Αποφασισμένη να επιβάλει 20ετή εποπτεία στην Ελλάδα, με επιπρόσθετους ελέγχους κάθε πέντε χρόνια στις δεσμεύσεις που θα αναληφθούν, φέρεται η Γερμανία προκειμένου να συναινέσει στο νέο πακέτο διευθέτησης του χρέους, ενώ δεν καίγεται πλέον για την ενεργοποίηση του ελληνικού προγράμματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η διαμάχη Βερολίνου – ΔΝΤ καθόλου δεν σημαίνει ότι το ΔΝΤ δεν θα έχει ρόλο στην επόμενη μέρα για την Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος του ESM τον Αύγουστο.
«Τα κεφάλαια του Ταμείου είναι λίγα, μόλις 1,6 δισ. ευρώ, και δεν χρειάζονται όταν υπάρχουν τόσα αδιάθετα κεφάλαια από τον ESM» εξηγεί στα «ΝΕΑ» ευρωπαϊκή πηγή, σπεύδοντας όμως να συμπληρώσει ότι «ο ρόλος του Ταμείου ήταν και μπορεί να παραμείνει εποικοδομητικός».

Μετά τη βόμβα του Ολαφ Σολτς στο τελευταίο Eurogroup, όπου η Γερμανία έβαλε τον πήχη των επεκτάσεων των δανείων του EFSF σε μόλις τρία χρόνια, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει επέλθει σύγκλιση σε ορίζοντα που κινείται γύρω στα 5-6 έτη, αλλά δεν φτάνει τη δεκαετία, την οποία ζητούσαν η Κομισιόν, η Γαλλία και η Ιταλία. Ο τελευταίος (;) γύρος διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ αναμένεται στο σημερινό Washington Group, στο περιθώριο της Συνόδου του G7 στον Καναδά με τη συμμετοχή της Κριστίν Λαγκάρντ.

Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες, οι διεργασίες είναι πυρετώδεις. Την ερχόμενη Πέμπτη, στη συνεδρίαση του EWG, αναμένεται να παρουσιαστούν οι μελέτες βιωσιμότητας χρέους που θα έχουν ολοκληρώσει στο μεταξύ Κομισιόν και ESM. Στις 21 Ιουνίου, εξακολουθεί να επιδιώκεται πολιτική συμφωνία για όλα, αλλά, όπως αναφέρει αρμόδια πηγή, η απόφαση της Κομισιόν στην οποία θα αποκρυσταλλώνεται πλήρως το τοπίο της μεταμνημονιακής εποπτείας θα εκδοθεί τον Ιούλιο.