«Θα ήμασταν το ευτυχέστερο έθνος στην Ευρώπη, εάν η Τουρκία ήταν μια δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας νωρίτερα σε εκδήλωση στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής στο Βερολίνο και τόνισε ότι γι αυτόν ακριβώς τον λόγο «εξακολουθούμε να στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και τον αγώνα της Ευρώπης προκειμένου να την “κερδίσει”».
Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ακόμη ότι δεν πρέπει να τίθεται το ερώτημα, εάν θέλουμε ή όχι την Τουρκία: απεναντίας, «η ίδια η Τουρκία θα πρέπει ν’ απαντήσει στο ερώτημα αν θέλει να εξευρωπαϊστεί ή όχι».
Αναφερόμενος στις σχέσεις της Αγκυρας με τη Μόσχα, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει στο νου του ν’ απομακρύνει την Τουρκία από τη Δύση, ακολουθώντας την πολιτική που άσκησε η Σοβιετική Ενωση τη δεκαετία του 1920.
«Το καινούργιο είναι ότι η Ρωσία διαθέτει στους Τούρκους όπλα, τα οποία, όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι και δημοσίως, θα χρησιμοποιήσουν εναντίον μας», τόνισε και πρόσθεσε ότι η Τουρκία αυτή την στιγμή εξοπλίζεται με ρωσικούς πυραύλους S-400, προσπαθεί να πάρει μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35 από τις ΗΠΑ, ενώ θα παραλάβει έξι υποβρύχια από τη Γερμανία.
«Τί τα θέλουν αυτά τα τρία σύγχρονα όπλα;»
Το ερώτημα είναι, συνέχισε, τι τα θέλουν αυτά τα τρία σύγχρονα όπλα και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να σκεφτούν οι ίδιες οι χώρες που διαθέτουν αυτά τα όπλα στην Τουρκία.
Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε ακόμη και στην τεχνολογία πυρηνικών εργοστασίων που πωλεί η Ρωσία στην Τουρκία, ενώ έκανε λόγο για 600 τούρκους ειδικούς στην πυρηνική ενέργεια οι οποίοι θα εκπαιδευτούν στη Ρωσία.
«Πρέπει να συνυπολογίσει κανείς τις καλές σχέσεις της Τουρκίας με το Πακιστάν και το γεγονός ότι το Πακιστάν συμβουλεύει περισσότερες χώρες σε τεχνολογία πυρηνικής ενέργειας. Η προσωπική μου ιδιαίτερη ανησυχία είναι ότι αυτοί οι 600 ειδικοί, μαζί με τους ειδικούς από το Πακιστάν, αποτελούν μέρος του ονείρου του Ερντογάν να ηγηθεί του ισλαμικού κόσμου.
»Αυτό το στρατηγικό σκεπτικό της Ρωσίας, το οποίο ως καθηγητής εξωτερικής πολιτικής μπορώ να καταλάβω, αλλά με το οποίο δεν μπορώ να συμφωνήσω, θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να δημιουργήσει προβλήματα για τη χώρα μου», κατέληξε ο κ. Κοτζιάς και εξέφρασε την ελπίδα να μοιραστεί αυτόν τον προβληματισμό του με τη ρωσική ηγεσία κατά την προσεχή επίσκεψή του στη Μόσχα.