Είναι η τόρευση του μύθου. Η αντίληψη ότι δεν υπάρχει πιο πάνω, η αυτογνωσία ότι ήρθε η ώρα της αποχώρησης στον κολοφώνα της δόξας.

Ο Ζινεντίν Ζιντάν χειρίζεται τη σμίλη της δόξας με την ίδια μαεστρία που χειριζόταν κάποτε την μπάλα με τα πόδια.

Δεν ήταν ποτέ ακόρεστος, ποτέ δεν ζαλίστηκε από τα ύψη και η Ιστορία τον αντάμειψε. Εφυγε από τη Ρεάλ το 2006 όντας στην κορυφή. Κρέμασε τα παπούτσια του λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 9 Ιουλίου, παίρνοντας κόκκινη κάρτα στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου για την περίφημη πια κεφαλιά του στο στήθος του προκλητικού Μάρκο Ματεράτσι.

Για μήνες όλος ο κόσμος αναρωτιόνταν τι του είπε ο ιταλός αμυντικός. Και ο μύθος μεγάλωνε.

Ο Ζιντάν επανήλθε από άλλο πόστο. Εγραψε ξανά Ιστορία κατακτώντας τρία συνεχόμενα Τσάμπιονς Λιγκ ως προπονητής της Ρεάλ. Πέντε ημέρες μετά τον θρίαμβο του Κιέβου, ο Ζιζού έπιασε ξανά τη σμίλη και άφησε κληρονομιά ένα έργο σπάνιας ομορφιάς.

«Πιστεύω πως είναι η στιγμή για μένα και τον σύλλογο να παραιτηθώ. Είναι περίεργη η στιγμή για να το κάνω, αλλά πολύ σημαντική επίσης. Πρέπει να το κάνω αυτό για όλους».

Φεύγει ανίκητος στο Τσάμπιονς Λιγκ, με 9 τρόπαια σε 878 ημέρες, δεύτερος στην κατάκτηση τίτλων, πίσω μόνο από τα 14 του Μιγκέλ Μουνιόθ.

Γιατί φεύγει; Ξεκάθαρη απάντηση δεν έδωσε, ούτε είπε πότε το αποφάσισε. Αφησε όμως να εννοηθεί πως βλέπει πια ξεκάθαρα τον κατήφορο και θέλει να τον αποφύγει.

«Είμαι νικητής, δεν μου αρέσει να χάνω και όταν έχω την αίσθηση πως δεν πρόκειται να νικήσω πρέπει να κάνω την αλλαγή. Μετά από τρία χρόνια οι παίκτες χρειάζονται νέο λόγο, νέα μεθοδολογία στη δουλειά. Αγαπώ αυτόν σύλλογο αλλά πρέπει να αλλάξουμε».

Μιλούσε ήρεμα, όπως πάντα. Οπως στις 4 Ιανουαρίου 2016, όταν παρουσιάστηκε ως αντικαταστάτης του Ράφα Μπενίτεθ. «Ηρεμήστε, όλα θα είναι μια χαρά», έλεγε τότε. Και κράτησε τον λόγο του.

Βαρύ φορτίο

Ο Πέρεθ ήταν αυτός που έφερε τον Ζιζού στο Σαντιάγο Μπερναμπέου το 2001 κλέβοντας το πολυτιμότερο πετράδι της Γιουβέντους της εποχής του αείμνηστου Τζιάνι Ανιέλι. Ηταν αυτός που τον ρώτησε εκείνο τον Ιανουάριο του 2016 «είσαι έτοιμος να αναλάβεις;» και πήρε καταφατική απάντηση. Αυτή τη φορά δεν προσπάθησε να τον πείσει να αλλάξει απόφαση. Ηξερε από πριν την απάντηση. Ο Ζιντάν είχε δηλώσει στις 30 Μαρτίου πως δεν πρόκειται να φύγει από τη Ρεάλ, στέλνοντας μήνυμα στον Πέρεθ να μην διαπραγματευτεί για τον αντικαταστάτη του. Και τώρα; Ο σχεδιασμός της επόμενης ομάδας βρίσκεται στον αέρα από τη στιγμή που δεν υπάρχει προπονητής. Βενγκέρ, Ποτσετίνο, Λεβ; Ο Πέρεθ θα ρίξει τη ζαριά και θα κλείσει τα μάτια ευχόμενος να μην φέρει ντόρτια.

Εκτός του Πέρεθ ο Ζιντάν ενημέρωσε και τον αρχηγό της ομάδας Σέρχιο Ράμος, μέσω του οποίου έστειλε μήνυμα στους υπόλοιπους παίκτες πολλοί εκ των οποίων έμειναν ενεοί.

