Κάθε ενδεχόμενο ελάφρυνσης του κρατικού χρέους της Ιταλίας απέκλεισε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της πρώτης συνολικής της τοποθέτησης για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης –μια απάντηση στον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης της ευρωζώνης. Το Παρίσι χαιρέτισε τις θέσεις της Μέρκελ.
Στην πολύ σημαντική συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine» η Μέρκελ ρωτήθηκε σχετικά με την πρόθεση του νέου λαϊκιστικού κυβερνητικού συνασπισμού της Ρώμης να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διαγράψει 250 δισεκατομμύρια ευρώ από το χρέος της Ιταλίας, τόνισε πως η «αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών – μελών της ευρωζώνης δεν θα πρέπει να μετατρέψει την οικονομική και νομισματική ένωση σε ένωση χρέους» και πρόσθεσε ότι «η αλληλεγγύη θα πρέπει να βοηθά άλλες χώρες να βοηθήσουν τον εαυτό τους».Το Σάββατο η Μέρκελ συνεχάρη τηλεφωνικά τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε και τον προσκάλεσε για συνομιλίες στο Βερολίνο. «Θα προσεγγίσω τη νέα ιταλική κυβέρνηση ανοικτά και θα συνεργαστώ μαζί της, αντί να κάνω υποθέσεις για τις προθέσεις της» σχολίασε στη συνέντευξή της.
Στην πιο λεπτομερή αναφορά της στο όραμα του Εμανουέλ Μακρόν για ενίσχυση της ευρωζώνης, η 64χρονη Μέρκελ υποστήριξε την ιδέα της μετατροπής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο που να μπορεί να βοηθά με βραχυπρόθεσμα δάνεια τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω εξαιρετικών περιστάσεων. «Πάντα υπό τον όρο, φυσικά, ότι θα είναι περιορισμένου ύψους και θα αποπληρωθούν πλήρως σε περίοδο πέντε ετών, για παράδειγμα». Στην περίπτωση που κινδυνεύει όλη η ευρωζώνη, το ΕΝΤ θα πρέπει να είναι ικανό «να δώσει μακροπρόθεσμα δάνεια για να βοηθήσει τις χώρες. Θα μπορούν να έχουν διάρκεια αποπληρωμής 30 ετών, όμως θα πρέπει να δίνονται υπό τον όρο μεγάλων δομικών μεταρρυθμίσεων». Το Ευρωπαϊκό Ταμείο θα πρέπει να αξιολογεί την οικονομική κατάσταση σε όλα τα κράτη – μέλη με δική του αρμοδιότητα, να αξιολογεί τη βιωσιμότητα του χρέους των κρατών – μελών και «να διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία, τα οποία εν ανάγκη θα την αποκαθιστούν».
Η γερμανίδα καγκελάριος που έχει δεχθεί επικρίσεις επειδή δεν απάντησε γρήγορα και ξεκάθαρα στις προτάσεις που έκανε ο Μακρόν τον περασμένο Σεπτέμβριο, τάχθηκε υπέρ της σταδιακής εισαγωγής ενός επενδυτικού προϋπολογισμού στη ζώνη του ευρώ, υποστηρίζοντας ότι αρχικά θα πρέπει να είναι «στην κατώτερη διψήφια κλίμακα δισεκατομμυρίων ευρώ» και στη συνέχεια να αξιολογούνται η δράση και η απόδοσή του. Αφησε πάντως ανοικτό το εάν αυτός ο προϋπολογισμός θα πρέπει να είναι μέρος του τακτικού προϋπολογισμού της ΕΕ ή εάν –σύμφωνα με τις προτάσεις Μακρόν –θα πρέπει να βρίσκεται στην αρμοδιότητα των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Στο Παρίσι, σε ανακοίνωση από το προεδρικό μέγαρο αναφέρεται πως η Μέρκελ «προσεγγίζει τις γαλλικές θέσεις», κάτι που χαρακτηρίζεται «θετική κίνηση η οποία μαρτυρά την ευρωπαϊκή δέσμευση της καγκελαρίου».
Ζήτησε να υπάρχει κοινή πολιτική για το άσυλο σε όλες τις χώρες – μέλη, ευρωπαϊκή συνοριακή αστυνομική δύναμη καθώς και πανευρωπαϊκή μεταναστευτική υπηρεσία που θα αξιολογεί τις αιτήσεις για χορήγηση ασύλου. Υποστήριξε ένα «εύκαμπτο σύστημα», βάσει του οποίου οι χώρες που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες θα αποζημιώνουν οικονομικά τις χώρες που τους δέχονται.
Τέλος, υποστήριξε την ιδέα του Μακρόν για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δύναμης επέμβασης με «κοινή στρατηγική στρατιωτική κουλτούρα», ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για πιο ενεργό στρατιωτικό ρόλο της Γερμανίας. Ωστόσο, έθεσε τον περιορισμό ο γερμανικός στρατός να χρειάζεται την έγκριση από το Κοινοβούλιο πριν από κάθε στρατιωτική αποστολή στο εξωτερικό.

