Στην προεκλογική του εκστρατεία ο Ντόναλντ Τραμπ είχε βάλει στόχο την Κίνα επειδή, έλεγε, εξαπατά τις ΗΠΑ στις εμπορικές σχέσεις. Σήμερα, ενάμιση χρόνο αργότερα, ο Τραμπ έχει επιβάλει περισσότερους δασμούς στους παραδοσιακούς συμμάχους της χώρας του παρά στο Πεκίνο. Την Πέμπτη ανακοίνωσε νέους δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τον Καναδά και το Μεξικό. Οι αναλυτές μιλούν για οικονομικό πόλεμο. Και αυτό είναι μόνο ένα από τα ανοιχτά μέτωπα του αμερικανού προέδρου.
Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος ανακοίνωσε τον τερματισμό της δίμηνης εξαίρεσης που ίσχυε και δήλωσε πως δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου από την ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό τέθηκαν σε ισχύ από χθες το πρωί. Φυσικά κανείς δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ έκανε λόγο για μια «άσχημη μέρα για το παγκόσμιο εμπόριο» και προειδοποίησε για αντίμετρα, λέγοντας πως η Ενωση καταφεύγει στον Διεθνή Οργανισμό Εμπορίου για να κηρυχθεί παράνομη η απόφαση του Τραμπ. «Η ΕΕ δεν μπορεί να μείνει άπραγη. Αυτό που μπορούν να κάνουν εκείνοι, μπορούμε να το κάνουμε κι εμείς» πρόσθεσε, με τους δασμούς που θα επιβληθούν να φθάνουν τα 7 δισ. δολάρια για αμερικανικά προϊόντα, όπως το ουίσκι, οι μηχανές Harley-Davidson και ρούχα.
Ο Καναδάς απάντησε επιβάλλοντας δασμούς ύψους 12,8 δισ. δολαρίων σε αμερικανικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων ουίσκι και χυμούς. Η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι βάζει στο στόχαστρο αμερικανικές εξαγωγές χοιρινού, μήλων, κράνμπερι, σταφυλιών, τυριών και χάλυβα.
Ομως στην απόφαση Τραμπ υπάρχει και μεγάλη εσωτερική αντίδραση, κυρίως από Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν, οι δασμοί που επέβαλε ο πρόεδρος θα οδηγήσουν περίπου 150.000 Αμερικανούς στην ανεργία, εκ των οποίων οι 40.000 στην αυτοκινητοβιομηχανία. «Είναι ανοησία. Η Ευρώπη, ο Καναδάς και το Μεξικό δεν είναι Κίνα» σχολίασε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Νεμπράσκα Μπεν Σάσι. «Δεν φέρεσαι στους συμμάχους όπως φέρεσαι στους αντιπάλους. Ολα αυτά μυρίζουν Κραχ του 1929».
Υπάρχουν όμως και άλλα ανοιχτά μέτωπα για τον Ντόναλντ Τραμπ. Η παρορμητική του απόφαση να συναντηθεί με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, τα πισωγυρίσματα, οι απειλές και κατόπιν οι έπαινοι, μαζί με τον ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας για τις ομάδες των ειδικών που δεν φαίνονται διόλου αισιόδοξοι, δίνουν λίγες πιθανότητες για μια επιτυχημένη σύνοδο στη Σιγκαπούρη στις 12 Ιουνίου και περισσότερες για τη δημιουργία ενός σόου. Η επίσκεψη του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Λαβρόφ στην Πιονγκγιάνγκ, η συνάντησή του με τον Κιμ και η δήλωση ότι «θα χρειαστούν πολλές συναντήσεις για να προχωρήσει η αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας» φαίνεται ότι έδωσαν άλλο τόνο στα πράγματα. Χθες ο Τραμπ παραδέχθηκε ότι χρειάζονται «περισσότερες από μία συναντήσεις με τον Κιμ Γιονγκ Ουν», καθώς υπάρχουν πολλά θέματα να διευθετηθούν. Αρα το μέτωπο που ήθελε να κλείσει ο αμερικανός πρόεδρος ανοίγει διάπλατα, καθώς μάλιστα έχει απέναντί του έναν εξίσου απρόβλεπτο ηγέτη με εκείνον.
Και βέβαια ένα άλλο ανοιχτό μέτωπο παραμένει η έρευνα που πραγματοποιεί ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ για τις διασυνδέσεις στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με τη Ρωσία. Ο πρόεδρος έχει κάνει λόγο για «κυνήγι μαγισσών», όμως η μεθοδική δουλειά φέρνει διαρκώς νέα στοιχεία στο φως –στοιχεία που δείχνουν ανοιχτά κανάλια μεταξύ των δύο πλευρών σε όλη τη διάρκεια του 2016.