Σε φάση συνεχούς προεκλογικής αντιπαράθεσης, έστω και εκ του μακρόθεν, με την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων και απόψεων για μια σειρά ζητημάτων της ελληνικής οικονομίας βρίσκονται πλέον ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι δυο πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους και στην 26η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), έστω κι αν μίλησαν σε διαφορετική ώρα, αναδεικνύοντας τη διαφορετική τους φιλοσοφία και στον τομέα του τουρισμού, ο οποίος φέτος, όπως παραδέχθηκαν αμφότεροι, θα σπάσει κάθε ρεκόρ και θα ξεπεράσει τα 32 εκατ. τουρίστες.
ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΑΦΗΓΗΜΑ. Ο Πρωθυπουργός αξιοποίησε άλλο ένα βήμα, ενώπιον των παραγόντων της οικονομίας, για να προβάλει το αφήγημά του που στηρίζεται στην έξοδο από τα Μνημόνια, ενώ ανέφερε ότι σε λιγότερο από έναν μήνα από σήμερα θα έχουν ολοκληρωθεί οι τελευταίες εκκρεμότητες της 4ης αξιολόγησης και άρα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το 3ο και τελευταίο πρόγραμμα. «Ολοι εργαζόμαστε επισταμένως για αυτόν τον σκοπό και στα μέσα του Ιουνίου θα είναι έτοιμο το τελευταίο νομοσχέδιο για την ψήφιση και των τελευταίων προαπαιτουμένων» ανέφερε, προσθέτοντας ότι παράλληλα θα ολοκληρώνονται και «οι διεργασίες για οριστικές αποφάσεις που αφορούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».
Ο Πρωθυπουργός αναμένει, όπως υποστήριξε, μια συμφωνία «ικανή να πείσει τις αγορές και τη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά και με αξιώσεις στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Και κυρίως μια συμφωνία αντάξια των προσπαθειών του ελληνικού λαού έπειτα από οκτώ χρόνια επώδυνης προσαρμογής».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, εξάλλου, στις εξελίξεις στην Ιταλία, λέγοντας ότι επιβάλλεται από τη κρισιμότητα των στιγμών για το ευρώ και για όλο το ευρωπαϊκό εγχείρημα, δεδομένων και των πρόσφατων αναταράξεων από τη πολιτική κρίση στην γειτονική χώρα, να δοθεί μια λύση που θα κατοχυρώνει την εμπιστοσύνη των αγορών απέναντι στην ελληνική οικονομία.

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΟΡΩΝ. Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε την επανεξέταση του τέλους διανυκτέρευσης, με στόχο την κατάργηση και μείωση συνολικά των φόρων διαμονής στα τουριστικά καταλύματα, ενώ ανέφερε ότι προτεραιότητα στο πρόγραμμα της ΝΔ αποτελεί η άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και επανέλαβε τη δέσμευσή του για μείωση του φόρου των επιχειρήσεων κατά 20%, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα στα δύο πρώτα χρόνια και μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5%.
Ακόμη, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι θα πρέπει να θεσπιστούν φορολογικά κίνητρα για δεύτερη κατοικία ευρωπαίων πολιτών στην Ελλάδα, ενώ εξήρε, όπως και ο Πρωθυπουργός, τους παράγοντες του τουρισμού, αν και ο ίδιος είπε ότι οι σημαντικές βελτιώσεις στον τομέα αυτό οφείλονται κυρίως στις κινήσεις του κλάδου και τη γεωπολιτική συγκυρία και πολύ λιγότερο στις κυβερνητικές κινήσεις.