«Boss, ως παίκτης και τώρα ως προπονητής έφευγες πάντα στην κορυφή. Ευχαριστώ για τα δυόμισι χρόνια ποδοσφαίρου, σκληρής δουλειάς, ζεστασιάς και φιλίας. Φεύγεις αλλά η κληρονομιά σου θα παραμείνει για πάντα. Είναι μία από τις πιο επιτυχημένες περιόδους στην ιστορία της αγαπημένης μας Ρεάλ Μαδρίτης», ήταν το αποχαιρετιστήριο μήνυμα του Σέρχιο Ράμος στο «αφεντικό» του.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο πληροφορήθηκε την αποχώρηση του Ζιντάν στη Μαρμπέγια όπου ξεκουράζεται πριν ενσωματωθεί στην Εθνική Πορτογαλίας. Σύμφωνα με τη «Μάρκα» η είδηση τον ταρακούνησε:«Μόνο υπερηφάνεια νιώθω που ήμουν παίκτης σου. Μίστερ, σε ευχαριστώ για όλα», έγραψε στα social media. Ο Ζιζού ρωτήθηκε αν τα τερτίπια του CR7 μετά τον τελικό του Κιέβου επηρέασαν την απόφασή του. «Δεν έχει καμία σχέση», απάντησε.

«Σαν βόμβα»

Οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το ρεπορτάζ της Ρεάλ ανέφεραν πως η είδηση έπεσε σαν βόμβα στα αποδυτήρια.

Αρθρο της «Μάρκα» που υπογράφει ο Χουάν Ιγκνάθιο Γκαρθία-Οτσόα χαρακτηρίζει «τραγωδία» την αποχώρηση του Ζιζού.

«Ο καλύτερος προπονητής στην ιστορία της Ρεάλ, ο άνθρωπος που επανέφερε τη δόξα του 20ού αιώνα στην κορυφαία ομάδα με τρία συνεχόμενα Τσάμπιονς Λιγκ. Μαζί με τον Ντι Στέφανο και τον Κριστιάνο Ρονάλντο είναι από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία της Ρεάλ».

Ερωτηθείς ποιες ήταν οι καλύτερες και οι χειρότερες στιγμές του, ο Ζιντάν στάθηκε ιδιαίτερα στην ημέρα που πήγε στη Ρεάλ ως παίκτης το 2001. Ως προπονητής ξεχώρισε την περυσινή κατάκτηση του τίτλου στη Λα Λίγκα, αιφνιδιάζοντας το ακροατήριο που περίμενε να αναφερθεί στο Τσάμπιονς Λιγκ. Και ως χειρότερη τον αποκλεισμό από το Κύπελλο από τη Λεγκανές τον Ιανουάριο. Ο Ζιζού κατέκτησε όλα τα τρόπαια εκτός του…Κυπέλλου.

Ο Ζιντάν φεύγει από τη Ρεάλ αλλά αφήνει ανοιχτή πίσω του την πόρτα. «Εις το επανιδείν», είπε στους δημοσιογράφους.

«Πήρε την καλύτερη απόφαση»

Ο Ζιντάν μοιάζει να λειτουργεί ως Νέμεση των προπονητών που έφυγαν έπειτα από μεγάλες επιτυχίες. Του Γιουπ Χάινκες που απολύθηκε λίγες ημέρες μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, το 1998. Του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε που απολύθηκε το 2003 σχεδόν αμέσως μετά την κατάκτηση του τίτλου στη Λα Λίγκα κι ενώ προηγουμένως είχε κατακτήσει δύο Τσάμπιονς Λιγκ, το 2000 και το 2002.

Του Φάμπιο Καπέλο, που απολύθηκε το 2007, επίσης μετά την κατάκτηση του τίτλου.

Μιλώντας στο Sky Sport ο ιταλός προπονητής είπε πως ο Ζιντάν πήρε την καλύτερη απόφαση. «Ηξερε πως αν δεν κατακτούσε το Τσάμπιονς Λιγκ θα απολυόταν. Το ήξερε εδώ και τρεις μήνες».

Το σφιγμένο πρόσωπο του Φλορεντίνο Πέρεθ, ο τρόπος που τοποθετούσε τα χέρια του σαν να προσευχόταν, οι ματιές που έριχνε στον Ζιζού, αποκάλυπταν έναν άνθρωπο γεμάτο απελπισία. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε δει κανείς τον πιο ισχυρό άνθρωπο του μεγαλύτερου συλλόγου σε τόσο αδύναμη θέση.