Ισπανία: Με το δεξί του χέρι στο Σύνταγμα, όχι στη Βίβλο

Μέχρι τα μέσα της εβδομάδας θα αποκαλύψει τη σύνθεση της νέας του κυβέρνησης στην Ισπανία ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ, που ορκίστηκε πρωθυπουργός το Σάββατο ενώπιον του βασιλιά Φελίπε με το δεξί του χέρι πάνω στο Σύνταγμα –και όχι τη Βίβλο ή στον Σταυρό όπως συνήθως. Στενοί του συνεργάτες επεσήμαναν πως ενδεχομένως να περιλαμβάνει ανεξάρτητους υποψήφιους που δεν είναι μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, δεν θα περιλαμβάνει ωστόσο στελέχη των Podemos, παρά την επιθυμία του «αντισυστημικού» αριστερού κόμματος να ενταχθεί στην κυβέρνηση. «Οχι, όχι. Η θέση του Πέδρο Σάντσεθ είναι σαφής. Θα είναι μία κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μία κυβέρνηση μειοψηφίας», δήλωσε η Μαργαρίτα Ρόμπλες, εκπρόσωπος του Σάντσεθ. Με μόνο 84 βουλευτές σε σύνολο 350, όμως, θα είναι ως εκ τούτου και μία αδύναμη κυβέρνηση. Ο νέος πρωθυπουργός κατάφερε να πάρει τη θέση του Μαριάνο Ραχόι εξασφαλίζοντας τη στήριξη συνολικά έξι κομμάτων, ανάμεσά τους εθνικιστικά καταλανικά και βασκικά κόμματα, στην πρόταση μομφής που κατέθεσε εναντίον του λόγω της καταδίκης δεκάδων στελεχών του Λαϊκού Κόμματος για διαφθορά. Και θέλει να κυβερνήσει μέχρι τα μέσα του 2020, οπότε λήγει η σημερινή κοινοβουλευτική θητεία. Ακόμα και κεντροαριστερή «El Pais» ωστόσο αμφιβάλλει: «Καμία κυβέρνηση χωρίς τη στήριξη της κάλπης δεν έχει την απαραίτητη νομιμότητα να φέρει εις πέρας την αναγέννηση, τον οικονομικό εκσυγχρονισμό και τις πολιτικές αλλαγές που χρειάζεται η Ισπανία», επεσήμανε χθες στο κύριο άρθρο της. «Η κυβέρνηση που θα συγκροτήσει ο Πέδρο Σάντσεθ μόνο βραχύβια και μεταβατική μπορεί να είναι».

ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Η επιστροφή του ξενοφοβικού Γιάνεζ Γιάνσα

Στις κάλπες προσήλθαν χθες οι Σλοβένοι για μια εκλογική αναμέτρηση που, όπως όλα δείχνουν, θα σημάνει την επιστροφή του συντηρητικού και ξενοφοβικού πρώην πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα στην εξουσία, καθώς το κόμμα του προηγείται σύμφωνα με τα exit polls. Επειτα από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης από την Κεντροαριστερά, στην προεκλογική περίοδο κυριάρχησε το θέμα της μετανάστευσης, με τον Γιάνσα να κάνει λόγο για «εισβολή μεταναστών» σε αυτή την μικρή χώρα-μέλος της ευρωζώνης. Ομως ακριβώς αυτή η πολύ σκληρή στάση του στο Προσφυγικό δεν του εξασφαλίζει συμμάχους από τα άλλα κόμματα και η προσπάθεια δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού προβλέπεται να πάρει πολύ χρόνο.

Ηττημένος το 2014, όταν έκανε προεκλογική εκστρατεία μέσα από τη φυλακή όπου εξέτινε ποινή για διαφθορά, ο 59χρονος Γιάνσα είχε ξεκάθαρο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις έναντι όλων και ιδιαίτερα έναντι του απερχόμενου πρωθυπουργού Μίρο Τσέραρ, καθώς φαίνεται ότι οι ψηφοφόροι δίνουν μεγαλύτερη βάση στο Μεταναστευτικό παρά στην οικονομική ανάπτυξη-ρεκόρ που σημείωσε η χώρα ή στον περιορισμό της ανεργίας.
Ο Γιάνσα, πρωθυπουργός από το 2004 μέχρι το 2008, είχε κερδίσει δεύτερη θητεία το 2012 με το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά αναγκάστηκε να παραιτηθεί πριν συμπληρωθεί χρόνος εξαιτίας ενός σκανδάλου διαφθοράς που οδήγησε στην καταδίκη του από τη Δικαιοσύνη το 2014. Ο συντηρητικός πολιτικός, ο οποίος εξασφάλισε την ακύρωση της καταδικαστικής απόφασης, οικοδόμησε την επάνοδό του βασιζόμενος σε έναν λόγο απόλυτα ξενοφοβικό που αντηχεί εκείνον του συμμάχου του Βίκτορ Ορμπαν. Αυτό σημαίνει ότι η Σλοβενία θα ενταχθεί στις χώρες που αντιτίθενται στην πολιτική των Βρυξελλών για το Μεταναστευτικό.