Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν στο Μέγαρο Μάξιμου την πολιτική κρίση που ξέσπασε στην Ιταλία, αν και έχουν αποφύγει μέχρι στιγμής την οποιαδήποτε δημόσια δήλωση επί των όσων συμβαίνουν στη γειτονική χώρα. Η αστάθεια στην Ιταλία ενισχύει το κυβερνητικό επιχείρημα ότι δεν πρέπει μια γενικευμένη κρίση στη Νότια Ευρώπη να κλονίσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, παρά τις ατέλειες σε θεσμικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, εμμένουν στο ότι είναι κρίσιμο να ολοκληρωθεί με επιτυχία η συμφωνία – πακέτο για την έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια και εντάσσουν σε αυτήν και το ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο δεν εστιάζουν μόνο στην Ιταλία, αλλά αξιολογούν και την πολιτική κρίση στην Ισπανία, μετά την καταδίκη των στελεχών του Λαϊκού Κόμματος για τα «μαύρα ταμεία» και την πρόταση μομφής των Σοσιαλιστών κατά του κεντροδεξιού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. Για τα ανώτερα κυβερνητικά στελέχη που παρατηρούν τις σεισμικές δονήσεις στην Ιταλία, μια διαιώνιση της ιταλικής κρίσης θα επιφέρει μεγάλες παρενέργειες σε όλη την ευρωζώνη και αναφέρουν το προφανές, ότι η γειτονική χώρα αποτελεί βασικό μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και κατ’ επέκταση της οικονομίας της ΕΕ. Στις συζητήσεις τους επικεντρώνονται στις κινήσεις του ιταλού προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα που απέρριψε την κυβέρνηση συνασπισμού που πρότειναν η Λέγκα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων. Προτάσσουν την ανάγκη να διασφαλίζεται η θεσμική και δημοκρατική σταθερότητα της Ιταλίας που αποτελεί για την Ελλάδα στρατηγικό εταίρο σε πολλά ζητήματα, παρά το γεγονός ότι είναι μια εύθραυστη οικονομία.
«Θα ήταν μεγάλο λάθος η ελληνική κυβέρνηση να τοποθετηθεί δημόσια, στην παρούσα φάση, για τις εξελίξεις στην Ιταλία. Η δημοκρατία έχει τους μηχανισμούς της και τα συνταγματικά εργαλεία να αντιμετωπίσει την κρίση» υποστηρίζουν πρόσωπα με γνώσεις επί των όσων διαδραματίζονται στην Ιταλία. Αυτό που ανησυχεί πολλούς στην κυβέρνηση και στο Μέγαρο Μαξίμου είναι το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη κρίση και οι χειρισμοί που έγιναν για να αντιμετωπιστεί να ενδυναμώσουν κι άλλο λαϊκιστικές, αντισυστημικές και αντιευρωπαϊκές δυνάμεις, μια εξέλιξη που θα είναι αρνητική από πολλές πλευρές. Πάντως, αυτό που επισημαίνεται με έμφαση είναι ότι η κρίση πρέπει να τελειώσει γρήγορα και να επανέλθει η Ιταλία στην κανονικότητα, καθώς αρνητικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα δύναται να επηρεάσουν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά ευρύτερα την ευρωζώνη, με ό,τι αυτό σημαίνει.
Οι διμερείς σχέσεις. Ειδικά για τη χώρα μας που έχει συνάψει πάρα πολλές συμφωνίες με τις κατά καιρούς ιταλικές κυβερνήσεις, υποστηρίζεται ότι σε καμία περίπτωση οι πολιτικοί και οικονομικοί κλυδωνισμοί στην Ιταλία δεν πρέπει να προκαλέσουν πρόβλημα στην προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, στην οποία, εννοείται, όπως διευκρινίζεται, πρέπει να υπάρχει ρύθμιση για το χρέος.
Η Ιταλία τα τελευταία χρόνια έχει ιδιαίτερα αυξημένη επενδυτική παρουσία στην Ελλάδα, το διμερές εμπόριο αναπτύσσεται σε σχετικά ισορροπημένη βάση, ενώ παρασκηνιακά έχουν γίνει κινήσεις εσχάτως να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας, με έμφαση στον τομέα των επενδύσεων στρατηγικού χαρακτήρα, όπως π.χ. μεταφορές και ενέργεια.