Η άσκηση, ακόμα και για δέκα λεπτά την ημέρα, μπορεί πέρα από τη σωματική σας υγεία να βελτιώσει και την ψυχική, κάνοντάς σας πιο χαρούμενους. Αν ψάχνετε έναν παραπάνω λόγο –πέρα από την καλύτερη σωματική υγεία –για να ξεκινήσετε μιας μορφής γυμναστική, όπως τρέξιμο, αλλά και γυμναστήριο ή γιόγκα, η νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν θα σας δώσει την απάντηση: η καλύτερη ψυχική υγεία. Οπως έδειξε η έρευνα, ακόμα και μικρά διαστήματα άσκησης μπορούν να έχουν μεγάλη επίδραση στην ευτυχία του ανθρώπου που γυμνάζεται, σε σχέση με αυτούς που απέχουν.
Δείγμα μισού
εκατομμυρίου
Σίγουρα, η ιδέα ότι η γυμναστική μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση ενός ανθρώπου δεν είναι καινούργια, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που έχουν αισθανθεί καλύτερα έπειτα από μια προπόνηση ή μια επίσκεψη στο γυμναστήριο. Τα αποτελέσματα παλαιότερων μελετών είχαν δείξει ότι οι σωματικά ενεργοί άνθρωποι είχαν πολύ μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης κατάθλιψης και άγχους.
Ωστόσο, η μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν που δημοσιεύτηκε στην αμερικανική επιθεώρηση των «Μελετών της Ευτυχίας» επικεντρώθηκε στις σχέσεις μεταξύ ασκήσεων και ψυχολογικών προβλημάτων όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Και για να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα συνέκριναν και τα αποτελέσματα παλαιότερων μελετών για τις σχέσεις άσκησης και ευτυχίας, φτάνοντας το δείγμα στους 500.000 ανθρώπους, όλων των ηλικιών, καλύπτοντας ευρύ φάσμα εθνοτικών και κοινωνικοοικονομικών ομάδων. Μάλιστα δεν ήταν όλες οι έρευνες μόνο παρατηρητικές, δηλαδή οι επιστήμονες να κοιτάζουν απλώς τις προπονητικές συνήθειες των ατόμων που συμμετείχαν. Σε ορισμένες, το πείραμα περιελάμβανε ανθρώπους που δεν ασκούνταν καθόλου προηγουμένως, μετρώντας τα ποσοστά ευτυχίας πριν και μετά την άσκηση. Και για τους περισσότερους από αυτούς, οι ερευνητές του Μίσιγκαν διαπίστωσαν ότι η άσκηση συνδέθηκε στενά με την ευτυχία. «Καθεμία από τις μελέτες παρατήρησης έδειξε μια ευεργετική σχέση μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας και της ευτυχίας», τονίζει η καθηγήτρια Κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και μία από τους συγγραφείς της ανασκόπησης Γουέιγιουν Τσεν.
Ο τύπος άσκησης
δεν παίζει ρόλο
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο τύπος άσκησης δεν φαίνεται να έχει σημασία, καθώς κάποιοι από τους ανθρώπους που δήλωναν ευχαριστημένοι έτρεχαν, άλλοι πήγαιναν στο γυμναστήριο ή ακόμα μερικοί έκαναν γιόγκα. Οπως επισημαίνει στους «New York Times» η δρ Τσεν, η ποσότητα της άσκησης που απαιτείται για να επηρεάσει την ευτυχία θα μπορούσε να είναι αρκετά μικρή. Σε αρκετές μελέτες, οι άνθρωποι προπονήθηκαν μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα και δήλωσαν ότι αισθάνονταν πολύ πιο ευτυχισμένοι από αυτούς που δεν ασκούνταν ποτέ, ενώ σε άλλους αρκούσαν δέκα λεπτά σωματικής άσκησης ημερησίως για να αισθανθούν πιο χαρούμενοι. «Νομίζω ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η άσκηση μπορεί να συμβάλει στην ευτυχία», υπογραμμίζει η καθγήτρια.
Οσο περισσότερο
τόσο το καλύτερο
Η Γουέιγιουν Τσεν υπογράμμισε ότι η περισσότερη άσκηση θα μπορούσε να συμβάλει σε μεγαλύτερη ευτυχία. «Αν οι άνθρωποι ασκούνται τουλάχιστον 30 λεπτά στις περισσότερες ημέρες, που είναι η συνήθης αμερικανική και ευρωπαϊκή σύσταση για καλή υγεία, είναι 30% πιθανότερο να θεωρήσουν τους εαυτούς τους ευτυχείς από τους ανθρώπους που δεν πληρούσαν τις οδηγίες» αναφέρει. «Γνωρίζουμε ότι η άσκηση βελτιώνει την υγεία. Και η αίσθηση υγιεινής μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι» συμπληρώνει. Καταλήγοντας, η έρευνα επισημαίνει ότι η άσκηση θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τον εγκέφαλο του ασκουμένου, προωθώντας τη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων ή την πρόκληση αλλαγών στις χημικές ουσίες του εγκεφάλου, με τρόπους που συμβάλλουν στα θετικά συναισθήματα.