Οι ΗΠΑ άσκησαν την Παρασκευή, όπως είχαν προειδοποιήσει την προηγουμένη, το βέτο που διαθέτουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να εμποδίσουν την έγκριση σχεδίου απόφασης που είχε καταρτίσει και εισηγηθεί το Κουβέιτ και ζητούσε να ληφθούν μέτρα για την προστασία των αμάχων Παλαιστίνιων στη Λωρίδα της Γάζας και την κατεχόμενη Δυτική Οχθη.
Λίγη ώρα αργότερα, το ΣΑ απέρριψε το αμερικανικό σχέδιο απόφασης το οποίο καθιστούσε υπεύθυνη την παλαιστινιακή ισλαμιστική παράταξη Χαμάς για τα πρόσφατα πολύνεκρα επεισόδια στη Λωρίδα της Γάζας.
«Προκατάληψη σε βάρος του Ισραήλ»
«Είναι τώρα απόλυτα σαφές ότι τα Ηνωμένα Εθνη κατατρύχονται από ανίατη προκατάληψη σε βάρος του Ισραήλ», εξεμάνη η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, καταγγέλλοντας ότι τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας «ήταν έτοιμα να ρίξουν το φταίξιμο στο Ισραήλ, αλλά δεν ήταν έτοιμα να το κάνουν στην περίπτωση της Χαμάς».
Δέκα κράτη, ανάμεσά τους η Κίνα, η Γαλλία και η Ρωσία, ψήφισαν υπέρ του κειμένου που υπέβαλε το Κουβέιτ εξ ονόματος των αραβικών χωρών. Αλλες τέσσερις (Βρετανία, Αιθιοπία, Πολωνία, Ολλανδία) απείχαν, ενώ οι ΗΠΑ το καταψήφισαν.
Σε ό,τι αφορά στο αμερικανικό σχέδιο απόφασης, οι ΗΠΑ ήταν η μόνη χώρα που το ψήφισε. Ενδεκα απείχαν, ενώ το Κουβέιτ και η Ρωσία το καταψήφισαν.
«Αυτή η σιωπή δεν είναι αποδεκτή»
«Αυτή η σιωπή δεν είναι αποδεκτή, δεν μπορεί καν να γίνει κατανοητή. Δεν είναι αποδεκτή για τον παλαιστινιακό και τον ισραηλινό πληθυσμό, που είναι οι πρώτοι που πλήττονται από αυτή τη σύρραξη• δεν είναι αποδεκτή για τον κόσμο που μας βλέπει και θα κρίνει αυστηρά την απραξία μας μπροστά στον κίνδυνο νέας σύρραξης στη Μέση Ανατολή», δήλωσε με αγανάκτηση ο πρεσβευτής της Γαλλίας Φρανσουά Ντελάτρ.
Πριν διεξαχθούν οι δύο ψηφοφορίες, η Χέιλι είχε υποστηρίξει πως το σχέδιο απόφασης του Κουβέιτ, που καταδίκαζε το Ισραήλ για τα πρόσφατα αιματηρά επεισόδια, ήταν «χονδροειδώς ανακριβές» ως προς την περιγραφή και τα αίτια «των πρόσφατων γεγονότων».
Απολογισμός: 123 Παλαιστίνιοι νεκροί, κανένας Ισραηλινός
Η τελική εκδοχή του κειμένου καλούσε να «εξεταστεί η λήψη μέτρων που θα εγγυώνται την ασφάλεια και την προστασία» των παλαιστινίων αμάχων και ζητούσε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να παρουσιάσει στο Συμβούλιο, το ταχύτερο, έκθεση για ενδεχόμενο «διεθνή μηχανισμό προστασίας».
Τουλάχιστον 123 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις σφαίρες και τα δακρυγόνα των ισραηλινών στρατιωτών από τα τέλη Μαρτίου, στην πλειονότητά τους κατά μήκος του τείχους ασφαλείας στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Κανένας Ισραηλινός δεν έχει σκοτωθεί.