Αλλάζει και πάλι το πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία. Σε μια κίνηση της τελευταίας στιγμής, τα δύο λαϊκιστικά κόμματα που είχαν έρθει πρώτα στις εκλογές της 4ης Μαρτίου συμφώνησαν στον σχηματισμό κυβέρνησης, που ορκίζεται σήμερα το απόγευμα. Απομακρύνεται έτσι το σενάριο των πρόωρων εκλογών, με την ελπίδα να ηρεμήσουν και οι αγορές.
Ο Πάολο Σαβόνα, ο 81χρονος ευρωσκεπτικιστής οικονομολόγος που προοριζόταν για το υπουργείο Οικονομικών και συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση του προέδρου της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, αναλαμβάνει το υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων –μια κίνηση του Κινήματος Πέντε Αστέρων και της Λέγκας που μοιάζει με τρολάρισμα προς την ηγεσία της ΕΕ.
Ομως και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ προχώρησε σε σκληρές δηλώσεις, προς μεγάλη έκπληξη των αναλυτών που πριν από λίγες ημέρες τον θυμούνται να «μαλώνει» τον επίτροπο Ετινγκερ, που είχε πει ότι θα πρέπει οι Ιταλοί να μην ξαναψηφίσουν λαϊκιστικά κόμματα. Ο Γιούνκερ δήλωσε «βαθιά ερωτευμένος» με την «bella Italia», πρόσθεσε όμως ότι δεν μπορεί να δεχθεί πως όλα τα προβλήματα της χώρας θα πρέπει να αποδίδονται στην ΕΕ ή στην Κομισιόν. «Οι Ιταλοί θα πρέπει να φροντίσουν τις φτωχές περιοχές της χώρας τους. Αυτό σημαίνει περισσότερη δουλειά, λιγότερη διαφθορά και σοβαρότητα» τόνισε. «Θα τους βοηθήσουμε όπως πάντα. Ομως ας μην παίζουν το παιχνίδι τού να ρίχνουν όλη την ευθύνη στην ΕΕ. Μια χώρα είναι μια χώρα, ένα κράτος είναι ένα κράτος. Χώρες πρώτον, Ευρώπη δεύτερον». Παρά τις δηλώσεις αυτές, ο Γιούνκερ έκλεισε λέγοντας ότι καλό θα είναι «να είμαστε σιωπηλοί και προσεκτικοί για τις επόμενες ημέρες, σχετικά με την Ιταλία».
Αλλά και στη Γερμανία έγιναν δηλώσεις που θα δυσαρεστήσουν τους Ιταλούς. Ενας από τους κορυφαίους ευρωβουλευτές της Γερμανίας, ο Μάρκους Φέρμπερ, δήλωσε σε τηλεοπτικό κανάλι της χώρας του πως η ίδια τρόικα που χειρίστηκε την κρίση χρέους στην Ελλάδα θα πρέπει να κληθεί και να «παρελάσει στη Ρώμη» προκειμένου να αναλάβει τον έλεγχο των δαπανών, εάν σχηματιστεί κυβέρνηση ευρωσκεπτικιστών.
Οι δηλώσεις αυτές σίγουρα δεν θα ευχαριστήσουν ούτε τον ηγέτη του Κινήματος Πέντε Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο που αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας ούτε τον επικεφαλής της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι που πάει στο υπουργείο Εσωτερικών. Οι δύο τους συναντήθηκαν χθες το απόγευμα και συζητούσαν επί ώρες σε αίθουσα της Βουλής για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Εκεί έφτασε αργότερα και ο πρώην εντολοδόχος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε που θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. Μετά την απόρριψη του Σαβόνα από τον πρόεδρο Ματαρέλα, για το τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών επελέγη ο Τζιοβάνι Τρία, ο οποίος είναι υπέρ του ευρώ μεν, είναι όμως και πολύ επικριτικός για την οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ. Πρόσφατα με άρθρα του είχε ζητήσει την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων ώστε να επιτραπούν οι δημόσιες επενδύσεις και επέκρινε το μεγάλο πλεόνασμα της Γερμανίας. Ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας είναι σήμερα πρόεδρος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και έχει συνεργαστεί με το ΔΝΤ σε διάφορα προγράμματα για την Αιθιοπία και την Ερυθραία. Στο υπουργείο Εξωτερικών πάει ο Εντσο Μοαβέρο Μιλανέζι. Μετά την πρώτη του άρνηση, ο πρόεδρος Ματαρέλα, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, δεν μπορούσε να αρνηθεί να δώσει το πράσινο φως και σε μια δεύτερη κυβέρνηση.