Εκεί όπου οι υπόλοιποι Αθηναίοι βλέπουν ένα ακόμα κομμάτι του αφόρητου αστικού ιστού εκείνοι βρίσκουν την έμπνευση για δημιουργία. Προσπερνώντας τους τουρίστες που στέκονται για φωτογραφίες με φόντο διαφορετικά σημεία της πρωτεύουσας, προτιμούν να αποτυπώνουν τα τοπόσημα αυτά μέσω της ζωγραφικής. Σαν άλλοι flaneurs του 21ου αιώνα, στήνουν τα καβαλέτα με τα χρώματά τους στα σοκάκια, παίρνουν αγκαλιά τα μπλοκ τους στις πλατείες κι αφήνουν τις κρυμμένες γωνιές της πόλης να πάρουν σχήμα με μπογιές, κραγιόν και κάρβουνο. Είναι οι Urban Sketchers Athens, μια ομάδα επαγγελματιών και ερασιτεχνών του σχεδίου, που κάθε μήνα παίρνει τους δρόμους προκειμένου να αποτυπώσει στο χαρτί ή την ακουαρέλα εκείνες τις στιγμές της Αθήνας που οι περισσότεροι αγνοούμε ή έστω προσπερνάμε. «Ολα ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο. Ημασταν με τον Παναγιώτη, απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών, και ζωγραφίζαμε στο ίδιο στούντιο. Απέναντί μας ήταν ένα πάρκο και στα διαλείμματά μας ανεβαίναμε εκεί και σχεδιάζαμε για διασκέδαση, για χαλάρωση από τη ζωγραφική. Επειδή μας άρεσε όλο αυτό είπαμε να καλέσουμε και άλλους για να μεγαλώσει ο κύκλος και η παρέα. Είχα διαβάσει για το Urban Sketchers που λειτουργεί με ομάδες σε όλο τον κόσμο κι αφού δεν υπήρχε στην Αθήνα είπαμε πως θα το κάνουμε εμείς», αναφέρει ο Δημήτρης Κόκορης, συνδημιουργός της ομάδας μαζί με τον Παναγιώτη Γκρίτζο.
ΠΥΡΗΝΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK. Ακολουθώντας τα πρότυπα που είχαν θέσει οι εμπνευστές των Urban Sketchers, αμερικανικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που προωθεί την in situ καλλιτεχνική δημιουργία και έχει ομάδες σε όλο τον κόσμο, οι δύο νεαροί ζωγράφοι μαζί με τον φίλο τους Γιάννη Κουτουζή, ο οποίος ανέλαβε την φωτογραφική κάλυψη των δράσεων, έστησαν την αθηναϊκή κοινότητα. Πυρήνας της είναι η σελίδα στο Facebook όπου ανακοινώνονται οι τόποι των ραντεβού για σχεδίαση, μία με δύο Κυριακές μηνιαίως. Στο πρώτο κιόλας κάλεσμα την περσινή χρονιά ανταποκρίθηκαν 18 άτομα κι έκτοτε ο αριθμός των επίδοξων σχεδιαστών αυξάνεται διαρκώς. «Οι περισσότεροι κάνουν το χόμπι τους αλλά είναι καλοί γνώστες των υλικών και των αντικειμένων. Εχουν έρθει επί τούτου κι απ’ το εξωτερικό για να συμμετάσχουν ή στην πορεία μας ακολουθούν και τουρίστες», αναφέρει ο Δημήτρης. Το πρώτο ιδρυτικό ραντεβού της ομάδας δόθηκε στο Ζάππειο αλλά έκτοτε έχουν ακολουθήσει συναντήσεις στο Κουκάκι, τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το Γκάζι, το Θησείο, το Μοναστηράκι και την Ακρόπολη. Περιοχές ελεύθερες και προσβάσιμες για όλους. Το αγαπημένο σημείο ωστόσο είναι η Πλάκα που τους δίνει άφθονη τροφή για σκέψη και σχεδίαση. «Αναπαριστούμε ό,τι βλέπουμε εκείνη τη στιγμή μπροστά μας. Μπορεί να είναι μια κολόνα της ΔΕΗ, μια λάμπα, ένα αυτοκίνητο, ένα στενό, μια γαρδένια που να βγαίνει από ένα εγκαταλειμμένο κτίριο. Δεν κάνουμε πορτρέτο αλλά καταγραφή του μέρους και του τόπου και της ιστορίας που βγαίνει απ’ αυτά συνήθως», τονίζει ο εικαστικός.
Αν συναντήσει κάποιος την ομάδα να περιφέρεται στους δρόμους της Αθήνας, θα τους αναγνωρίσει απ’ τα υλικά για σχεδίαση που κουβαλάνε μαζί τους –sketch books, ακουαρέλες, μελάνια, κάρβουνα, μαρκαδοράκια, μολύβια και μπράσπενς –που τους επιτρέπουν να χρησιμοποιούν διαφορετικές τεχνοτροπίες για να εκφράζουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες. «Οταν κάποιος ζωγραφίζει μόνος του υπάρχει τρακ. Οταν υπάρχει μεγαλύτερη ομάδα, νιώθεις άνετα, οικεία, το απολαμβάνεις. Πολλές φορές μάς κοιτάνε οι άλλοι και δεν καταλαβαίνουμε τι βλέπουν περίεργο πάνω μας. Ακόμα και χωρίς μουσική, σιωπηλά, σχεδιάζουν και περνάνε καλά για τρεις ή τέσσερις ώρες κάθε φορά. Λένε όλοι πως τους αρέσει. Αλλωστε, εμείς δεν κρίνουμε κανέναν. Δεν έχει διδακτικό χαρακτήρα ή φροντιστηριακό η ομάδα μας. Ο καθένας κάνει ό,τι του αρέσει», υπογραμμίζει ο Δημήτρης.
Τα έργα που φτιάχνονται κάθε φορά οι δημιουργοί τα κρατούν στα sketch book τους ενώ κάποιοι τα ανταλλάσσουν ή τα χαρίζουν. Ολα πάντως δημοσιεύονται στη σελίδα της ομάδας στο Facebook φτιάχνοντας κατά κάποιο τρόπο έναν εικαστικό χάρτη του αθηναϊκού κέντρου πινελιά πινελιά. Στα σχέδια των εμπνευστών των Urban Sketchers Athens είναι να στήσουν στο μέλλον μια έκθεση με τα σχέδια απ’ τους περίπατους, δίνοντας το στίγμα της δράσης τους. Αλλωστε, είναι το μοναδικό παράρτημα που υπάρχει στην Ελλάδα. Μέχρι τότε ίσως έχουν πραγματοποιήσει και συνάντηση για σχέδιο σε κάποια ταράτσα της πόλης ή ακόμα και στην Πλατεία Ομονοίας, μέρη που θεωρούνται πρόκληση για τους εδώ Urban Sketchers.