Ο συχωρεμένος αμερικανός ηθοποιός Τόνι Κέρτις, που γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου το 1925, είχε πρωταγωνιστήσει μαζί με τη Μέριλιν και τον Τζακ Λέμον στην αισθηματική κωμωδία «Some like it hot», αλλά μια ίδια τέτοια μέρα, πόσο πιο καυτό μπορεί να είναι ένα ματς;
Η ερώτηση είναι ρητορική. Πιο ζεματιστό δεν γίνεται!
Απλώς κάθε τελικός σε αυτό το συνηθισμένο και αναπόδραστο νταλαβέρι του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό θα είναι πιο καυτός από τον προηγούμενο, πολλώ δε μάλλον όταν η σειρά θα φτάσει στην κορύφωσή της και το τρόπαιο θα τους κλείνει το μάτι…
Αρχής γιγνομένης από αύριο (19.00) στο ΟΑΚΑ και όσο τραβήξει αυτό το γαϊτανάκι που θα στέψει τον πρωταθλητή της περιόδου 2017-18 και συν τοις άλλοις θα σηματοδοτήσει και τις εξελίξεις ένθεν και ένθεν, οι Αιώνιοι μπλέκουν σε νέες περιπέτειες και γαία πυρί μειχθήτω!
Είναι τέτοιος ο εκ γενετής συγκρουσιακός χαρακτήρας τους, έχουν κιόλας τόση χρεία ενός τίτλου ώστε η σειρά των τελικών που βρίσκεται στο στάδιο της τροχοδρόμησης να λογίζεται εκ προοιμίου ως μία από τις εξ ορισμού κρισιμότερες στα χρονικά…
Αμφότεροι έχουν κάμποσα ανοικτά ζητήματα τα οποία προφανώς οι νικητές θα αντιμετωπίσουν με καλή διάθεση, όσο για τους άλλους, «vae victis», όπως είπε και ο Βρέννος, απευθυνόμενους προς τους Ρωμαίους το 390 προ Χριστού!
Ουαί τοις ηττημένοις!
Οντως οι φετινοί τελικοί δεν μοιάζουν με τους προηγούμενους, διότι φέρνουν αντιμέτωπες δυο ομάδες που βλέπουν την κούπα όχι απλώς ως λάφυρο, αλλά ως την απαραίτητη κολυμβήθρα του Σιλωάμ στην οποία καλούνται να βουτήξουν για να εξαγνιστούν από τις αμαρτίες τους!
Αμφότεροι κυριεύονται από μια μπασκετική λίμπιντο την οποία προκαλεί το σύνδρομο της στέρησης από το οποίο προσβλήθηκαν ξαφνικά: για πρώτη φορά έπειτα από 14 χρόνια μπήκε ο Ιούνιος, γεμίζουν οι παραλίες, πέφτει σιγά σιγά η αυλαία και όλως περιέργως οι Πράσινοι και οι Κόκκινοι εμφανίζονται με άδεια χέρια!
Τελευταία ευκαιρία
Εχουν ξεμείνει στον άσο και γι’ αυτό καρτεράνε με ανυπομονησία τους τελικούς και λυσσάνε για την κατάκτηση του τίτλου που θα εκτοξεύσει τους νικητές στον έβδομο ουρανό και θα ρίξει τους ηττημένους στα Τάρταρα!
Αυτό το… κοσμοϊστορικό γεγονός έχει να συμβεί από το 2004, όταν και οι δυο ένιωθαν τις φιλοδοξίες τους να συρρικνώνονται και συν τοις άλλοις βρίσκονταν στριμωγμένοι οι μεν στα Πατήσια, οι δε στον Κορυδαλλό.
Τότε κυπελλούχος Ελλάδος είχε αναδειχθεί ο Αρης, που νίκησε τον Ολυμπιακό στον μακρόσυρτο τελικό του φάιναλ φορ στη Λαμία, ενώ αμφότεροι οι Αιώνιοι απέτυχαν στην Ευρωλίγκα και εναπέθεσαν τη λύτρωσή τους στο πρωτάθλημα, το οποίο κατέκτησε ο Παναθηναϊκός αποκλείοντας τους Πειραιώτες με sweep στον πρώτο γύρο!
