϊκό και τον οδήγησε με «σουίπ» στον τελικό.

Οι Πράσινοι με ένα εξαιρετικό δεύτερο ημίχρονο (όπου είχαν επιμέρους σκορ 51-29) πέρασαν άνετα από τη Θεσσαλονίκη (88-72) κάνοντας το 3-0 επί του ΠΑΟΚ, όπως και οι ημιτελικοί του 2011, του 2014 και του 2015.

Ο Δικέφαλος του Βορρά που προηγήθηκε 16-10 (με όλους τους πόντους των φιλοξενουμένων να τους έχει πετύχει ο Καλάθης σε εκείνο το σημείο!), 22-14 και 43-37 στο ημίχρονο άρχισε να έχει πρόβλημα όταν μπήκε ο Θανάσης Αντετοκούνμπο (11 π., 6 ριμπ.) και οι φιλοξενούμενοι άρχισαν να παίζουν άμυνα. Ο Καλάθης βρήκε συμπαράσταση από τον Λεκαβίτσιους (12 π.) αλλά και από τον Γκιστ (11 π., 12 ριμπ.) και είναι χαρακτηριστικό ότι αυτοί οι τρεις παίκτες είχαν κάποια στιγμή 12/14 σουτ και όλοι οι υπόλοιποι συμπαίκτες τους μαζί μόλις 1/14!

Ο Παναθηναϊκός γύρισε το παιχνίδι στο τρίτο δεκάλεπτο (19-5 σερί σε 8 λεπτά) και γενικά ήταν πολύ εύστοχος στην περιφέρεια (15/32 τρίποντα), είχε 15 ριμπάουντ παραπάνω (43-28) και δεν πλήρωσε έτσι και πάλι τις πολλές (11) χαμένες βολές. Γκος (15 π.) και Τζάκσον (14 π.) οι πρώτοι σκόρερ του ΠΑΟΚ, τον αγώνα του οποίου παρακολούθησε από κοντά ο μεγάλος άτυχος Απόλλωνας Τσόχλας (που πήγε να δει τους συμπαίκτες του μετά την επέμβαση που έκανε στους χιαστούς), αλλά και ο Βιεϊρίνια από την ποδοσφαιρική ομάδα.

Ο Παναθηναϊκός ζήτησε να παίξει ένα επετειακό παιχνίδι (για να γιορτάσει τα 100 χρόνια από την ίδρυση του μπασκετικού τμήματος) με τους Μπόστον Σέλτικς στο ΟΑΚΑ, αλλά η Ευρωλίγκα απέρριψε το αίτημα λέγοντας ότι καμία ομάδα του ΝΒΑ δεν θα ταξιδέψει στην Ευρώπη το 2018.

Στην Πάτρα ο Ολυμπιακός είχε πάρει το μάθημά του από το δεύτερο ματς στο ΣΕΦ και έτσι δεν άφησε το παραμικρό περιθώριο στον Προμηθέα να πιστέψει εκ νέου ότι μπορεί να κάνει κάτι.

Ρεκόρ πόντων

Με τον Γιάνις Στρέλνιεκς να κάνει ρεκόρ πόντων στην Α1 (22 με 5/6 τρίποντα), οι Πειραιώτες πέρασαν ένα άνετο βράδυ στην Πάτρα (89-56), με τον Λετονό να εξηγεί τη… μετάλλαξη. «Απλά ο Προμηθέας μάς κλώτσησε στα… οπίσθια στο προηγούμενο παιχνίδι και μας έκανε να μπούμε απόλυτα συγκεντρωμένοι» τόνισε χαρακτηριστικά. Οι Πειραιώτες είχαν και τον Ουίλτζερ σε πολύ καλή μέρα (14 π., 9 ριμπ.), αλλά το πιο ευχάριστο για τον κόουτς Σφαιρόπουλο ήταν η εμφάνιση του Νίκολα Μιλουτίνοφ που θύμισε –στην άμυνα –τον παλιό, καλό του εαυτό.

Ο Σαλούστρος (12 π.) ήταν ο κορυφαίος του Προμηθέα, ο οποίος σε μια πολύ όμορφη εκδήλωση βράβευσε τα παιδιά του από τα τμήματα υποδομής στο ημίχρονο, ενώ μοίρασαν και μπλουζάκια με το λογότυπο της ομάδας στον κόσμο, τα οποία έγραφαν: «Τα όνειρά μας δεν έχουν ταβάνι».