Ο δολοφόνος 11 ανθρώπων, Δημήτρης Κουφοντίνας, είναι καταδικασμένος σε 11 φορές ισόβια κάθειρξη για τα εγκλήματά του (για τα εγκλήματά του, όχι για τις πολιτικές απόψεις του). Εκτίει την ποινή του στον Κορυδαλλό και, στο μεταξύ, γράφει και εκδίδει βιβλία, μερικές φορές δίνει και συνεντεύξεις ή μιλά μέσω σκάιπ σε πανεπιστημιακά αμφιθέατρα, επιβραβεύεται δηλαδή για τη δολοφονική του δράση επειδή την υποκίνησαν οι ιδέες του.
Ο ιδεολόγος αυτός που, κινούμενος από «το ιδεώδες του υπέρ του ανθρώπου» (κατά τη διατύπωση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ), δολοφονώντας κατά συρροή, επιδίωκε να καταστρέψει το αστικό σύστημα, να ανατρέψει τη δημοκρατία και τους κανόνες της, εγκαθιδρύοντας στη θέση της ένα κομμουνιστικού τύπου καθεστώς, που προφανώς θα επιβαλλόταν με το αίμα (πώς αλλιώς;) και θα ήταν μοναδικό στον κόσμο, άρα περίκλειστο, κατά συνέπεια με δυστυχισμένους και ντρεσαρισμένους υπηκόους (πλην όσων προνομιούχων εκπροσωπούσαν την κρατική νομενκλατούρα, όπως δίδαξαν τα καθεστωτικά παραδείγματα των κομμουνιστικών κρατών), διεκδίκησε παρ’ όλα αυτά από τη δημοκρατία την επιείκεια και τον ανθρωπισμό που εκείνος δεν επέδειξε απέναντι στα θύματά του. Ζήτησε, δηλαδή, ολιγοήμερη άδεια, για να συναντήσει τους ανθρώπους του και να επισκεφτεί το σπίτι του. Η πολιτεία, παρά τις αντιδράσεις, του έδωσε δύο άδειες. Ο Κουφοντίνας, μάλιστα, τις έλαβε και, με τη βοήθεια των ΜΜΕ και φιλικών προς τις ιδέες του «ακτιβιστών», αποδέχτηκε τη μετατροπή τους σε τηλεοπτικό γεγονός, με τον ίδιο σε ρόλο σελέμπριτι της κουλτούρας του τρόμου και των ιδεολογιών της «αστικής ανατροπής».
Τι άλλαξε και δεν δόθηκε τρίτη τακτική άδεια στον Κουφοντίνα; Ο ισοβίτης κάνει λόγο για εισαγγελικό βέτο. Προφανώς και είναι ισχυρή μια τέτοια επιφύλαξη από τη στιγμή που η Δικαιοσύνη έχει και έναν παιδαγωγικό ρόλο –και πάντα η πιθανότητα ηρωοποίησης ενός τρομοκράτη στο όνομα της δημοκρατικής επιείκειας την αφορά. Σε κείμενο με το οποίο ανακοινώνει ότι θα αρχίσει απεργία πείνας (κάτι που έχει ξανακάνει στο παρελθόν) ισχυρίζεται ότι του ζητούν να «υποβάλει δήλωση μετανοίας» με την οποία θα αποκηρύσσει την προσωπική του διαδρομή. Η προσωπική του διαδρομή είναι σπαρμένη με πτώματα και η μετάνοια για τη δολοφονική δράση οποιουδήποτε εκφράζεται στα δικαστήρια.
Τα υπόλοιπα, όντως, αφορούν αυτό που η συνήγορός του αποκάλεσε στην πρώτη άδεια «κανονικότητα»: τον σεβασμό στον νόμο, στους κανόνες, στους φορείς που τους εφαρμόζουν. Κανονικότητα α λα καρτ δεν υπάρχει, ούτε όταν αποφασίζουν ευνοϊκά οι φορείς μόνο τότε είναι καλοί. Τα υπόλοιπα, οι πολιτικές του απόψεις, η γνώμη του για την κυβέρνηση, η γνώμη του για τη Δικαιοσύνη είναι προσωπικά ζητήματα του ισοβίτη. Διέπραξε εγκλήματα –και έχει τιμωρηθεί γι’ αυτά.
Ας έχει υπόψη, πάντως, ότι όσο ανεκτική και αν είναι μια δημοκρατία, θα ήταν αυτοκτονικό να επιτρέπει στους εχθρούς της στο όνομα της επιείκειας να την προσβάλλουν και να την υπονομεύουν.
ΥΓ. Ομοιος ομοίω αεί πελάζει. Ο Τζανακόπουλος εκφράζει τον Τσίπρα. Δικαιολογώντας τις χυδαιότητες του Καμμένου, αποδεικνύει ότι το ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πορεύεται χέρι χέρι. Τα υπόλοιπα, περί σοσιαλδημοκρατίας, είναι το δόλωμα των κυνικών της εξουσίας. Για όσους τσιμπάνε ακόμα.