Το τζάμπολ των φετινών τελικών τους βρίσκει να έχουν αστοχήσει στα προηγούμενα σημαδέματά τους και να τους αντιμετωπίζουν ως την τελευταία ευκαιρία να σώσουν τη χρονιά τα προσχήματα και την ψυχή τους: προϊούσης της σεζόν ένιωσαν τον πόνο τόσο στο Κύπελλο από την ΑΕΚ που έριξε στο κανναβάτσο τον μεν Παναθηναϊκό στον ημιτελικό, τον δε Ολυμπιακό στον τελικό, όσο και στην Ευρωλίγκα στην οποία –σε πείσμα του πλεονεκτήματος έδρας τους –μέριασαν για να διαβούν προς Βελιγράδι μεριά η Ρεάλ Μαδρίτης και η Ζαλγκίρις Κάουνας, χωρίς καν να καταφέρουν να ξαναφέρουν πίσω τις σειρές.
Τέτοιο συσσωρευμένο λιμό και τόση μαζεμένη λειψυδρία οι Αιώνιοι έχουν νιώσει στο πετσί τους άλλες δυο φορές στη σύγχρονη ιστορία τους και πάντως μετά την παλιγγενεσία τους: το 2004 και το 1998, όταν η πηγή είχε νερό μονάχα για τον Παναθηναϊκό, μάλιστα ο Ολυμπιακός δεν έφτασε καν κοντά στη γούρνα και είδε αντ’ αυτού το Μαρούσι και τον ΠΑΟΚ να κουβαλάνε τις στάμνες τους ως φιναλίστ του πρωταθλήματος.
Η μέρα της μαρμότας
Του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού τι να τους πουν άραγε οι Σέλτικς με τους Λέικερς και οι Γουόριορς με τους Καβαλίερς: Οι μεν έχουν αναμετρηθεί σε 12 σειρές τελικών του ΝΒΑ, οι δε αναζωπύρωσαν από σήμερα τα ξημερώματα το τέταρτο δικό τους αλισβερίσι, αλλά το έργο θα παιχθεί στην ελληνική σκηνή για 18η φορά και για 13η απανωτή!
Αυτός είναι πράγματι ο ορισμός του déjà vu…
Από καταβολής του ισχύοντος συστήματος των τελικών (στις τρεις νίκες), τη σεζόν 1992-93, δεν υπήρξε ούτε μια σειρά από την οποία να απουσίασε ένας από τους δυο και μονάχα οκτώ φορές, επί συνόλου 26 ζευγαριών, μια ομάδα κατάφερε να μπει σφήνα ανάμεσά τους και να τους χαλάσει τη ζαχαρένια του ανταμώματος: το 1994 (Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ), το 1997 (Ολυμπιακός – ΑΕΚ), το 1998 (Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ), το 2000 (Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ), το 2002 (ΑΕΚ – Ολυμπιακός), το 2003 (Παναθηναϊκός – ΑΕΚ), το 2004 (Παναθηναϊκός – Μαρούσι) και το 2005 (Παναθηναϊκός – ΑΕΚ).
Σε αυτά τα προηγούμενα 17 συναπαντήματά τους σε σειρές τελικών, ο Παναθηναϊκός πλειοδοτεί με 11 τίτλους έναντι 6 του Ολυμπιακού, έχοντας τη μερίδα του λέοντος στις νίκες με 41-33 σε 74 αγώνες, συμπεριλαμβανομένων τριών μηδενισμών.
Σε αυτές τις καινούργιες παρτίδες, ο Παναθηναϊκός παίζει με τα λευκά πιόνια, καθώς έπειτα από τρεις σεζόν έχει το πλεονέκτημα έδρας πάνω στο οποίο έκτισε κιόλας τον περιλάλητο νόμο του ΟΑΚΑ, έχοντας να επιδείξει 53 νίκες σε 66 αγώνες κόντρα στον Ολυμπιακό από το 1995 και εντεύθεν.
Εκπληκτικό αήττητο
Συν τοις άλλοις ο Παναθηναϊκός κραδαίνει ως πύρινη ρομφαία ενόψει των τελικών το αήττητο σερί του στο φετινό πρωτάθλημα, στο οποίο έχει σημειώσει 31 νίκες σε ισάριθμους αγώνες, ισοφαρίζοντας το αντίστοιχο ρεκόρ του Ολυμπιακού την περίοδο 2010-11. Τότε το κόκκινο σερί είχε διακοπεί από τον Παναθηναϊκό στις 26 Μαΐου του 2011 στον πρώτο τελικό στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (σκορ 70-75), με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Διαμαντίδη ο οποίος «έγραψε» 21 πόντους, 5 ριμπάουντ, 9 ασίστ και 3 κλεψίματα.