Βασίλισσα ή βασιλομήτωρ; Μάλλον το δεύτερο. (Ετσι, για να είμαστε απόλυτα τυπικοί.) Η μητέρα του βασιλιά Φελίπε της Ισπανίας Σοφία «πέταξε» πριν από λίγα μόλις εικοσιτετράωρα στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο. Η συμπαθής, low profile Σοφία ξεκίνησε την επίσκεψή της στην πόλη με μία σύντομη «βόλτα» από το Διεθνές Συνέδριο το οποίο πραγματοποιείται εκεί με θέμα την Ελεύθερνα. Το Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας είναι το πρώτο μουσείο αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη καθώς βρίσκεται δίπλα στην αρχαία πόλη. Το Διεθνές αυτό Συνέδριο παρουσιάζει, όπως είναι φυσικό, πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Η Σοφία είναι μια γυναίκα την οποία πάντα απασχολούσαν θέματα που έχουν σχέση με τον πολιτισμό, την οικολογία, το ζωικό βασίλειο, το φυσικό περιβάλλον. Ισως πολλοί δεν θυμούνται ότι η ελληνικής καταγωγής γαλαζοαίματη επισκέφθηκε πριν από αρκετά χρόνια τη Ζάκυνθο με αφορμή σημαντική εκδήλωση η οποία είχε πραγματοποιηθεί γύρω από την προστασία της χελώνας Καρέτα καρέτα. Η Σοφία εντυπωσίασε με τις γνώσεις της γύρω από το θέμα. Εκανε μάλιστα μια μικρή θαλάσσια βόλτα με σκάφος (το είχε παραχωρήσει ο εφοπλιστής Θανάσης Μαρτίνος, ο οποίος επίσης βρισκόταν στο νησί του Ιονίου) για να δει από κοντά τις περιοχές και φωτογραφίσει με τη μηχανή της τις ταλαιπωρημένες και άκρως συμπαθείς χελώνες Καρέτα καρέτα.
Η παιδική φίλη Μαριέττα Νομικού και εικαστικά γεγονότα
Η Σοφία, όταν ακόμα ήταν βασίλισσα της Ισπανίας, σύζυγος του «άτακτου» Χουάν Κάρλος, επισκεπτόταν συχνά την Ελλάδα. Συνήθιζε να επιλέγει μάλιστα μια junior σουίτα του ξενοδοχείου Athens Hilton για τη διαμονή της. Αρκετές φορές ένα «κλειστό βαν» γκρίζου χρώματος σταματούσε έξω από την ωραιότερη ίσως πολυκατοικία της Βασιλέως Γεωργίου. Οι γιγαντόσωμοι φρουροί έκρυβαν σχεδόν τη Σοφία όταν αυτή περνούσε τη βαριά, σιδερένια πόρτα που έφερε τον αριθμό τέσσερα. Η Queen of Spain επισκεπτόταν πάντα όταν βρισκόταν στην Αθήνα τη Μαριέττα Νομικού, σύζυγο του μεγαλοεφοπλιστή Αλέκου Γουλανδρή. Η Σοφία και η Μαριέττα ήταν συμμαθήτριες και στενές φίλες. Επισκέψεις γαλαζοαίματων, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και σημαντικά εικαστικά γεγονότα με πιο ενδιαφέρον αυτό του grand opening της παγκοσμίου φήμης Allouche-Benias Gallery με φόντο το επιβλητικό κτίριο στη γωνία Ακαδημίας και Κανάρη, το οποίο φέρει την υπογραφή του Ερνέστου Τσίλλερ.
Από την Αθήνα στην Κηφισιά και το μεσημεριανό γεύμα που διοργάνωσαν οι φίλες εθελόντριες της ΕΛΕΠΑΠ στον κήπο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή με αφορμή τα 80 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων. Τον τίτλο «Brit Pondo» έδωσε η Στέλλα Καπεζάνου στην πρώτη της ατομική έκθεση στην Evripides Art Gallery.

Στο LSE για την ελληνική οικονομία

Προσωπικότητες από τον χώρο της οικονομίας, των επιχειρήσεων και της επιστήμης έδωσαν το «παρών» σε μια σημαντική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Γηραιά Αλβιώνα. Η συγκεκριμένη, ειδική αυτή εκδήλωση, με τίτλο «Η Ελλάδα έξω από την κρίση; Χτίζουμε μια ανταγωνιστική οικονομία», πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics (LSE). Στη συνάντηση (την παρακολούθησαν πολλοί φοιτητές και καθηγητές του LSE όπως επίσης εκλεκτά μέλη της ελληνικής παροικίας του Λονδίνου, εκπρόσωποι τραπεζών και επενδυτικών funds) μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών και πρόεδρος της ελληνικής Ενωσης Επιχειρηματιών δρ Βασίλης Γ. Αποστολόπουλος. Ομιλητής ήταν επίσης ο Μιχάλης Τσαμάζ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, και ο Νίκος Δρανδράκης του Beat. Τον συντονισμό είχε ο διάσημος, μεγάλος φιλέλληνας καθηγητής της LSE και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Kevin Featherstone.