Στο εσωτερικό της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ έχει πλέον μεταφερθεί η «μάχη του Μακεδονικού», καθώς τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια ανεβαίνουν καθημερινά οι τόνοι ενόψει της πιθανής συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Καθώς όλες οι πλευρές αναμένουν την τηλεφωνική συνομιλία των δύο Πρωθυπουργών, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, ώστε να φανούν τα επόμενα βήματα, έχουν διαμορφωθεί δύο στρατόπεδα σε κάθε πλευρά.
Στα Σκόπια, ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ διατράνωσε ότι δεν θα αποδεχθεί την εφαρμογή της νέας ονομασίας στο εσωτερικό της χώρας. Εναντιώθηκε επομένως στη ρήτρα του erga omnes, η οποία θα απαιτήσει την αναθεώρηση του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την κυοφορούμενη λύση ως λύση «προσωπικής συμφωνίας» των Τσίπρα και Ζάεφ η οποία δεν απολαμβάνει συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας του. Υπενθυμίζεται ότι μία ημέρα νωρίτερα, κατά τον απολογισμό του πρώτου έτους της θητείας της κυβέρνησης, ο Ζάεφ είχε εμφανιστεί αισιόδοξος, καθώς ποτέ τα Σκόπια και η Αθήνα δεν είχαν βρεθεί εγγύτερα σε συμφωνία, ενώ προσέθεσε ότι έχει διασφαλιστεί η διατήρηση της «μακεδονικής ταυτότητας» και της «μακεδονικής γλώσσας». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ακόμη δεν έχει υπάρξει τελική συμφωνία.
Ο Ιβανόφ δέχθηκε χθες το απόγευμα στο γραφείο του τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος τον ενημέρωσε για όλες τις εξελίξεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που είχε τις προηγούμενες ημέρες με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, πρώτα στη Νέα Υόρκη υπό τον Μάθιου Νίμιτς και κατόπιν στις Βρυξέλλες (διμερώς). Μετά τη συνάντηση αυτή ο Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι «για αυτό το εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα που αφορά τη διαφορά επί της ονομασίας, ένα ζήτημα που μας κρατά καθηλωμένους και εμποδίζει το μέλλον μας επί πολλά χρόνια, απαιτείται ηγεσία και η υψηλότερη δυνατή υπευθυνότητα από όλους τους πολιτικούς παράγοντες. Αν βρούμε ένα τρόπο», πρόσθεσε απευθυνόμενος έμμεσα και στον πρόεδρο Ιβάνοφ, «να κλείσουμε αυτό το πρόβλημα διατηρώντας την ταυτότητα και την αξιοπρέπειά μας, θα βρεθούμε όλοι μαζί στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».
Στο ελληνικό πολιτικό τοπίο, το Μέγαρο Μαξίμου και η ΝΔ διασταυρώνουν τα πολιτικά ξίφη τους γύρω από τη μέθοδο που η κυβέρνηση φαίνεται ότι ακολουθεί με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας αλλά και εξαιτίας της συνεχιζόμενης κάθετης διαφοροποίησης των ΑΝΕΛ και του προέδρου της και υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου σχετικά με τη χρήση του όρου «Μακεδονία». Το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει σε κάθε ευκαιρία να τηρήσει χαμηλούς τόνους πριν από τη συνομιλία Τσίπρα – Ζάεφ και μία προσεχή συνάντησή τους. Εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον, αυτή η προσεκτική στάση αντιδιαστέλλεται με την πιο αισιόδοξη οπτική του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά σύμφωνα με αρμόδιες πηγές δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού ορισμένα κρίσιμα ζητήματα απομένουν να διευθετηθούν και ο Ζάεφ επιδιώκει να διασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.
ΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ. Ενόψει και των συλλαλητηρίων για την «ελληνικότητα της Μακεδονίας» που αναμένεται να πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα σε αρκετές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, η ΝΔ έθεσε μία σειρά ερωτημάτων προς την κυβέρνηση με έμφαση στο αν ο Τσίπρας έχει αποδεχθεί την αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσας» και «μακεδονικής ταυτότητας», αν έχει υπαναχωρήσει από το erga omnes και αν έχει δεσμευθεί σε ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ πριν την απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών από το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας. Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν ότι μία συμφωνία θα πρέπει να έχει ισχύ έναντι όλων, κάτι που θα κατοχυρώνεται με συνταγματική αναθεώρηση.