Βασικός μέτοχος της Attica Bank και μάλιστα με αυξημένο ποσοστό, μετά και τη συμμετοχή του στην αύξηση κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μαΐου, παραμένει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) την ίδια ώρα που θεσμοί και ΕΚΤ έχουν προ πολλού εκφράσει τη θέση τους ότι η τράπεζα πρέπει να απομακρυνθεί από τον ιδιότυπο δημόσιο χαρακτήρα που έχει.
Η αδυναμία να συγκεντρώσει η διοίκηση της τράπεζας το απαιτούμενο επενδυτικό ενδιαφέρον στη διάρκεια της τελευταίας αύξησης κεφαλαίου, η οποία καλύφθηκε μόλις κατά 44,9% –δηλαδή καλύφθηκαν τα 88,8 εκατ. ευρώ από τα 198 που ήταν ο στόχος –όσο και η εναγώνια αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή ο οποίος ακόμα δεν έχει βρεθεί οδήγησαν στην αύξηση της συμμετοχής του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας. Πρόκειται για περαιτέρω αύξηση της συμμετοχής του ασφαλιστικού φορέα παρ’ ότι η διοίκηση της τράπεζας είχε δηλώσει ότι έβλεπε θετικά την όποια μείωση της συμμετοχής φορέων του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας και τη στήριξη νέων εν δυνάμει ιδιωτών επενδυτών μετόχων.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η συμμετοχή ενός ασφαλιστικού ταμείου στο μετοχικό κεφαλαίο μιας τράπεζας δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο, ωστόσο το μέγεθος της έκθεσης και μάλιστα στο μετοχικό κεφάλαιο μιας μικρής τράπεζας όπως η Αττικής την ίδια στιγμή που οι επενδυτές παραμένουν διστακτικοί προβληματίζει και δημιουργεί υποψίες για συγκαλυμμένες κρατικές παρεμβάσεις. Τραπεζικοί κύκλοι ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι η τράπεζα βρίσκεται ούτως ή άλλως στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών εποπτικών Αρχών και δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο στον βαθμό που δεν βρεθεί στρατηγικός επενδυτής να εμπλακεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με συμμετοχή του στο μετοχικό της κεφάλαιο.
Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της διοίκησης της Attica Bank, μετά και την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μαΐου επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου επί μετοχών της τράπεζας που κατέχουν οι μέτοχοι, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) κατέχει πλέον 66,89% έναντι ποσοστού 50,64% που κατείχε πριν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΤΜΕΔΕ) έχει πλέον ποσοστό 11,78% από 5,63% πριν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ενώ το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Προσωπικού Ιονικής – Λαϊκής Τράπεζας και Άλλων Τραπεζών (ΤΑΠΙΛΤ) μείωσε το ποσοστό του σε 2,83% από 7,91%. Με απλά λόγια, σήμερα η τράπεζα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η τράπεζα των ασφαλιστικών ταμείων, ωστόσο δανειστές και ΕΚΤ φέρεται να πιέζουν για την απεμπλοκή του ΕΦΚΑ και μάλιστα άμεσα.