Την ευθεία αντίθεσή τους στον «Δικαστικό Καλλικράτη» και τηνεξαγγελθείσα τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών, χωρίς μάλισταπροηγούμενη ενημέρωση ή συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς,δηλώνουν οι δικηγόροι της Αθήνας . Ήδη ορίστηκαν οι ημερομηνίες γιατη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, προκειμένου το σύνολο των δικηγόρων τηςΑθήνας να λάβουν θέση στο ζήτημα που έχει ανακύψει. Για το λόγο αυτόθα στηθούν κάλπες στις 5, 6, 7, 8 και 11 του Ιουνίου στην Ευελπίδων,στο Εφετείο, αλλά και στον Δικηγορικό Σύλλογο, προκειμένου το σώμα τωνδικηγόρων να τοποθετηθεί και δια της ψήφου του στην κυβερνητικήπρόθεση για διάσπαση του Πρωτοδικείου της Ευελπίδων σε δύο ακόμηΠρωτοδικεία, ενώ μελετάται και το ενδεχόμενο ηλεκτρονικής ψηφοφορίας,ώστε να το όποιο αποτέλεσμα να είναι κατά το δυνατόν το πιοαντιπροσωπευτικό του δικηγορικού σώματος .
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρόεδρος τουΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός, με αφορμή τις πρόσφατες εξαγγελίες του ΥπουργούΔικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή έθεσε μία σειρά ερωτημάτων δίνονταςπαράλληλα στοιχεία για τις τραγικές όπως είπε ελλείψεις που υπάρχουνσήμερα στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, ενώ εξέθεσε και την ευρωπαϊκήπραγματικότητα, η οποία αντίθετα με την Ελλάδα, συγχωνεύει ταδικαστήρια της, αντί να τα εξαπλώνει.
«Αναρωτιέμαι που θα βρεθούν τα χρήματα για την σύσταση των δύο νέωνΠρωτοδικείων» είπε ο Δημήτρης Βερβεσός, σε ποιον κωδικό τουπροϋπολογισμού θα μπει, από την στιγμή που κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός
του υπουργείου Δικαιοσύνης μειώνεται».
Ο πρόεδρος του ΔΣΑ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η επίμαχη εξαγγελίασυνδέεται προεκλογικά χαρακτηριστικά. «Στον διάλογο που είχαμετελευταία, ο κ. Κοντονής, δεν μας είπε ποτέ ότι σκοπεύει να κάνειτρία πρωτοδικεία. Δεν μας κάλεσε ποτέ να μας ενημερώσει. Που θα τακάνει, ποσό κοστίζουν, που θα βρει τα κονδύλια. Πως θα τα κάνει μετους ίδιους δικαστές; Με τον ίδιο αριθμό; Αυτήν τη στιγμή στοΠρωτοδικείο υπάρχουν 27 κενές θέσεις δικαστών ενώ συνολικά, εάν
συμπεριλάβει κανείς και εκείνους που βρίσκονται σε άδεια, τα κενάφθάνουν τα 51. Οι ελλείψεις σε δικαστικούς υπαλλήλους φθάνουν το 40%των οργανικών θέσεων. Με ποιο έμψυχο υλικό θα φτιάξουμε νέαΠρωτοδικεία;»
Το έλλειμμα ρευστότητας σύμφωνα με τον κ. Βερβεσό, προκύπτει και απότον θεσμό της νομικής βοήθειας, με τους δικηγόρους που διορίζονται σεπολίτες που δεν έχουν χρήματα να προσλάβουν συνήγορο, να πληρώνονται 2με 3 χρόνια μετά. «Φθάσαμε στο σημείο να μην υπάρχουν δικηγόροι ναπαρασταθούν, αφού δεν πληρώνονται, ενώ αναγκάζονται να βάζουν από τηντσέπη τους το γραμμάτιο» είπε χαρακτηριστικά.Όπως υποστηρίζουν οι δικηγόροι, τα τελευταία χρόνια, έχει μειωθεί πολύη δικαστική ύλη στο Πρωτοδικείο, είτε λόγω της οικονομικής κρίσης,είτε γιατί πολλές διαδικασίες μεταφέρθηκαν στα Ειρηνοδικεία.Την ίδιαώρα ενισχύεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης. Και θέτουν το ερώτημα:
Γιατί να μην ενισχυθούν τα ήδη υπάρχοντα Ειρηνοδικεία; Γιατί προέκυψεη ανάγκη της σύστασης νέων Πρωτοδικείων;
Επίσης , ο Δ. Βερβεσός αποκάλυψε ότι ο γιατρός που βρίσκεται σταδικαστήρια της Ευελπίδων έχει προσληφθεί από τον ΔΣΑ, ενώ ο σύλλογοςείναι αυτός που με δικά του χρήματα αναβαθμίζει το Ίντερνετ στοΠρωτοδικείο, επισημαίνοντας ότι όλα αυτά θα έπρεπε να καλύπτονται απότην Πολιτεία.